QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
DE DILLUNS A DIVENDRES, AL 33
VOLEM TV3
VOLEM TV3
Escola Valenciana prepara una 'gran manifestació' en defensa de l'ensenyament en català
www.vilaweb.cat
La manifestació serà la tardor · Escola Valenciana ha assenyalat que molts regidors populars s'oposen al decret que deroga la línia en català
Escola Valenciana ha anunciat que convocarà una gran manifestació contra el decret de la conselleria d'educació del País Valencià que elimina les línies en català i proposa una única línea plurilingüe. Aquesta decisió del govern valencià suposaria l'eliminació de l'opció educativa de 230.000 famílies. Escola Valenciana ha assenyalat que aquesta nova protesta pretén mantenir l'èxit de les mobilitzacions de juny, que han aconseguit que el decret encara no s'hagi aprovat, tal i com pretén fer-ho el nou conseller d'educació, José Císcar.
Durant les tradicionals jornades d'estiu que organitza Escola Valenciana, l'associació explicarà els detalls del seu full de ruta per al proper curs escolar. L'entitat vol arribar a acords amb Císcar, 'sempre que es respecti el dret a estudiar en valencià de les 230.000 famílies que matriculen els seus fills anualment a les línies en valencià'. L'objectiu principal és la retirada del decret contra el valencià presentat per Font de Mora i assumit per Císcar. Escola Valenciana ha assenyalat que molts responsables locals i regidors populars també s'oposen al decret.
eltempir.cat |
Manifest contra el decret de la Generalitat.
Vídeo: Lectura del manifest per part dels alumnes de l'Escola Gavina
VilaWeb TV: Un decret molt contestat (Àngel Martí (Escola Valenciana), M. José Navarro (FAPA-València) i Honorat Ros (Acadèmia Valenciana de la Llengua) critiquen l'esborrany de decret)
Editorial de Vicent Partal: 'Manifesteu-vos'
Rosa Calafat: 'Ara toca pensar en Països Catalans'
Diego Gómez: 'Prou de mentides sobre el valencià'
Entrevista amb Carlos Callón: 'El PP ha fet servir Galícia de banc de proves del model d'involució lingüística
El PP fa pinya amb Camps i el PSOE apunta contra Rajoy
Alguns dirigents populars donen suport al president valencià, que continua sense pronunciar-se sobre l'obertura de judici oral. Els socialistes també censuren el silenci del número u del partit.
Mentre el número ú dels populars, Mariano Rajoy, es manté en silenci, el seu nucli dur va voler fer costat ahir al president valencià, Francisco Camps, després que es confirmés que haurà d'anar a judici. La vicesecretària general del partit, Ana Mato, es va mostrar taxativa destacant l'“honradesa” del dirigent valencià, i recordant que fa ben poc els ciutadans li van reiterar el seu suport majoritari a les urnes. També el responsable econòmic del partit, Cristóbal Montoro, defensava la presumpció d'innocència de l'acusat.
I mentre Camps també calla, el seu conseller de Governació, Serafín Castellano, insistia que l'obertura de judici no canvia “res” pel que fa a la credibilitat i el lideratge del president. Més sentida encara, l'alcaldessa de València, Rita Barberá, destacava que, després d'haver passat una bona estona amb l'acusat, va constatar que està “patint molt” amb tot el procés. Això sí, la dirigent es va negar a respondre quan li van preguntar si hauria de dimitir. Aquesta qüestió no passa per alt a les files del PP, i més d'un dirigent voldria que Camps renunciés voluntàriament per no erosionar Rajoy.
Tasca de prevenció
En camp contrari, en el del PSOE, tot són crítiques. En el primer míting ja fora del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba es va referir de forma indirecta a Camps insistint que davant la corrupció cal una tasca de prevenció. “Quan la gent veu que un polític es corromp, el mal ja està fet”. El candidat del PSOE avisava que més enllà del càstig, però, hi ha d'haver una feina de vigilància. El dia anterior, Rubalcaba havia dit que no usaria el cas Camps i es va limitar a emplaçar a Rajoy a pronunciar-se.
Altres dirigents del PSOE, com l'andalús Gaspar Zarrías o el valencià Jorge Alarte, també van censurar el silenci “còmplice” del president del PP respecte al cas. Alarte va afegir que Rajoy ha de rellevar el valencià de les seves responsabilitats.
Ni una palabra sobre Camps
Mariano Rajoy ignora el anuncio de apertura de juicio al president valenciano, Francisco Camps, e insiste en pedir elecciones anticipadas.
Mariano Rajoy, ha pronunciado hoy un discurso en su encuentro con alcaldes de su partido en municipios Gallegos pero sus silencios han sido más elocuentes que sus palabras.
El máximo responsable del Partido Popular no ha dicho ni una sola sola palabra sobre el presidente valenciano, Francisco Camps, quese sentará en el banquillo por recibir regalos de los responsables la 'trama Gürtel' y ha destinado sus palabras a pedir elecciones anticipadas.
La expectación por el acto de Rajoy de hoy residía en saber qué diría el mandatario conservador que aún no había pronunciado ni una palabra en público desde que el pasado viernes el Tribunal Superior de Justicia valenciano anunciase que Camps será juzgado por cohecho pasivo impropio.
Ayer en cambio fueron varios los miembros de su equipo que se lanzaron en defensa del presunto corrupto. La declaración de apoyo más destacada tuvo como protagonista a la número tres del PP, Ana Mato, quien definió a Camps como "una persona honrada" y subrayó que el partido "confía en él".
El juez José Flors anunció el pasado viernes que Camps será juzgado por un presunto delito de cohecho impropio pasivo. Flor considera que hay pruebas suficientes para sentarle en el banquillo. Tendrá que pagar una fianza de 55.000 euros.
El presidente valenciano está acusado de recibir miles de euros en trajes de la trama corrupta 'Gürtel' que recibió millonarios contratos en la administración autonómica. El juez asegura que tales regalos "no pueden incardinarse en el marco de la adecuación social".
Hoy, el ministro de Fomento y portavoz del Gobierno, José Blanco, pidió explicaciones a Rajoy ante el caso porque, a su juicio, un partido que tiene "a buena parte de su cúpula en el banquillo de los acusados, como ocurre en la Comunidad Valenciana, no es un tema menor". Ante el silencio de los últimos días desde el PSOE se ha acusado al presidente del PP de ser cómplice de Camps.
"Es mejor decir la verdad"
En su discurso Rajoy ha pedido una vez más elecciones anticipadas al Gobierno de Zapatero al que ha vuelto a calificar de Ejecutivo "provisional y en funciones" y al que ha acusado de"estropear España". En su opinión, en el país hay un "clamor" por el cambio político y cuanto más se retrase ese cambio peor será.
Ha prometido un Gobierno "serio" y con "coraje" y con los "apoyos suficientes para dar la vuelta" a la "difícil" situación en la que se encuentra España, como los que le han mostrado esta mañana "los trescientos" candidatos que acompañaban a Alberto Núñez Feijóo.
"El PP tiene las ideas, las medidas, los programas, la decisión, el coraje..."
"El PP tiene las ideas, las medidas, los programas, la decisión, el coraje y va a tener los apoyos suficientes para darle la vuelta a esta situación", ha proclamado Rajoy durante el acto, celebrado en un hotel compostelano ante los 315 candidatos del PP en las pasadas elecciones municipales.
El presidente nacional del partido ha advertido de que España tiene "problemas muy serios" y ha subrayado que "es mejor decir la verdad", por lo que se ha comprometido además a plantear diagnósticos y reformas serias, que generen confianza para lograr un país "respetado" y que genere crecimiento y empleo.
Durante su intervención, Rajoy ha perfilado las seis ideas en las que se basará su programa electoral, basado en la austeridad, para crear puestos de trabajo, reformar el sector público, fortalecer las instituciones, mantener el estado del bienestar, impulsar la proyección exterior de España y abordar el sistema educativo.
edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir
2a edició
ESPECIAL
ANUNCI DE JUDICI A CAMPS
CANAL 9 amaga
la imputació de Camps
CAMPS HAURIA DE DIMITIR
Vicent Partal, Director de Vilaweb - www.vilaweb.cat
El president de la Generalitat serà jutjat a la tardor per suborn impropi. Seurà davant un tribunal popular que decidirà si el jutge Flors té raó quan opina que la trama Gürtel va pagar els ja famosos vestits.
La portaveu del govern, en la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell, s'ha refugiat en la ridícula argumentació segons la qual els vots dels ciutadans fan bo el president. És un silogisme que no s'aguanta. Vol dir la senyora Johnson que si el president fóra un assassí (per considerar un delicte altre) i el poble l'haguera votat, això invalidaria el delicte? És simplement ridícul.
El president Camps pot optar ara per anar al judici i aguantar. Hi té dret, no ho negaré. Però no estem en un moment en el qual puguem permetre'ns més desgovern encara. Camps fa mesos que s'amaga. Amb una excusa mèdica fins i tot es va amagar en campanya electoral. Què pretén ara? Amagar-se encara més mesos?
Camps sap, a més, que el jutge Flors ha regirat les proves fins a estar molt convençut del pas que dóna. És evident que cap jutge s'atreviria a dur a juí un president sense tenir proves molt més que contundents del delicte. Per tant, té més probabilitats d'eixir-ne condemnat que no salvat. I què farà aleshores? Si el condemnen no podrà continuar insistint amb teories curioses i haurà d'abandonar, vulga o no, la presidència. Paga la pena allargar això tot l'estiu?
Però hi ha, per damunt de tot, un argument al qual el president hauria de ser sensible. I és la dignitat del poble valencià. Ell no és ell només. Ell és la presidència. El primer dels valencians. I no meresquem que una persona amb ombres tan fortes sobre la seua honorabilitat use el títol de Molt Honorable.
QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat
L'oposició critica el silenci de Rajoy i Camps a l'obertura de judici del 'cas dels vestits'
Ni Camps ni Rajoy s'han pronunciat públicament
El judici es farà previsiblement a la tardor
Vint-i-quatre hores després de fer-se pública l'obertura d'un judici oral a Francisco Camps per un delicte de suborn impropi en el conegut 'cas dels vestits' (interlocutòria, en pdf), ni Francisco Camps ni Mariano Rajoy encara no han donat explicacions ni s'han pronunciat públicament i l'oposició ha criticat avui aquest silenci. La coordinadora d'EUPV i síndica del grup a les Corts, Marga Sanz, ha instat a Francisco Camps a donar explicacions immediates a tots els valencians. Sanz ha dit que és indignant que Camps 'no atengui als mitjans de comunicació ni comparegui públicament per donar explicacions'. El secretari general del PSPV i portaveu del grup socialista, Jorge Alarte, creu que el silenci del president del PP, Mariano Rajoy sobre el 'cas dels vestits' el fa 'còmplice' del president de la generalitat valenciana. Alarte critica 'l'atronador i escandalós silenci' i es pregunta per quin motiu segueixen sense donar cap explicació pública.
La decisió del jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJV), José Flors, ha provocat l'exigència unànime de dimissió per l'oposició. Camps és el primer president autonòmic que, exercint el càrrec, haurà de comparèixer davant un jutge. El govern es refugia en el resultat a les urnes per excusar el delicte.
El jutge José Flors troba que hi ha indicis de delicte pel fet que Camps acceptés regals dels responsables de la trama corruptiva. A més de Camps, seuran al banc dels acusats l'ex-secretari general del PP valencià i diputat Ricardo Costa; l'ex-vice-president del Consell, Víctor Campos, i l'ex-cap de gabinet de la conselleria de Turisme i actual responsable de protocol de la Diputació de València, Rafael Betoret.
En la interlocutòria, Flors desestima els arguments del PP i afirma que hi ha indicis de la comissió del delicte de suborn. A més, exigeix el dipòsit d'una fiança de 53.000 euros, que és la suma de la multa que reclama la fiscalia anticorrupció més un terç d'aquesta quantitat. Aquesta decisió ja no es pot recórrer i el judici es podria celebrar a la tardor.
Els partits de l'oposició van demanar ahir a Camps que dimiteixi per l'obertura del judici oral o que, si s'hi nega, el president del PP, Mariano Rajoy, el faci plegar. El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, també va demanar a Camps que comparegui a les Corts per explicar-se i que després dimiteixi; la diputada de Compromís, Mònica Oltra, demana a Rajoy i a la direcció del PP que, vist que Camps no té pas la intenció dimitir li facin presentar una moció de censura per a cessar-lo. La coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, també va demanar a Rajoy que faci complir el codi ètic i que aparti Camps i els altres acusats.
Mobilització davant del Palau de la Generalitat
Centenars de valencians es van concentrar ahir al vespre davant el Palau de la Generalitat per reclamar la dimissió de Francisco Camps per l'obertura de judici oral pel 'cas dels vestits'. Convocats per EUPV, amb presència de la Plataforma contra la corrupció van cridar consignes com 'El president a Picassent' -municipi que alberga la presó més propera a València. Els concentrats van llegir un manifest per denunciar que el govern 'ha perdut la legitimitat per seguir representant la ciutadania' i van exigir també la dimissió de Camps i la resta d'encausats. 'Volem deixar de sentir vergonya de ser valencians', afirmen.
El Consell es refugia en les urnes per excusar el delicte
La publicació de la interlocutòria del jutge Flors va coincidir amb la reunió setmanal del Consell, i en la conferència de premsa posterior la portaveu, Lola Johnson, va demanar 'cautela i respecte al procés', i preguntada per si era compatible que Camps continués al càrrec amb l'obertura del judici, va respondre: 'Es pot presidir una comunitat quan es rep el major suport que ha tingut mai el PP en les urnes a la comunitat' (vídeo). I va afegir: 'El president es planteja complir el mandat de quatre anys'. Johnson continua pensant que hi ha hagut un component polític en el procés, 'però podem ajudar molt més si mantenim el respecte i la cautela'.
El jutge José Flors troba que hi ha indicis de delicte pel fet que Camps acceptés regals dels responsables de la trama corruptiva. A més de Camps, seuran al banc dels acusats l'ex-secretari general del PP valencià i diputat Ricardo Costa; l'ex-vice-president del Consell, Víctor Campos, i l'ex-cap de gabinet de la conselleria de Turisme i actual responsable de protocol de la Diputació de València, Rafael Betoret.
En la interlocutòria, Flors desestima els arguments del PP i afirma que hi ha indicis de la comissió del delicte de suborn. A més, exigeix el dipòsit d'una fiança de 53.000 euros, que és la suma de la multa que reclama la fiscalia anticorrupció més un terç d'aquesta quantitat. Aquesta decisió ja no es pot recórrer i el judici es podria celebrar a la tardor.
Els partits de l'oposició van demanar ahir a Camps que dimiteixi per l'obertura del judici oral o que, si s'hi nega, el president del PP, Mariano Rajoy, el faci plegar. El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, també va demanar a Camps que comparegui a les Corts per explicar-se i que després dimiteixi; la diputada de Compromís, Mònica Oltra, demana a Rajoy i a la direcció del PP que, vist que Camps no té pas la intenció dimitir li facin presentar una moció de censura per a cessar-lo. La coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, també va demanar a Rajoy que faci complir el codi ètic i que aparti Camps i els altres acusats.
Mobilització davant del Palau de la Generalitat
Centenars de valencians es van concentrar ahir al vespre davant el Palau de la Generalitat per reclamar la dimissió de Francisco Camps per l'obertura de judici oral pel 'cas dels vestits'. Convocats per EUPV, amb presència de la Plataforma contra la corrupció van cridar consignes com 'El president a Picassent' -municipi que alberga la presó més propera a València. Els concentrats van llegir un manifest per denunciar que el govern 'ha perdut la legitimitat per seguir representant la ciutadania' i van exigir també la dimissió de Camps i la resta d'encausats. 'Volem deixar de sentir vergonya de ser valencians', afirmen.
El Consell es refugia en les urnes per excusar el delicte
La publicació de la interlocutòria del jutge Flors va coincidir amb la reunió setmanal del Consell, i en la conferència de premsa posterior la portaveu, Lola Johnson, va demanar 'cautela i respecte al procés', i preguntada per si era compatible que Camps continués al càrrec amb l'obertura del judici, va respondre: 'Es pot presidir una comunitat quan es rep el major suport que ha tingut mai el PP en les urnes a la comunitat' (vídeo). I va afegir: 'El president es planteja complir el mandat de quatre anys'. Johnson continua pensant que hi ha hagut un component polític en el procés, 'però podem ajudar molt més si mantenim el respecte i la cautela'.
L'impacte polític que té la decisió del jutge Flors no es correspon amb la importància que li va donar Canal 9 en les notícies d'ahir, en què va oberir l'informatiu amb el trànsit a les carreteres. A la web, la notícia diu que la decisió s'ha pres 'després de l'audiència preliminar celebrada al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat en què els perits, cridats a declarar, van assegurar al jutge que és impossible demostrar que el president de la Generalitat no pagara els tratges'. La peça informativa que va fer la televisió pública al telenotícies del migdia es pot veure ací.
Tres razones por las que Camps debe dimitir
www.estrelladigital.es 15/07/2011
Es falso que sean "tres trajes". Para ser exactos, el presunto soborno que sentará en el banquillo a Francisco Camps consistió en doce trajes a medida, cuatro americanas, cinco pares de zapatos y cuatro corbatas. En total, son algo más de 14.000 euros en regalos. Pero las razones por las que Camps debería haber dimitido hace ya varios meses, antes incluso de llegar a esta bochornosa situación, exceden a este juicio y estos regalos. Son estas tres.
La primera, que Camps lleva dos años mintiendo. No es un delito, pero sí es uno de los mayores pecados que un político puede cometer. Mintió cuando aseguró que no conocía de nada a ese Álvaro Pérez,“el Bigotes”, que después supimos que era su “amiguito del alma” al que quería “un huevo”. Mintió también cuando dijo a su partido que todo esto era un montaje que no llegaría a nada judicialmente –y Mariano Rajoy se lo creyó–. Mintió cuando aseguró, en varias ocasiones y ante el propio juez, que él se pagaba sus trajes –algo que hoy el juez Flors, en su auto, demuestra que no fue así–. Y ha seguido mintiendo semana tras semana hasta este martes, cuando su abogado reconoció ante el juez que tal vez pudo haber recibido regalos pero no como presidente de la Generalitat valenciana, sino como presidente del PP.
La segunda, que los trajes son sólo la guinda de un pastel mucho mayor. Francisco Camps es presidente de un Gobierno cuyas cuentas están en los tribunales por la arbitraria adjudicación de millones de euros en contratos de la trama Gürtel. Y también es el presidente de un partido que está siendo investigado judicialmente por financiación ilegal. Se mire por donde se mire, Camps es el máximo responsable político de dos estructuras manchadas por corrupción y, como tal, debería asumir alguna responsabilidad, independientemente de que él sea condenado.
Y la tercera, que las urnas no absuelven de ningún delito. Como argumenta este viernes enPúblico Ramón Cotarelo, en democracia la mayoría decide quién gobierna; pero en un Estado de Derecho nadie está por encima de la ley: ni siquiera la mayoría.
LA FAMÍLIA GÜRTEL
EL 'CASO DE LOS TRAJES'
El PP presiona a Camps para que se declare culpable y evite el juicio
El entorno de Rajoy pretende evitar el banquillo con un fallo de conformidad entre las partes
Dile a Mariano Rajoy que debe forzar la dimisión de Camps, imputado en un delito de corrupción y que deberá sentarse en el banquillo en otoño
"No compartimos el auto. Ni este Gobierno ni los valencianos que nos dieron el apoyo. Este Gobierno continúa trabajando y con un apoyo cerrado, incondicional, al presidente Camps", esta es la reacción del Gobierno valenciano a la noticia de que Camps deberá sentarse en el banquillo. Pero aunque la portavoz del gobierno valenciano crea que las urnas eximen de la responsabilidad penal, Camps será juzgado por un presunto delito de cohecho impropio. Esa es la reacción de su gobierno, auspiciada por el silencio del Partido Popular y de su líder, Mariano Rajoy, ante uno de los hechos más graves de nuestra democracia.
No podemos permitir que Francisco Camps siga ejerciendo su cargo de presidente cuando está en tela de juicio su honradez. El presidente de su partido y candidato a la presidencia del Gobierno de España debe apartar a un imputado de tan alta responsabilidad de inmediato. Exije ahora a Mariano Rajoy que fuerze la dimisión de Francisco Camps.
AL FIRMAR LA PETICIÓN ESTARÁS ENVIANDO ESTA CARTA
DESTINATARIO: MARIANO RAJOY BREY, PRESIDENTE DEL PARTIDO POPULAR
Señor Rajoy,
Las instituciones de este país merecen líderes libres de corrupción. Por ello, le exijo que, como presidente del Partido Popular, fuerce la dimisión inmediata de Francisco Camps.
El juez Flors ha decidido sentar en el banquillo de los acusados al presidente de la Generalitat Valenciana y presidente del Partido Popular de la Comunidad Valenciana. A Francisco Camps se le acusa de un presunto delito de cohecho impropio tras haber recibido regalos por valor de más de14.000 euros de la trama corrupta Gürtel.
La gravedad del caso pide un gesto fulminante, claro y resolutivo por su parte. No eluda su responsabilidad como presidente de su partido y como candidato a la presidencia del Gobierno. Dignifique la política y aparte a los políticos corruptos de sus cargos de responsabilidad.
Atentamente,
Canal 9, pitjor impossible
La cadena valenciana registra les xifres més baixes d'audiència de la seua història, arrossega un deute insostenible i manté en la marginació l'oposició
“RTVV va a la contra d'una part de la societat”, diu
un conseller
de la cadena
un conseller
de la cadena
Radiotelevisió Valenciana (RTVV) es troba dins d'un pou sense fons. Amb una audiència per terra (Canal 9 només va assolir el 5,4% del share total el juny
passat), un deute d'escàndol (1.300 milions d'euros reconeguts) i una credibilitat sota mínims, l'ens
públic afronta el seu
pitjor moment.
“És una televisió impossible que va a la contra d'una part de la societat”, assegura José Ignacio Pator, membre del consell d'administració de RTVV en representació del PSPV-PSOE. Pastor es refereix al veto sense contemplacions que hi pateixen tots aquells col·lectius crítics amb el PP de Francisco Camps, que són sistemàticament silenciats.
Mentre la cadena sosté que darrera d'aquesta caiguda al precipici de l'audiència es troba l'ampliació de l'oferta televisiva amb l'arribada de la TDT, el cert és que els múltiples i quotidians exemples de manipulació informativa han generat una desafecció total per part d'aquella part de la ciutadania que no vota el PP i que ha deixat de veure Canal 9. “Ací no hi ha una fidelització de públic perquè la gent no sent que n'és la seua. Canal 9 ha perdut posicions de manera accelerada perquè no representa tots els valencians”, diu Pastor.
TV3, per exemple, triplica en audiència Canal 9, que fins i tot és superada per autonòmiques molt més joves que ella, com ara les d'Astúries, Aragó o Castella-la Manxa.
A més del descrèdit en què ha caigut, Canal 9 presenta una programació que ha girat l'esquena a les generacions més joves i als entorns urbans: el gruix dels seus seguidors se situa en la franja de població que supera els 60 anys i en les localitats de menys de 20.000 habitants. Per si fóra poc, el deute de la cadena amb Mediapro, propietària dels drets de la Lliga de futbol, n'ha posat fi a les retransmissions, una gran font d'audiència.
Vasos comunicants: de la televisió al govern del PP
La recent incorporació de la fins ara directora de la divisió televisiva de RTVV, Lola Johnson, com a consellera portaveu i de Cultura del govern de Francisco Camps, fa palesa l'estreta connexió entre el PP i la cadena. De fet, l'anterior director general de l'ens, Pedro García, havia exercit amb anterioritat com a cap de premsa del president de la Generalitat. Gestors com ara Johnson i García han conduït la cadena a una situació financera límit. Els seus proveïdors estan cobrant a un termini de 600 dies, la qual cosa ha afonat moltes productores i ha devastat el sector del doblatge, que ja fregava la inanició per la cada vegada més escassa oferta de valencià [català].
EDICIÓ D'AHIR EDICIÓ D'AHIR EDICIÓ D'AHIR
València - www.3cat24cat
El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, seurà al banc dels acusats pel "cas Gürtel"
Actualitzat a les 15:22 h 15/07/2011
El president de la Generalitat Valenciana serà jutjat pel "cas Gürtel" per un delicte de suborn. El jutge del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha decretat l'obertura del judici oral. Camps haurà de respondre pel suposat cas dels vestits que li van regalar. Sembla, doncs, que tot i que l'advocat del president de la Generalitat Valenciana ha admès que Camps havia rebut vestits com a president del PP de València, no ha servit per estalviar a Francisco Camps el tràngol de ser jutjat.
Francisco Camps serà el primer president autonòmic que serà jutjat mentre ostenta el càrrec. El judici, que serà previsiblement a l'octubre, és per un presumpte cas de suborn, en el cas dels vestits derivat del "cas Gürtel".
A banda de Francisco Camps també es jutjarà l'exvicepresident del govern valencià Víctor Campos, l'exsecretari general del PP del País Valencià i actual membre de la direcció del grup popular a les Corts Ricardo Costa i l'excap del gabinet de la Conselleria de Turisme Rafael Betoret, segons dicta la resolució, que no admet recurs.La Fiscalia Anticorrupció demana a Campos, Costa i Batoret una multa de 41.250 euros. A Camps el Ministeri li reclama 35.000 euros. Per la seva banda, el PSPV, que exerceix d'acció popular, eleva la petició per a tots quatre a tres anys de presó i vuit d'inhabilitació. Després que el jutge del TSJPV hagi decidit que els acusats seguin al banc dels acusats, els testimonis, efectes, instruments del delicte i la resta de peces seran remeses al tribunal competent.El magistrat encarregat de presidir el tribunal serà Juan Climent, i comptarà amb un secretari i serà l'encarregat de fixar la data del judici.
El president Camps serà jutjat pel cas Gürtel
El jutge troba indicis de delicte per haver rebut regals dels responsables de la trama corruptiva · La decisió ja no es pot recórrer, i el judici es farà previsiblement a la tardor - www.vilaweb.cat
El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, serà jutjat per un delicte de suborn impropi en el conegut 'cas dels vestits'. El jutge instructor del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJV), José Flors, troba que hi ha indicis de delicte pel fet que Camps acceptés regals dels responsables de la trama corruptiva (interlocutòria, en pdf). A més de Camps, seuran al banc dels acusats l'ex-secretari general del PP valencià i diputat Ricardo Costa; l'ex-vice-president del Consell, Víctor Campos, i l'ex-cap de gabinet de la conselleria de Turisme i actual responsable de protocol de la Diputació de València, Rafael Betoret.
En la interlocutòria, Flors desestima els arguments del PP i afirma que hi ha indicis de la comissió del delicte de suborn. A més, exigeix el dipòsit d'una fiança de 53.000 euros, que és la suma de la multa que reclama la fiscalia anticorrupció més un terç d'aquesta quantitat.
Aquesta decisió ja no es pot recórrer i el judici es podria celebrar a la tardor. Camps és el primer president autonòmic que, exercint el càrrec, haurà de comparèixer davant un jutge.
La fiscalia anticorrupció demana una multa de 41.250 euros per al president valencià perquè considera provat un delicte de suborn passiu impropi, mentre que el PSPV sol·licita tres anys de presó i vuit d'inhabilitació perquè creu que el suborn no va ésser passiu. La defensa demana l'arxivament del cas perquè veu contradiccions en el procés i manté que Francisco Camps va pagar totes les peces de roba.
lavozdeasturias.es
Camps s'asseurà en el banc dels acusats
Serà el primer president en el càrrec que serà jutjat per un delicte de suborn impropi.
El Tribunal Superior de Justícia valencià considera que no hi ha proves que mostren que va pagar-se els vestits.
www.avui.cat - 15/07/11 - VALÈNCIA
Notícies relacionades
- El PSPV exigeix a Rajoy que retire a Camps les seues responsabilitats
- Esquerra Unida insta Camps a “redactar ja la seva carta de dimissió”
- Compromís per València fa una crida a Camps perquè abandone “el deliri” de grandesa
- EU promou a València una concentració per demanar la dimissió de Camps
- Suport “incondicional” del govern valencià a Camps
- Victor Campos considera que l'obertura de judici és injusta
- El sastre José Tomàs diu estar confiat amb la justícia
- EUPV acusa els informatius de Canal 9 de funambulistes
- L'alcaldessa de València li fa costat a Camps
El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, s'asseurà en el banc dels acusats, imputat per un delicte de suborn impropi. El magistrat del TSJ valencià, José Flors, considera, després de l'audiència preliminar celebrada el passat dimarts 12 de juliol, que Camps no ha demostrat que va pagar els seus vestits valorats en poc més de 40.000 euros.
Camps es converteix així en el primer president de comunitat autònoma en el càrrec en passar per aquesta situació judicial.
Segons les investigacions, Camps i d'altres càrrecs del PP valencià haurien rebut de la trama de corrupció Gürtel unes peces de roba en qualitat de president del seu càrrec institucional barata favors institucionals.
L'acompanyaran en la banqueta la resta d'acusats: l'exsecretari general del PP, Ricardo Costa, l'exvicepresident del Consell, Víctor Camps i el cap de gabinet de la diputació de València, Rafael Betoret.
El juí, a la tardor
La interlocutòria del TSJ s'elevarà a la sala del civil i del penal, que ha d'elegir el president del jurat. Atenent l'ordre, li correspon al magistrat Juan Climent, assumir aquesta responsabilitat. Climent convocarà les parts personades en el procés perquè presenten les proves que s'han d'utilitzar en el juí, com a pas previ, per a emetre una interlocutòria de fets justificables i fixar la data del juí.
La selecció del jurat popular ha de produir-se 30 dies abans del juí. El judici podria celebrar-se a la tardor, ja que agost és un més inhàbil.
Contra la decisió del jutge Flors, no cap recurs en contra.
EL PRESIDENT DEL CONSELL ENCARA NO HA PRESENTAT LA DIMISSIÓ |
L'INFORMATIU. 3 comentaris |
Així ho ha dictaminat el jutge Flors en trobar en la causa suficients indicis per a acusar Francisco Camps i la resta d'alts càrrecs del PP d'haver pogut cometre el delicte de suborn impropi. Si Francisco Camps no dimitira del càrrec de president de la Generalitat, sotmetria els valencians a la vergonya de ser la primera autonomia el president de la qual seurà en actiu en el banc dels acusats per un cas de corrupció. |
CAS GÜRTEL
Francisco Camps serà jutjat per un tribunal popular pel cas dels vestits
El cas Gürtel i el cas dels vestits: guia ràpida
POLITICA.ELPAIS
Camps se sentará en el banquillo por un delito de cohecho en la causa de los trajes
El juez instructor fija para el presidente valenciano una fianza de 55.000 euros
El PSOE pide ya a Mariano Rajoy que aclare si va a mantener a Camps en Valencia
MARIA FABRA / IGNACIO ZAFRA
El presidente de la Generalitat valenciana y del PP regional, Francisco Camps, se sentará en el banquillo de los acusados, desde el que habrá de responder a la acusación de haber recibido regalos de la trama Gürtel. Así lo ha decidido el juez José Flors, que ha instruido en el Tribunal Superior de Justicia de Valencia la llamada “causa de los trajes”y que ha encontrado indicios de un delito de cohecho impropio en la actuación del dirigente popular. De cumplir su reiterada intención de no dimitir, Camps se convertirá en el segundo presidente autonómico que se sienta en el banquillo de los acusados.
La decisión no es recurrible, así que el único tiempo que le queda al presidente de la Generalitat valenciana es el que transcurra hasta la fecha para la que se fije el juicio que, al estar sometido al procedimiento del jurado, no se eternizará y probablemente será el próximo otoño.
El PSOE está pidiendo ya a Mariano Rajoy que aclare si va a mantener a Camps en la presidencia de la Comunidad Valenciana. Así lo ha reclamado el líder de los socialistas valencianos, Jorge Alarte, en declaraciones a la cadena SER. También el responsable de Política Autonómica del PSOE, Antonio Hernando, ha insistido en esa petición durante una rueda de prensa y ha asegurado que hoy "comienza el calvario judicial del señor Camps". "Un acusado tiene derecho a defenderse, pero desde el punto de vista político es impresentable", ha afirmado sobre la posibilidad de que Camps se siente en el banquillo y mantenga la presidencia. "Debe ser Rajoy quien valore si no perjudica los intereses de los valencianos", ha agregado.
La Fiscalía Anticorrupción pide la imposición de una multa y la acusación popular tres años de cárcel
Hernando ha aclarado también que la petición que hace el PSOE se refiere a los cargos públicos, no a las responsabilidades de partido. Ha sido su contestación, después de que un medio le preguntara si el partido también iba a aplicar la misma vara de medir al ex director general de la policía Víctor García Hidalgo, procesado en el caso Faisán. "Hace muchos meses que ya no está en el cargo", ha respondido Hernando.
En su auto, el juez sostiene que los elementos indiciarios de la comisión del delito de cohecho "no permite calificar de irrazonables ni de carentes de fundamento los escritos de conclusiones provisionales presentados por las partes acusadoras". Además, José Flors exige el depósito de una fianza de 55.000 euros (la suma de la multa que reclama la Fiscalía Anticorrupción, 41.250 euros, más un tercio de esta cantidad) para asegurar que harán frente a las penas que se les impongan en el caso de ser condenados.
Después de más de dos años de imputación y de instrucción, de que el juez ya encontrara, en una ocasión, indicios de delito, de que el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana archivara el caso y que el Supremo lo reabriera, ha llegado el momento en el que Camps pasa a ser procesado. Durante todo este tiempo, el presidente valenciano ha negado haber recibido regalos de las empresas de la trama que lideraba Francisco Correa. Sin embargo, al final, en su última oportunidad antes de que el juez adoptara esta decisión,cambió su calificación y, en boca de su letrado, expuso la posibilidad de haberlos recibido, pero que las entregas habrían sido por su condición de presidente del PP regional y no por su cargo público. El juez, José Flors, no ha atendido esta posición, ya que considera ambos cargos indisolubles.
En el auto, el magistrado indica que "cuando una misma persona ejerce simultáneamente dos funciones de relevancia pública (...) no cabe excluir que los regalos que reciba de quienes tienen intereses económicos, no sólo con el partido sino también y sobre todo con la administración autonómica gobernada por ese partido, únicamente puedan influir en una faceta de su vida".
El juez ha entendido que existen suficientes indicios para encausar a Francisco Camps por la acusación de haber recibido regalos de la trama Gürtel: 25 prendas de vestir por valor de algo más de 14.000 euros. Para ello ha contado con un informe de la Agencia Tributaria, presentado tras analizar la contabilidad de las empresas de la trama, con el fin de desvelar si en ella aparecía el pago de las dádivas. También ha contado con la declaración de testigos, como el sastre que confeccionaba las prendas, que afirmaron que Camps nunca les pagó los trajes, así como documentos manuscritos y correos electrónicos en los que los integrantes de la red Gürtel hablaban de los regalos al presidente de la Generalitat.
Según la Fiscalía Anticorrupción, Camps recibió, entre finales de 2005 y septiembre de 2006, cinco trajes y tres americanas por importe de 5.600 euros; entre finales de 2006 y julio de 2007, cinco trajes y tres pares de zapatos por importe de 5.393,5 euros; a finales de 2007 recibió cuatro corbatas por importe de 348 euros y en 2008, otros dos trajes, una americana y dos pares de zapatos por importe de 2.680 euros. Por ello, lo considera autor de un delito de cohecho impropio continuado y solicita el pago de una multa de 41.250 euros.
Peticiones de pena
La fiscalía ha recordado que el presidente se beneficia de la irretroactividad de las leyes penales. Los hechos ocurrieron supuestamente entre 2005 y 2008. En 2010, PSOE y PP pactaron endurecer las penas por corrupción y el Código Penal castiga hoy ese mismo comportamiento con tres años de inhabilitación y de seis meses a un año de cárcel.
La petición de la acusación popular, que representa a los socialistas valencianos, es más grave, ya que reclama tres años de cárcel y ocho de inhabilitación, ya que considera que los regalos no son un caso de cohecho impropio (recibir dádivas en función de su cargo) sino de cohecho propio, ya que los recibió a cambio de adjudicar contratos.
Tanto la defensa de Camps como las de los otros tres imputados, Ricardo Costa, Víctor Campos y Rafael Betoret, pidieron el archivo de la causa.
Sin embargo, esta no es la única causa que afecta al PP de Camps. También en el TSJCV se instruye la parte más grave de la rama valenciana de la trama Gürtel, en la que están imputados varios miembros de la cúpula del PP valenciano por delito electoral (que incluye financiación irregular), falsificación mercantil, cohecho y prevaricación, una causa que podría acabar inculpando también al presidente de la Generalitat Valenciana.
22/04/2009. LES CONVERSES ENTRE CAMPS I LA TRAMA CORRUPTA
L'ABRIL DE 2009 EL DIARI EL PAÍS VA PUBLICAR LES CONVERSES TELEFÒNIQUES ENTRE EL PRESIDENT CAMPS I EL CAP DE LA TRAMA GÜRTEL
ELPAIS.COM Lo que sigue es un amplio resumen de las grabaciones de dos conversaciones telefónicas entre el presidente valenciano y el jefe de la trama corrupta.
- 24 de diciembre de 2008, 21.43. "Amiguito del Alma".
Álvaro. Presidente.
Camps. Feliz Navidad, amiguito del alma.
Á. Oye... que te sigo queriendo mucho.
C. Y yo también... tenía que haberte llamado, te quería haber llamado, para contarte todo, cómo fue, para decirte que tienes un amigo maravilloso, Romero, y que el otro es un tipo excepcional, ¿eh?
Á. Vale, me alegro, pero me han ido informando puntualmente de todo.
C. Ya, ya lo sé, pero sobre todo para decirte que te quiero un huevo.
Á. Bueno, qué... contarás durante muchos años con mi lealtad, ¿vale?
C. Perdona, ¿durante muchos años? No, hijo de puta, durante toda tu vida. Ja, ja...
Á. Por eso, tío, es que espero que sean muchos.
C. Ya, pero bueno, no tienes que decir durante muchos, porque eso tiene un límite, una caducidad, durante toda tu vida...
Á. No, llevas razón, siempre me tienes que... ¿ves? Es la ventaja de estar todos los días delante de un micro.
C. Exacto.
Á. Tu caudal de palabras, tu facilidad de palabras... Te quiero mucho a ti y a tu familia. ¿Vale?
- 7 de enero de 2009, 22.38. "Es un detallito".
Á. ¿Has leído mi tarjetón? [la comunicación se interrumpe y continúa después].
C. Muchísimas gracias, ¿eh?
Á. Bueno, escucha, tu... ¿Has leído mi tarjetón?
C. Sí, sí, sí...
Á. Bueno, pues fíjate, fíjate si te debo...
C. No, no, nada.
Á. Sí, sí, sí.
C. Bueno, yo quiero que nos veamos con tranquilidad para hablar de lo nuestro... que es muy bonito.
Á. Cuando tú quieras, y te dejen, y puedas...
C. Un abrazo muy fuerte, te paso con Isa [se trata de la mujer de Francisco Camps].
Isabel. Álvaro
Álvaro. Hola.
Isabel. Con el mío te has pasado 20 pueblos.
Á. ¿Qué dices?
I. Que sí.
Á. Si es un... si es un detallito, hazme caso.
I. Un detallito, ja, ja, ja.
Á. Qué dices...
I. Bueno, no, eso lo tenemos que hablar, ¿eh?
Á. Bueno, vale, va. Lo hablamos cuando tú quieras.
I. Detenidamente... no en serio.
Á. Vale, vale. Oye, escucha, ¿le ha gustado a Isabel el suyo?
I. Bueno, de eso también tenemos que hablar, es que le está pequeño.
Á. ¿Le está pequeña?
I. Es que [es] tamaño de niña pequeña, y mi...
Á. Es que yo pensaba, que sería la muñequita como la tuya.
I. Mi niña... no.
Á. Ah... claro, es que he pensado en la muñeca de una chica muy joven, como tú.
I. Claro, claro, ja, ja, ja. Yo no me la he probado.
Á. No te preocupes que eso lo arreglamos. Pero... ¿Le ha gustado la medallita?
I. Sí, le ha gustado, le ha encantado.
Á. Vale, me alegro, vale, vale. Oye, pues entonces no te preocupes que yo mañana...
I. Y ahora hablamos, porque es que es muy fuerte, no en serio.
Á. ¿Quién está fuerte?
I. No, en serio, no me lo voy a quedar.
Á. ¿Quién está fuerte? Es que no te oigo bien, no te oigo nada.
VOLEM TV3
i un govern valencià digne!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada