13 de jul. 2011

147 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat


ULISSES 20,  9 de juliol de 2011 -  blocs.mesvilaweb.cat

La contralectura de l'entrada anterior fóra un altre discurs, perquè ara mateix, les diferents associacions del camp de túria, vivim si fa no fa les mateixes condicions que fa deu o vint anys: tants pocs ajuts que no hem notat el canvi amb la ruïna municipal i amb la ruïna institucional, perquè sempre ens hem hagut de valdre per nosaltres. De l’ajut privat, amb una economia escassa, amb més idees que no recursos, hem bastit una vida cultural ben digna. I és ara mateix, en aquesta crisi profunda, que naixen amb més força tot de programes i activitats: els joves, el Casal, el 9 d’octubre, la Coordinadora pel valencià, l’Ateneu de Benaguasil, el cel de l’Eliana, l’Ateneu de Bétera, el mateix Institut, i alguns blocs, com ara de Llíria a Itaca, o Bloc per Riba-roja, que es fan ressó, per primera vegada, d’allò que va passant a cadascun dels pobles i va conformant una realitat comarcal com no havíem viscut.

Del no res i d'aquelles cendres de país que havíem de construir, l'aposta de l'associacionisme és per la il·lusió del primer dia, per continuar consolidant-nos dins la comarca, el camp de túria, com una comarca viva, entusiasta, de molt de coratge.

Per la música, pel Consolat, pels pollastres Planes, i la resta d’empreses que vulguen col·laborar a trobar l’esperit que ens cal i alguns proven de robar-nos (amb els tancaments de TV3, les línies en valencià, Gandia TV o Acció Cultural, el pp aposta pel genocidi). No totes les inclemències són involuntàries, i la consigna política de l'extrema dreta que representa el PP dins Europa, és obrir una nova guerra per tapar imputacions, il·legalitats, amiguisme, frau, i robatori diari a la caixa dels valencians. 

Malgrat la follia, doncs, l'institut va bastint amb comptagotes un programa amb garanties. En col·laboració amb l'Ateneu de Bétera, ha començat el cinema a la fresca, l'Estiu Lumière, amb PaNegre, i avui presenten Les Ratlles de la vida, de Raquel Ricart.



ACPV "16 ABRIL 2011"
EL POBLE VALENCIÀ DIU PROU



UNA, GRANDE Y... MONOLINGÜE
El PP estén l'ofensiva contra el català a la Franja
Luisa Fernanda Rudi, nova presidenta de l'Aragó, modificarà la llei de llengües perquè el català deixi de ser considerat llengua pròpia
www.vilaweb.cat

Luisa Fernanda Rudi, del Partit Popular, ha estat investida nova presidenta del govern d'Aragó amb els vots del PP i del Partit Aragonès. Tal i com va explicar ahir al debat d'investidura, preveu, entre les primeres mesures anunciades del seu programa de govern, la derogació de la part de la llei de llengües que protegeix el català i l'aragonès. La llei, aprovada a les Corts de l'Aragó el desembre del 2009, no fa oficial el català, però el qualifica de 'llengua pròpia, original i històrica' i en promou la conservació.

FRANCESCVIDAL.FILES.WORDPRESS.COM
El text que vol suprimir Rudi reconeix la pluralitat lingüística d'aquella comunitat, on a banda l'espanyol, s'hi parla català i aragonès, i el dret dels ciutadans de les zones on es parlen aquestes dues llengües de servir-se'n per adreçar-se a l'administració o d'assegurar-se'n l'ensenyament. Precedents al País Valencià i les IllesLa de la Franja és una nova ofensiva contra el català que arriba després de mesures similars aplicades pels governs populars al País Valencià i a les Illes Balears. El govern de José Ramón Bauzá va anunciar que derogaria el decret de mínims que garanteix que el català sigui la llengua d'almenys el 50% de les classes que reben els escolars i que implantaria un model plurilingüe a l'escola en què es permetria triar la primera de les llengües vehiculars, sense definir quin paper hi tindria el català a partir d'ara. També va apostar per modificar l'article de la llei que estableix uns mínims de català per poder accedir a la funció pública. Al País Valencià, el conseller d'educació, Alejandro Font de Mora, suprimirà la línia en català de l'ensenyament amb l'aplicació d'un nou model pretesament plurilingüe que barreja anglès, castellà i català. La conselleria va modificar el Servei d'Ensenyament en Valencià, un òrgan encarregat d'assessorar les escoles en tot allò referent a la línia en català, substituïnt els professors de català per professors d'anglès. Font de Mora va explicar que el programa inicial implica dividir la docència a parts iguals entre espanyol i català, introduint de mica en mica l'anglès. Des del febrer, a més, el nou govern va deixar sense senyal el canal TV3, donant una estacada així a l'espai de comunicació en llengua catalana al País Valencià.






edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir



QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat


"És evident que el President Camps 
no ha pagat els seus vestits"
www.vilaweb.cat - 12/07/2011
José Tomás ha explicat que té ganes que se sàpiga la veritat a l'entrada del Tribunal Superior valencià · Avui han de decidir avui si s'obre judici oral al president valencià
'Ja ningú no ho dubta, ni tan sols el jutge, que no ha pagat ni una pesseta' José Tomás, el sastre del 'cas dels vestits', ho ha abans d'entrar a declarar al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià(TSJV). El jutge instructor del 'cas dels vestits', José Flors, celebra avui l'audiència preliminar per a escoltar les parts i decidir si és procedent l'obertura de judici oral al president de la Generalitat, Francisco Camps, i a alguns càrrecs més del Partit Popular valencià, acusats d'un delicte de suborn per haver rebut suposadament vestits com a regal de l'empresa Orange Market.
ecodiario.eleconomista.es
Per l'audiència, que ha començat a les deu del matí i que és a porta tancada, hi passaran els pèrits i sis testimonis, i s'hi escoltaran els enregistraments presentats i l'informe dels advocats de cada part. Juntament amb Camps, hi ha encausats l'ex-vice-president del Consell, Víctor Campos, l'ex-secretari general del PP valencià i diputat, Ricardo Costa, i l'ex-cap de gabinet de la Conselleria de Turisme i responsable de Protocol de la Diputació, Rafael Betoret.

La fiscalia anticorrupció demana una multa de 41.250 euros per al president valencià perquè considera provat un delicte de suborn passiu impropi, mentre que el PSPV sol·licita tres anys de presó i vuit d'inhabilitació perquè creu que el suborn no va ser passiu. La defensa demana l'arxivament del cas perquè veu contradiccions en el procés i manté que Francisco Camps va pagar totes les peces de roba.

La sala civil i penal del TSJV va acordar la setmana passada que les dues causes derivades del cas Gürtel que han entrat en aquest tribunal, la dels vestits i la del presumpte finançament irregular del PP valencià, havien de continuar de manera separada.



Els mercats donen una treva 
als deutes espanyol i italià

Després d'una jornada convulsa a les borses europees, finalment la sang no ha arribat al riu. Els principals índexs del vell continent s'han recuperat del fort càstig que havien rebut al matí. L'Ibex-35 només ha caigut un 0,69% i ha tancat en els 9.596,30 punts després de pèrdues de gairebé el 4% i haver tocat mínims del dia en 9.276,10 punts. Els rumors de compra de deute de països europeus per part del Banc Central Europeu han fet que la prima de risc d'Espanya es relaxés al tancament de la sessió fins a 315 punts bàsics, respecte dels 375,7 punts bàsics que ha arribat a assolir durant la jornada, el seu màxim diari des de la creació de l'euro.

La reducció de la prima de risc s'ha produït perquè el rendiment dels títols espanyols a 10 anys ha caigut fins al 5,854%, davant del 6,030% marcat al tancament d'ahir, després d'haver assolit el màxim diari en el 6,233%. La rendibilitat dels bons alemanys amb venciment el 2021 ha experimentat el comportament contrari i ha avançat fins al 2,711% des del 2,671% d'ahir.

L'Ibex modera la davallada
El selectiu madrileny ha obert la sessió recollint de manera negativa el resultat de la reunió de la cúpula de la UE, en què els líders europeus no van arribar a cap consens sobre el rescat a Grècia. Això ha fet cedir l'Ibex-35 més d'un 3% i ha disparat la prima de risc espanyola fins als 380 punts. A mig matí s'ha començat a filtrar una suposada compra de deute sobirà dels països perifèrics per part del Banc Central Europeu, cosa que ha calmat els ànims dels inversors i ha contingut la caiguda dels títols espanyols, a l'espera de la probable reunió de l'eurogrup convocada per Van Rompuy amb caràcter d'urgència per aquest divendres.
Aquesta tendència a la calma ha permès que el tancament no hagi estat dramàtic. Els bancs -BBVA (+0,72%), Banc Popular (+0,51%), FCC (+0,35%) i Banco Santander (+0,22%)- han tornat al camí dels guanys, mentre que alguns dels "pesos pesants" del parquet madrileny han tancat amb pèrdues: Telefónica (-0,82%), Iberdrola (-0,68%) i Repsol (-0,41%). 

Els parquets europeus han evolucionat d'una manera similar
A la resta de principals places europees s'ha viscut una situació semblant a la del parquet de la borsa de Madrid, amb forts descensos a l'inici de la jornada que s'han contingut al llarg de la sessió. Així, Milà (-1,2%), que va viure ahir una jornada negra amb la seva prima de risc aconseguint el seu sostre històric, Londres (-0,9%), París (-0,9%) i Frankfurt (-0, 8%) han vist baixar la seva cotització de manera més suau que en els últims dies. 

L'euro es recupera lleument
Al mercat de divises, l'euro ha recuperat lleument posicions respecte al dòlar i al final de la sessió el canvi entre les dues monedes ha quedat establert en 1,3992 dòlars.


Educació per entendre la política
GREGORIO LURI,  elcafedeocata.blogspot.com
La única alternativa viable
En un libro titulado Controversias en la educación española (2000), Álvaro Marchesi, uno de los padres del nacional-constructivismo, se hace esta noble pregunta (p. 141): "¿Cómo conseguir que todos los alumnos conecten con la enseñanza que se les ofrece y mantengan una actitud activa en sus tiempos escolares?".


No hace falta ser un lince pedagógico para darse cuenta que esta es la preocupación principal de nuestros docentes. En su respuesta Marchesi reconoce, en primer lugar que "como se puede intuir fácilmente, no es un tema de fácil solución. No existen recetas, ni atajos, ni soluciones mágicas". Unas páginas antes (101) ha dado fe de "la desesperanza del profesor, desanimado por la distancia que percibe entre las exigencias y sus posibilidades.” Por lo tanto la falta de conexión entre los alumnos y la enseñanza constituye una realidad a la que no convendría dar la espalda. Pero precisamente aquí se nos muestra la genialidad de Marchesi. Con una pirueta dialéctica, nos ofrece una respuesta ambigua que distorsiona el sentido de la pregunta: "La única alternativa viable es organizar las enseñanzas de tal manera que conecten con los intereses de los alumnos".

Esto de "la única alternativa viable" me parece un insulto a la dignidad de la profesión, pero me temo que de esta manera contemplamos hoy también la vida en común (la política). No se trata de hasta dónde nos podemos elevar, sino hasta donde hay que rebajar la escuela o el sentido de la ciudadanía. No se trata de contemplar al hombre desde lo mejor que puede dar de sí, sino de conectar con sus intereses inmediatos.
Ya perdonarán ustedes el tono pesimista, pero estamos en verano y viajar en tren de Barcelona a Ocata es una experiencia devastadora para la filantropía. Nada inhumano nos es ajeno. Esto ya lo sabían los antiguos, pero no se podían imaginar hasta qué punto estaríamos dispuestos a proclamarlo impúdicamente a voz en grito en los trenes abarrotados a través de los teléfonos móviles.
No puedo imaginarme conectando con los intereses de estos adolescentes blindados contra todo sentido de la vergüenza.


RETALLA EN EDUCACIÓ
+ RETALLA EN SANITAT
= RETALL EN FUTUR


SOLIDARITAT AMB CA REVOLTA







AL TALL

"ROMANÇ CONTRA CAMPS"


Déu em done inspiració
per a poder explicar 
la vida d’un pecador 
que duu la ruina al poble
governant amb confusió.

Francisco Camps és la fitxa;
de la Generalitat
es repenja i encapritxa
i gastant sense trellat 
al país ha fet la guitza.

Du dins el pap una idea
Camps procura a poc a poc
soterrar la nostra llengua 
i penjar-la en la paret 
del museu de la indecència.

Amb ràbia i obstinació
va empentant una campanya
de brutal persecució
a Acció Cultural que sempre
per la llengua ha fet un front.

TV3 tan apreciada 
que durant 26 anys 
amb València connectava
Francisco Camps l’ha tancat, 
assolant un pont de guaita. 

Televisió en valencià
Canal Nou va retirant-se 
i el doblatge s’ha tallat 
vulnerant els estatuts 
què per això cèntims no hi ha.

Van per milers els infants
que volen entrar a escola 
estudiant en valencià, 
però Camps no crea places
Què per això cèntims no hi ha. 

Disculpeu Francisco Camps,
si sou gent de bona traça 
i al cor guardeu pietat, 
però fugiu de votar-lo 
què ens durà calamitats.

Mai no ha volgut escoltar
a les víctimes del metro, 
uns innocents ciutadans
que clamen per que assumisca
la responsabilitat

La seua veu és somorta,
diu que dos i dos són tres
i una més que ell en reporta
per atendre els seus amics
i ofrenar a Espanya glòria. 

Xoriços i presidiaris 
són amics que ell ha triat
mentre va resant rosaris
i entre tots han convertit 
esta terra en un calvari.

Ell somriu d’orella a orella, 
i mentre somriu es riu, 
quan se n’ix per la portella 
dels perills que alguns judicis
el condemnen a la rella.

Vergonya per a València, 
proposar un encausat
a ocupar la presidència 
de la Generalitat 
és un càrrec de consciència.

Entre l’America’s Cup, 
una visita del Papa 
o la ciutat de les Arts 
i amb la cursa d’automòbils, 
la butxaca ens ha escurat.

Escoles en barracons, 
la sanitat va ofegant-se 
per manca de previsió, 
els vells i aquells que no es valen 
oblidats en un racó.

I la Generalitat
deu mes diners que divisa, 
tant que no poden pagar 
les empreses que l’atenen 
van caient en un forat.

Verge dels Desemparats, 
dóna senderi en les urnes 
i als valencians unitat 
amb tots els pobles que tenen 
la llengua en comunitat. 

Valencians i valencianes,
no voteu Francisco Camps
que vos farà eixir per cames
de la llengua que parleu
i la llar dels vostres pares.

Al Tall

Revista EL TEMPS

16 d'abril de 2011
ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
18 de juny de 2011

vilaweb.cat   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada