16 de març 2011

27 dies sense TV3

Esplanada Plaça d'Amèrica
FINAL DE LA MANIFESTACIÓ 6 D'ABRIL A VALÈNCIA
ELS INTEL·LECTUALS S'HI SUMEN
www.acpv.net
El símptoma TV3 al País Valencià
JOAN GARÍ (escriptor)  14/03/2011  http://www.ara.cat   

L’apagada del senyal de TV3 al País Valencià, el passat 17 de febrer, ha provocat reaccions i anàlisis de diferent calibre. Òbviament, es tracta d’una mesura profundament antidemocràtica. El PP de Francisco Gürtel Camps se n’ha passat de la ratlla, però no ha fet res que no estiguera dins d’un guió previsible. Al capdavall, per a la dreta valenciana, castigar el catalanisme és sempre un exercici del qual s’extrauen sucosos rèdits. Semblarà increïble fora del País Valencià, però la pulsió anticatalana, sempre latent i despertada amb fúria en el moment de la Transició, és encara un dels ressorts fonamentals de la política més avall del riu Sénia.
  Els valencians ens hem quedat sense TV3, ras i curt, perquè Camps necessita un argument poderós per a mantenir dins la cleda l’electorat regionalista precedent de l’antiga Unió Valenciana. I perquè s’olorava, igualment, que la polèmica subsegüent seria una fantàstica maniobra de distracció en moments de turbulència mediàtica a propòsit del sempre inconvenient cas Gürtel. No sé si això ho haurà aconseguit. De retruc, però, ens hem trobat amb una extraordinària mobilització reactiva dels sectors més progressistes i valencianistes, que no estan disposats a prescindir de TV3 sense batalla. Potser al final tancar TV3 acabe constituint-se en el principi del final de l’hegemonia conservadora. No cal ser-hi gaire optimista, però tampoc innecessàriament pessimista.  
  És obvi, però, que el catalanisme, al País Valencià, ha perdut moltes  batalles. L’hegemonia conservadora dels darrers tres lustres ha provocat una immersió dins les catacumbes de les idees polítiques vehiculades en l’obra de Joan Fuster, i dels seus partidaris més impertèrrits. Alhora, avui dia hi ha un consens generalitzat, entre els cercles nacionalistes i valencianistes del País Valencià, a l’hora de convenir que es pot prescindir dels maximalismes catalanistes a favor d’una praxi més lligada al terreny real on es du a terme el joc. Això no implica aparcar les relacions amb Catalunya i els altres països de llengua catalana, però sí redefinir-les en un ordre de prioritats on les dimensions simbòliques siguen substituïdes per operacions de caire més pragmàtic. La qual cosa simplement vol dir que pocs valencians aixequen fins les últimes conseqüències la bandera dels Països Catalans i en canvi en són cada vegada més els qui, amb l’excusa de la vindicació del corredor mediterrani –per exemple-, parlen d’estretir les relacions entre les nostres societats.
  Tot això ens semblarà més o menys bé, però la pregunta que no podem deixar de fer-nos és fins a quin punt podrem seguir treballant en la gestió de la llengua i la cultura comuna. TV3 ens és imprescindible, als valencians, pel que tenia de televisió moderna i nacional –i monolingüe (o quasi). Enfront del model de Canal 9, en tot cas, qualsevol comparació és especialment odiosa. Però no és només TV3. El cessament del seu senyal ha vingut a coincidir amb els nous problemes que troba la premsa en català de Barcelona –tan puixant ara- per a ser distribuïda més enllà de Vinaròs. I mil exemples més, és clar. Està molt bé defensar el corredor mediterrani però, en quina llengua ho faran els nostres empresaris?
  La societat valenciana és especialment complexa. Hi conviuen al seu si, per exemple, poderoses pulsions antilintel·lectuals amb minories culturals amb gran nivell d’excel·lència. Tenim pintors, actors, cineastes, novel·listes, poetes, assagistes, dramaturgs, economistes, sociòlegs, biòlegs i milers de professionals més que desenvolupen la seua tasca normalment en llengua catalana. Si no poden intervenir i participar en la dinàmica cultural i mediàtica catalana, ¿no és això una tragèdia, una irrevocable pèrdua per a la nostra cultura comuna?
  Si el shock de TV3 ha de servir per a alguna cosa, ha de ser per a convertir-se en un factor de crisi i renovellament. Necessitem una altra dinàmica. Aparquem momentàniament els símbols, però no ens oblidem de les realitats que representen.

VOLEM TV3, AITANA NO VAL RES...
ANTONI PITARCH (escriptor) 14/03/2011  
http://desdevila-real.blogspot.com

Aquesta setmana s'acomplirà el primer mes del tancament de TV3, per part d'Acció Cultural, com a protesta per l'asfixia econòmica i el mobbing polític i social a què ha estat sotmesa aquesta institució cultural valenciana des de la seua fundació. Si s'ha de fer desaparéixer un país, comencem per desvertebrar-lo socialment i cultural... no sé si ho va dir Goebbels, o algun salvatge d'aquest perfil, però les coses són així.

Durant la darrera manifestació per TV3 a Castelló, un company de lluites i reivindicacions ens va fer recordar la frase: Volem TV3, Aitana no val res!Recordeu el què cantàvem ara fa més de vint anys? Doncs no hem avançat gaire!


De tota manera, la frase de marres denota vàries coses: en primer lloc, naturalment, el paper d'espectadors que, des de sempre, hem tingut a les comarques de Castelló ja que si podem adquirir un bon producte (TV3) potser no cal plantejar-nos el millorar el propi (abans Aitana, que no valia res, ara Canal 9, que val un ou... econòmicament parlant, que no de continguts, ni qualitat, és clar). També l'estima per la nostra llengua ja que la reivindicació, en principi, partia de gent de tota classe, condició i fins i tot llengües maternes diferents, donat que per aquestes terres allò de la Batalla de València, el blaverisme, etc. sempre ha tingut molt poc d'èxit. De fet a Vila-real sempre se diu que l'introductor d'una facció (molt moderada, per això) de la desapareguda Unió Valenciana va arribar des del sector farmacèutic, és a dir, un sector molt íntimament lligat al president Camps... I, ara mateix, Coalició Valenciana i èxit electoral són dues entelèquies poc compatibles perquè titllar de catalanista el PP (com fan des de l'extrema dreta) és quasi com titllar de barcelonista el periòdic Marca...
Volem TV3, i el que es faça des d'ací valga molt més (periodisme plural i democràtic, promoció dels valors valencians, foment de l'economia valenciana i els nostres productes, respecte pel valencià, el català de tots, etc.), però no en diners... Prou de manipulació a Canal 9!!!
__________________________________________________________
ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ ANUNCIA EL RETORN DE LLACH EN SUPORT A TV3
El març de 2007 Lluís Llach va fer el seu darrer concert. Quatre anys més tard, però, tornarà a cantar:la situació excepcional que pateix la llibertat d’expressió, la llengua catalana i Acció Cultural del País Valencià, a causa de la política antivalenciana del Govern de Francisco Camps és el motiu. La notícia la va donar el president d’ACPV el dilluns 14 de març en el programa Àgora de TV3.
L’actuació de Llach tindrà lloc en la manifestació del dissabte 16 d’abril i, per tant, a l’aire lliure, i serà una oportunitat única de sentir al cantant de Verges, que no té previst de fer cap altra actuació musical més.
http://www.acpv.net
NO oblidem que el 16 D'ABRIL, a VALÈNCIA, 18.00 h, 
Plaça de Sant Agustí, manifestació multitudinària !!! 
...i LLUÍS LLACH

Memòria de les mobilitzacions


SECCIONS PERMANENTS:

MOBILITZACIONS per TV3 al País Valencià:

Dijous 17 de març
19:00h. Vila-real (la Plana Baixa). Casserolada, a la Plaça Major. A Vila-real VOLEM TV3 !
Divendres, 18 de març
22:00h. Vilafranca (Els Ports). Teleclub per TV3 a la Casa Social. Es projectaran un seguit de programes d’APM? i Polònia d’aquestes passades setmanes. En acabar les projeccions, s’encetarà un intercanvi d’opinions al voltant d’aquesta polèmica actuació de l’executiu de Francesc Camps. Organitza la Plataforma “Volem TV3 a Vilafranca”.
Dissabte 22 de març 
19:00h.  Alacant (Alacantí). Concentració per TV3 davant de la Casa de Bruixes (seu de la Generalitat Valenciana a Alacant). Convoca la Delegació d'ACPV a Alacant.
Dissabte 2 d'abril
19:00h.  Oliva (La Safor). Concentració per TV3 a la plaça de l'Ajuntament.


 ENQUESTA 
           VOTA


FOTOGRAFIES                                                                                                 .

http://elx.cup.cat
MÉS FOTOS A:
VÍDEOS                                                                                                               .
TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3TV3

QUÈ PUC FER?

Podeu presentar una queixa al Síndic de Greuges pel tancament de TV3:
Per a enviar la queixa heu d'anar a l’enllaç:
http://www.elsindic.com/va/presentar-una-queixa-sense-signatura-digital.html omplir les dades i adjuntar el següent document, ja que el text sencer no cap a l'espai de la queixa i de vegades dóna error.  http://dl.dropbox.com/u/2776616/QUEIXA%20PEL%20TANCAMENT%20DE%20LA%20 TV3.doc i pitjar el botó "Enviar".
Podeu votar a l’emquesta del diari Levante
Podeu recuperar una ràdio i televisió públiques i plurals:
Podeu escriure als diputats
Aquests són els correus electrònics dels diputats al Congrés per Castelló, els tres primers del PP i els dos darrers del PSOE. Us proposem que els envieu un correu per demanar-los que scolten l'opinió majoritària dels castellonencs i donen el seu suport a la Iniciativa Legislativa Popular Televisió sense fronteres, per a que TV3 i la resta de canals de la Corporació Catalana es puguen tornar a veure a Castelló el més ràpidament possible.


RECOMANACIONS

TV3 en directe per internet:
http://www.tv3.cat/directes
TV3 per iPhone:

http://www.bitscatalans.com/2010/09/06/les-aplicacions-de-tv3-de-lapp-store/


  InfoMigjorn és un butlletí informatiu sobre llengua catalana que es distribueix gratuïtament quatre dies a la setmana: dilluns, dimarts, dimecres i dijous i on trobareu notícies de premsa, articles, ressenyes de llibres, informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc. Si voleu més informació sobre InfoMigjorn pitgeu la pestanya InfoMigjorn. Si voleu subscriure-vos a InfoMigjorn ompliu el formulari que trobareu pitjant la pestanya formulari d'alta. L’admissió és automàtica. http://www.migjorn.cat/

La Xarxa Vives d’universitats rebutja el tancament de TV3
http://www.upc.edu/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/la-xarxa-vives-d2019universitats-rebutja-el-tancament-de-les-emissions-de-tv3-al-pais-valencia

El conseller d'Educació valencià diu que les escoles públiques "estan allà on no pot arribar la concertada"
http://www.youtube.com/watch?v=aC1xuIqN4hc&feature=player_detailpage

La Universitat de València per les emissions de TV3 http://acpv.cat/siatv3/arxius/UniversitatdeValencia.pdf
VOLEM TV3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada