QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat
34 DIES DE PROMESA
L'etiqueta #jovullvotaradéuEspanya ja és una de les més usades a nivell mundial
En resposta a la petició de votar en referèndum la reforma de la constitució
L'etiqueta de Twitter #jovullvotaradéuEspanya ha anat prenent força aquestes últimes hores i ara és una de les més usades a nivell mundial, segons que reflecteix la llista de 'trending topics' de Twitter (imatge). En l'aplicació trendsmap es pot veure sobre el mapamundi des d'on es fan les piulades. L'etiqueta va aparèixer ahir a Twitter com a resposta a les etiquetes #jovullvotar i #yoquierovotar, que eren la reacció contrària a la reforma de la constitució espanyol sense que se sotmeti a referèndum.
Perquè la modificació de la constitució espanyola sigui blocada en primera instància i hagi de ser aprovada per referèndum vinculant és necessari que una desena part dels membres del congrés o el senat ho demanin. Per això un sector de la societat es va començar a mobilitzar ahir a través d'internet, fent córrer una petició dirigida a diputats i senadors perquè aquests es comprometin a demanar que es convoqui un referèndum.
Poc després van aparèixer altres etiquetes amb més força com a resposta. Amb #jovullvotaradéuEspanya, usuaris de Twitter advoquen per votar sobre la independència més que no voler votar sobre la reforma constitucional del govern espanyol.
Els diputats del país podrien blocar la reforma i forçar un referèndum
Caldria que els socialistes ho demanessin, contra la disciplina del PSOE
La proposta de Zapatero de reformar la constitució per fixar un sostre de dèficit i de despesa per a tota l'administració, també la de les comunitats autònomes, té el suport del PP, el principal partit de l'oposició, cosa que en facilitaria la tramitació al congrés, perquè es necessita el suport de tres cinquenes parts dels diputats. PP i PSOE en sumen, plegats, 321 (d'un total de 350). Al senat, on cal també el suport de tres cinquenes parts dels senadors, la proporció és semblant (226 de 264). En el cas altament improbable que no es pogués aprovar la reforma per aquesta via, la llei preveu una segona votació; i en aquesta, n'hi hauria prou amb la majoria absoluta del congrés. Ara, encara que la mesura fos aprovada per totes dues cambres, si el 10% dels diputats (35 en el cas del congrés, 27 en el senat) demanés de blocar la reforma, caldria dissoldre les corts i convocar un referèndum. Aquesta és l'única via possible, en aquests moments, per a frenar la reforma.
Suposant que els diputats catalans al congrés espanyol fessin front comú tal com demana el portaveu del govern català, Francesc Homs (àudio), i sense tenir en compte els del PP perquè ja han dit que amb tota seguretat mantindrien la discliplina del seu grup, sumarien 57 diputats (25 del PSC, 14 del PSPV, 4 del PSIB, 10 de CiU, 3 d'ERC i 1 d'ICV) i, per tant, blocarien la reforma en un primer moment.
també cal tenir en compte que els diputats del PNB (6), Coalició Canària(2) BNG (2) i Nafarroa Bai (1), probablement s'oposarien a la reforma. De fet, el PNB així ho ha avançat. Ara bé, en cas que els 43 diputats socialistes votessin a favor de la reforma mantenint la disciplina de partit, cosa força probable, la suma d'aquests altres partits tampoc no seria suficient. En canvi, en cas que CiU acabés votant a favor de la reforma, com ha insinuat el seu portaveu al congrés, Duran i Lleida, i uns quants socialistes en contra, escenari encara menys probable, la suma de diputats entre socialises, ERC, ICV, PNB, BNG i NaBai sí que sumaria més del 10%.
Si la petició es fes des del senat, perquè tirés endavant caldrien els vots favorables de 27 dels 264 escons. Així, els 15 senadors de l'Entesa Catalana de Progrés i els 8 de CiU no arribarien a sumar però sí que ho farien si també s'hi afegissin els 4 del grup PNB-BNG i els 2 del grup mixt, un dels quals és Pere Sampol (PSM).
La constitució, un text intocable, a vegades
La constitució ha estat intocable per a totes aquelles qüestions que afecten de manera directa al nostre país, com la llengua o el finançament, i havia servit de principal argument per a retallar l'estatut. I obrir la porta a la constitució per a fixar un sostre de dèficit no sembla pas que faciliti altres canvis del text en favor de Catalunya. Ans al contrari, com avisava a VilaWeb la degana d'Economia de la UB Elisenda Paluzie, 'obrir el meló de la reforma de la constitució es podria aprofitar --pensant en Catalunya, que ja té un dèficit històric en la relació amb Espanya-- per acabar de tancar la qüestió autonòmica al màxim i per acabar-nos d'escanyar'.
Televisió de Catalunya torna al saló de ma casa
per JosepAquest estiu he pintat casa i, posats a moure mobles, he aprofitat per tirar un cable HDMI de 15 metres entre l’estudi i el saló per connectar el Mac amb el televisor. M’ho vaig començar a rumiar el dia de l’atemptat dels governants del PP contra la llibertat informativa de nosaltres els valencians. L’opció més ràpida era connectar el vell portàtil per VGA, però poc operativa, perquè el cable és gros, poc flexible i has de traslladar i reendollar l’aparell cada vegada que vols accedir als canals de la Televisió de Catalunya. Una segona opció, és clar, és seguir esperant l’aprovació de la ILP Televisió sense fronteres. L’opció que he triat potser no és a l’abast de tothom, però l’explicaré perquè tampoc no és poca –encara no, almenys– la gent que té casa, mans, un ordinador amb sortida DVI o HDMI, un televisor amb entrada HDMI, connexió a Internet i uns 70 euros per a adquirir els artefactes que m’han permès, també, llegir blogs i premsa en el televisor domèstic:
1. Adaptador de DVI a HDMI (no he provat l’alternativa VGA>HDMI);
2. Cable HDMI (jo he instal·lat el de 15 metres; si el necessiteu més llarg no sé quins poden ser els resultats);
3. Cable d’àudio amb dos jacks mascles, perquè el DVI no transmet l’àudio (en principi no us caldria si feu connexió directa de HDMI a HDMI);
4. Teclat i ratolí sense fils.
No cal ser cap especialista per a fer-ne les connexions, només temps i paciència. Ara tinc Internet al saló, puc navegar i veure tots els canals en directe i a la carta, tret dels continguts protegits que Televisió de Catalunya no pot emetre online per prohibicions, drets i altres romanços. Tot i això, ara torne a tenir accés a tota mena de continguts televisius en català. La qualitat de la imatge, certament, no és la millor, però, la veritat, el píxel no molesta si t’asseus a més de cinc metres de distància. La proximitat del futur sembla convertir en simple estupidesa l’atrocitat dels censors, però no per això deixen de ser atroços el seus actes.
PS. Recentment, TV3 ha començat a oferir nous serveis per mòbils, iPad, televisors i consoles. Els televisors amb Internet ja són aquí.
edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir
QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat
33 DIES DE PROMESA
El 33 estrenarà aquesta tardor "Òpera en texans"
Ramon Gener, presentador d'"Òpera en texans""Òpera en texans" és un programa pensat per als amants de l'òpera i els que creuen que no estan preparats, els que van sempre al Liceu i els que no hi han anat mai.
El presentador i ànima del programa és Ramon Gener, cantant d'òpera i pianista. Retirat dels escenaris, la passió per la música l'ha portat a començar una nova carrera com a conferenciant i divulgador de l'òpera. Durant els últims anys ha fet desenes de conferències on explica les òperes de la manera més entretinguda possible. Els seus coneixements musicals i pianístics fan que tot sembli més fàcil.
"Òpera en texans" –una producció de TVC i Brutal Media dirigida per Xavier Morral- no és un resum de l'òpera ni una classe de música. És un manual d'instruccions per poder entendre l'òpera, una guia de viatge il·lustrada.
A cada capítol, de mitja hora de durada, es desmuntarà una òpera fins a trobar la manera de fer-la assequible. Com diu Ramon Gener, "volem donar les pistes per poder surfejar una immensa onada de quatre hores de música".
S'analitzaran títols coneguts i títols no tan coneguts: "Don Giovanni", "Carmen", "Tosca", "Il Trovatore", "Parsifal", "El barber de Sevilla", "Porgy and Bess", "Turandot", "El cavaller de la rosa", "Pagliacci", "La dama de piques"...
I després de l'emissió, els espectadors podran continuar gaudint de l'òpera al web del programa, al blog i al Facebook de Ramon Gener, i a l'Spotify d'"Òpera en texans", amb els millors moments i totes les músiques de cada capítol.
El compromís d'este històric activista es remunta als anys vint del segle passat junt a noms com Sanchis Guarner o Carles Salvador.
Cent un anys no es compleixen tots els dies. Més remarcable és encara la dada si aquell que supera el segle ha sigut i és un lluitador per les llibertats, en este cas per les valencianes. Es tracta de Josep Lluís Bausset que hui 19 d'agost, al seu municipi de l'Alcúdia, al cor de la Ribera Alta, celebra amb familiars i amics el seu aniversari.
Bausset va començar a treballar per les llibertats del poble valencià durant la dictadura de Primo de Rivera a finals dels any vint del segle passat. En aquells anys va participar de moviments com l'Agrupació Valencianista Republicana o el Centre d'Actuació Valencianista. Company de feines de Manuel Sanchis Guarner, Carles Salvador o Enric Soler i Godes, sempre va preferir estar a l'ombra. Va ser per això que un altre veí de la Ribera, en este cas, de la Baixa, el suecà, Joan Fuster, a més de considerar-lo "admirable" el va batejar com "l'home subterrani".
Josep Lluís Bausset, a qui no li agraden els reconeixements, ni les entrevistes, ha rebut entre d'altres, els premis Miquelet d'Honor de la Societat Coral el Micalet i Vicent Ventura de la Universitat de València. Institució l'última que, a l'igual que Acció Cultural, el va tornar a homenatjar l'any passat quan va complir cent anys.
VOLEM TV3 !
Revista EL TEMPS |
16 d'abril de 2011
ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada