6 d’ag. 2011

171 dies sense TV3 al País valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

 tv3.cat

16 DIES DE PROMESA




Compromís alerta de la deriva 'anti-autonòmica' del president Fabra

El portaveu de Compromís a les corts, Enric Morera, ha alertat avui de la posició 'anti-autonònimca' del president de la Generalitat, Alberto Fabra, en referencia a les declaracions que ahir féu Fabra en què insinuava que caldria reduir les competències autonòmiques per fer front a la crisi. En un comunicat, Morera considera que aquestes declaracions s'emmarquen en 'l'atac a la autonomies i en la voluntat de recentralitzar l'estat del PP'.

Per Morera, Fabra 'actua més com a president del PP del País Valencià que com a president de la Generalitat'. 'Si continua per aquest camí pot convertir-se en el primer president de Generalitat anit-autonòmic de la història'. 
El que hauria de fer Fabra, diu Morera, és 'reclamar al govern espanyol un tracte fiscal més just per poder fer front a les competències del Consell' perquè el sistema de finançament actual perjudica el poble valencià. Morera xifra en 1.500 milions d'euros anuals els diners que l'estat injustament es queda de la renda dels valencians.


A més, Morera recorda que a aquest tracte injust s'hi afegeix la mala gestió dels recursos que han fet històricament els governs del PP. 'Enlloc d'insinuar que es desfaci l'estat de les autonomies el que Fabra hauria de fer és lluitar contra la discriminació que pateixen els valencians', rebla.






La Xina critica amb duresa els Estats Units per la rebaixa del deute i posa en dubte el dòlar

www.3cat24.cat   06/08/2011



La Xina passa comptes als Estats Units. Ho fa des de la figura del creditor, del país que té 1,16 bilions de dòlars en deute del Tresor nord-americà i 3,2 bilions de dòlars en reserves de moneda. Pequín ha criticat durament Washington per la rebaixa del seu deute fins a la doble A+. La Xina tem que aquesta situació pugui generar un nou tsunami de recessió en l'economia mundial i alerta els americans que toca estrènyer-se el cinturó. Pequín parla d'addicció a l'endeutament i fins i tot posa en dubte que, en la conjuntura actual, el dòlar hagi de continuar sent la moneda de referència mundial.

La decisió d'Standard & Poor's de rebaixar un grau la qualificació creditícia dels Estats Units ha motivat mostres de suport arreu del planeta. Diversos països han assegurat que mantenen la seva confiança en l'economia nord-americana. Però no a tot arreu. La Xina ha llançat undiscurs molt crític amb la situació. El missatge de Pequín posa els Estats Units entre l'espasa i la paret. No només perquè la Xina és ja una potència mundial de primer ordre, sinó perquè és el màxim creditor dels nord-americans. A les arques xineses hi ha bons del Tresor dels EUA per valor d'1,16 bilions de dòlars. I per si amb això no n'hi hagués prou, guarden 3,2 bilions de bitllets amb la cara de George Washington. Això és un 70% de les reserves de divises en dòlars.Amb aquestes xifres, la rebaixa del deute ha creat un fort malestar a Pequín. L'agència oficial de notícies xinesa, Xinhua, ha publicat un editorial en què parla d'addicció dels nord-americans a l'endeutament i reclama als Estats Units que assumeixin una factura que ha generat "per les seves baralles polítiques sense visió de futur a Washington". L'agència assegura que "la Xina té tot el dret ara de reclamar als Estats Units que corregeixin els errors estructurals del seu deute i garanteixi la seguretat dels actius en dòlars de la Xina".                  


www.vilaweb.cat
És la primera vegada en la història que Pequín dóna un cop de puny a la taula i reclama seguretat per als seus interessos.I la Xina proposa solucions. Ho fa enmig d'un missatge d'avís: si els EUA no retallen la "gegantina despesa militar" i els costos del nou sistema de previsió social universal, Standard & Poor 's podria rebaixar encara més la qualificació del deute nord-americà. El dòlar, en dubteL'agència de notícies, fent de portaveu del règim, fins i tot s'atreveix a atacar la divisa nord-americana. Reclama una "supervisió internacional" sobre el dòlar i proposa "una nova moneda de reserva estable i assegurada a escala global" per evitar la dependència mundial del bitllet verd.  La Xina fa dies que busca alternatives als seus fons de divises en dòlars. El director del Centre d'Investigacions Polítiques del Consell d'Estat de la Xina, Chen Daofu, ja va advertir que aquesta "és un desafiament crucial per als consellers polítics a Pequín". Afectació només als mercatsTot i les crítiques, l'economista en cap del Centre d'Informació Estatal de la Xina, Fan Jianping, considera que l'endeutament nord-americà afectarà principalment els mercats financers i, només en segon pla, el comerç.La Xina admet que les exportacions del país tenen una tendència a la baixa, però ho lliga més als problemes d'Europa que als indicadors nord-americans.






edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

tv3.cat

15 DIES DE PROMESA



TAMBÉ TOCA SALVAR L'OCCITÀ
L'Aran es planta

www.vilaweb.cat
El cap de Política Lingüística del govern aranès diu que el Conselh farà 'totes les accions necessàries' per a protegir la llengua

cronica.cat
'És un gegant que ataca una puça en una acció de gran pobresa democràtica', diu el cap de Política Lingüística del govern aranès, Josep Lluís Sans, del recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei de l'aranès. I aquesta opinió és compartida per la pràctica totalitat dels partits i de les entitats araneses. El cas és que el govern espanyol considera que la llei de l'aranès és inconstitucional perquè proclama l'occità 'llengua preferent' de la Vall d'Aran, basant-se en la sentència del TC contra l'estatut de Catalunya, feta pública el juliol de l'any passat. Aquesta sentència declara inconstitucional la preferència del català al Principat.


Vistos aquests precedents i la situació actual, diu Sans, 'l'Aran no cedirà ni un mil·límetre'. Per un doble motiu: en primer lloc per l'òbvia defensa de l'occità, la llengua pròpia del territori; i en segon lloc, per la defensa d'una posició institucional contra el govern espanyol. 'L'aranès els interessa poc, fins ara no n'havien parlat mai; solament volen tallar d'arrel tota reivindicació lingüística que col·loqui qualsevol llengua davant l'espanyola.' Mantenir l'occità com a llengua preferent, per tant, 'és una presa de posició política que va molt més enllà de l'aranès i esperem tenir Catalunya i Europa al darrere'.


Prova n'és el ple extraordinari d'ahir del Conselh Generau, que va donar una mostra de fermesa i d'unitat aprovant per unanimitat una declaració institucional contra aquest recurs i de defensa de la llengua, amb el suport explícit del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, present al ple. Sans diu, a més, que el Conselh Generau arribarà fins al final i que farà 'totes les accions que calgui per a defensar la llei'. La llei de l'aranès fou aprovada amb uns quants mesos de retard, perquè el ple del parlament, que s'havia de fer el juliol de l'any passat, es va ajornar a petició del PP. Els populars, a la vista de la sentència del TC contra l'estatut, que s'acabava de fer pública, van forçar l'ajornament per mirar de negociar el contingut de la llei i eliminar-ne justament l'expressió 'llengua preferent'. Però el tripartit i CiU an negar-se a modificar el text i la llei es va aprovar el 22 de setembre.



Revista  EL TEMPS



La prima de risc espanyola se situa per sota dels 400 punts per rumors d'intervenció del BCE

www.3cat24.cat   05/08/2011

Setmana de màxim històrics. La prima de risc espanyola ha començat aquest divendres una nova jornada marcant rècords. A primera hora ha superat els 415 punts bàsics de diferencial amb el bo alemany de referència. Això implica que comprar deute espanyol costa un 4% més que si els inversors es decanten per l'emissió alemanya. El preu del bo germànic ha pujat fins al 2,3%, però el del bo espanyol s'ha disparat encara més i se situa al voltant del 6,28%. També els mercats posen en dubte la solvència d'Itàlia, i la seva prima de risc supera també aquest nivell. A hores d'ara, la xifra ja s'ha moderat i es col·loca per sota dels 400 punts, una caiguda que arriba enmig dels rumors d'intervenció del BCE.

EFE










Revista EL TEMPS

16 d'abril de 2011
ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
18 de juny de 2011

vilaweb.cat     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada