25 de juny 2011

129 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat 


"Segle XX": el documental "Els Ciutadans K"
      DISSABTE 25, a les 17.45 h - www.tv3.cat
Un retrat de Jaroslaw i Lech Kaczynski, els dos germans bessons que, en aquell moment, eren el primer ministre i el president de la República de Polònia.

"Segle XX" emet el documental "Els Ciutadans K"
Joan B. Culla presenta "Els Ciutadans K"
Aquesta setmana a "Segle XX", els presentem un documental francès al qual esdeveniments posteriors a la seva elaboració han donat un interès i un valor afegits. Produït el 2007, porta per títol "Els Ciutadans K," i és un retrat de Jaroslaw i Lech Kaczynski, els dos germans bessons que, en aquell moment, eren el primer ministre i el president de la República de Polònia.

Nascuts a Varsòvia al juny de 1949, fills d'una família catòlica d'antics membres de la resistència patriòtica antinazi i anticomunista, van ser educats en aquest ambient i, tanmateix, el 1962 van protagonitzar un film infantil de producció oficial titulat "Els dos que van robar la lluna". Podríem dir que aquesta va ser la seva única connivència amb el règim comunista, perquè ja com a estudiants, després llicenciats i doctorats en Dret, es van enrolar en plataformes d'oposició a la dictadura: primer en el Comitè d'Autodefensa Obrera i, el 1980, en el sindicat lliure Solidarnosc.

Empresonats un any sota la llei marcial del general Jaruzelsky, el 1989 l'inici de la transició democràtica polonesa convertí els germans Kaczynski en senadors, i dos anys després en diputats. Membres del cos presidencial de Lech Walesa el 1991, l'afany dels bessons per depurar d'antics comunistes els aparells de l'Estat els portà a una ruptura total amb el premi Nobel i a una travessa pel desert polític que duraria fins a l'any 2000.

En aquesta darrera data, Lech Kaczynski va ser breument ministre, i el 2001 els dos germans van fundar la seva pròpia força política, el partit Dret i Justícia, de dreta catòlica, nacionalista i euroescèptica, que l'any següent catapultà Lech a l'alcaldia de Varsòvia. Gràcies a la popularitat guanyada en aquest càrrec, el 2005 es convertí en president de la República, mentre el seu partit era el més votat en les eleccions legislatives. Això últim va fer possible que, al juliol del 2006, Jaroslaw Kaczynski esdevingués primer ministre, donant lloc a una insòlita cohabitació institucional entre els dos bessons que duraria setze mesos, fins al novembre del 2007.

Derrotats en les immediates eleccions parlamentàries, Jaroslaw Kaczynski i el partit Dret i Justícia han restat des d'aleshores a l'oposició. El seu germà Lech, en canvi, va continuar com a polèmic i combatiu president de la República fins que, el 10 d'abril del 2010, un accident aeri li costà la vida a Smolensk, quan acudia amb gran part de la cúpula de l'Estat polonès a un acte d'homenatge a les víctimes de la matança de Katyn, el 1940. Des d'aleshores el germà supervivent, Jaroslaw, no ha parat d'intentar l'explotació política d'aquella tragèdia, ni d'insinuar una tèrbola conjura entre Rússia i els liberals polonesos per liquidar l'insubornable patriota que era Lech Kaczynski.

La Fórmula 1: una estafa ací i a Texas
 www.linformatiu.com
El negoci privat de Bernie Ecclestone aterra de nou este cap de setmana a València, on per quarta vegada consecutiva es resa perquè guanye un pilot nascut a Espanya, la dàrsena s'òmpliga de iots i la prova genere ingressos milionaris en la ciutat; tres coses que mai no han succeït. No obstant açò, l'empresari britànic cotinua fent negoci amb el seu circ, i els valencians no som les seues úniques víctimes: a Texas, on tampoc tenen diners per a pagar l'educació pública, també acaben de signar la prova per nou anys.
in secula seculorum...


Cospedal es carrega la figura del "Defensor del pueblo" a Castilla-LM
www.elpais.com


Cospedal anunció que "saneará y después privatizará" la radiotelevisión autonómica -una decisión que compete al Congreso de los Diputados, ya que el ente público está regulado en una ley nacional-, que cuesta 42 millones al año. Pero su propuesta estrella del día fue que terminará con las instituciones del Defensor del Pueblo, la Comisión Regional de Competencia y el Consejo Económico y Social, tres órganos consultivos de control del gobierno regional. La secretaria general de los populares puso también en cuarentena la existencia de la Sindicatura de Cuentas (uno de los organismos de los que más se fiaba el anterior Gobierno socialista de José María Barreda), hasta que se estudie su viabilidad.

A QUI SUPERVISAVA EL DEFENSOR DEL PUEBLO?El Defensor del Pueblo de Castilla-La Mancha puede investigar los actos de los Organismos que dependan de la Administración Autónoma y los agentes de ésta (Consejerías, Delegaciones Provinciales, organismos autónomos, empresas públicas, hospitales y centros médicos públicos, centros docentes públicos, etc).

También puede supervisar la actuación de los Organismos que dependen de la Administración Local (Ayuntamientos, Diputaciones, empresas municipales), como contempla la Ley 36/85 de 6 de Noviembre, que regula las relaciones entre la Institución del Defensor del Pueblo Estatal y el resto de los comisionados o Defensores autonómicos.


Text extret del web oficial del Defensor del Peblo de Castilla-La Mancha: http://www.defensorclm.com

eltemps.cat


Paisajes de la historia  (TV2)
Emisión: Sábado, 25 Junio 2011 | 14:40 - 15:30h

En este programa: Los escándalos económicos del franquismo 'Los escándalos económicos del franquismo', un trabajo que revela, con imágenes cedidas por TVE y entrevistas exclusivas, el entramado económico que rodeó al régimen de Franco. El Caudillo incentivó y protegió especialmente la iniciativa privada en un momento de aislacionismo internacional.
edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir 

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

 tv3.cat


Nova programació a partir del 23 de juny

El 23 de juny, el canal Super3 comença les vacances escolars amb novetats i amb moltes propostes per passar un estiu ben divertit. Destaquen les noves sèries "Leonard" i "Els germans Kratt" i el programa "Els extraordinaris".

leonard, al super3
La novetat per a les tardes del Super3 serà "Léonard", una nova sèrie en 3D.
Mic
L'espai Mic, adreçat als més petits i que s'emet tres vegades al dia, estrenarà nous molinets inspirats en l'estiu i inclourà sèries com "Pingu", "L'hora del Timmy", "Bob el manetes" "La Lua i el món".


Molta acció de dilluns a divendres
Els protagonistes dels matins del canal Super3 seran"Marsupilami", "Doraemon", "Els pingüins de Madagascar" i "El club dels caçamonstres". I al migdia, arribaran "Espies de veritat", "Un drama total d'illa", "Gat i gos" "Els Dalton". L'acció continuarà amb "Bugs Bunny i els seus amics" i "En Shaggy i l'Scooby-Doo saben el que es fan".

Léonard 

La novetat per a les tardes serà "Léonard", una nova sèrie en 3D protagonitzada per un curiós inventor amb una llarga barba blanca. En Léonard és tot geni, o almenys això és el que ell es pensa. Aquesta divertida caricatura del famós Leonardo da Vinci inventa les màquines més incongruents i les experimenta amb el seu fidel deixeble, en Basile. El seu pobre ajudant, mandrós, maldestre i que aspira a tenir una vida tranquil·la, sovint acaba ple de cops i nafres. El personatge d'en Léonard va ser creat l'any 1975 com a protagonista d'un còmic que ha aconseguit un gran èxit i que s'ha traduït a 15 idiomes. 


Foto: www.magimoranta.catAlacant crema les fogueres
La cremada marca el final de la festa de les Fogueres de Sant Joan
La cremada marca avui el punt culminant de la festa de les Fogueres de Sant Joan d'Alacant, un dia després que ho hagin fet a la major part del país. Desenes de fogueres, que es van plantar divendres, cremaran a mitjanit. Des d'aquest especial de Festes.org podeu consultar la informació sobre la tradicional cremada de les fogueres. Les fogueres oficials, la gran i la infantil, cremen a la plaça de l'Ajuntament.
Les fogueres alacantines es comencen a construir mesos abans als tallers dels artistes. A diferència de les valencianes, les d'Alacant no giren al voltant de la crítica social i descarnada sinó que es fan amb un component més aviat artístic. 
Al costat de cada foguera hi ha la barraca, un local improvisat que esdevé un espai de trobada i des d'on cada entitat organitzadora de la foguera programa balls i concerts i serveix la coca de tonyina i bacores, típica d'aquesta festa.

La Pantoja, fins a la sopa

Per Antena 3, l'enquesta bàsica: què opina Espanya de la Pantoja? 

Antena 3 encara no ha entès el missatge. Continua apostant per continguts de la premsa del cor, quan s'ha més que demostrat que ja no li van bé, que l'audiència prefereix, en aquest tipus de contingut, la irreverència i mala llet de Tele 5, i que a Antena 3 el que li funciona ara és bàsicament les sèries de ficció. Suposo, però, que muntar un gran pseudodebat sobre Isabel Pantoja surt més barat. Encara que després no arribi ni al 9%.
La Pantoja està de moda, televisivament parlant. L'estrena del seu telefilm a Antena 3 –que ha estat un fracàs, previsible veient-ne la qualitat– ha coincidit amb la seva sonada visita al plató de Supervivientes. I ara, a més, Antena 3 aprofita el desenllaç del telefilm per emetre un gran especial de no sé quantes hores basat en l'enquesta bàsica, allò que es veu que tothom vol saber: què opina Espanya de la Pantoja? El títol era pompós i indicatiu –La gran encuesta nacional sobre Isabel Pantoja–, perquè no es pensin, era un sondeig amb cara i ulls, fet per Sigma Dos. Cantizano s'esforçava, a més, a donar-hi una gran transcendència. Els resultats s'anaven donant en comptagotes. Primer vídeo de presentació de cada qüestió amb l'opinió d'experts, després donaven la dada, i llavors venia la part principal: els comentaris dels col·laboradors a plató, més trucades de testimonis i/o afectats. Es feia eterníssim. I sobretot veient l'interès de les preguntes: És una dona molt ambiciosa? És bona mare? Es va aprofitar de la mort de Paquirri per guanyar diners? Tot un judici públic. Por em fa el que faran quan li toqui declarar en el judici del cas Malaia.

Festival Internacional de Teatre de Taragona

El nou certamen busca donar sortida a les noves dramatúrgies en espais patrimonials o no teatrals de la ciutat
El Festival Internacional de Teatre de Taragona (Fitt), que se celebra fins diumenge, és una iniciativa de l'equip de la Sala Trono, pensada amb la idea de donar visibilitat a les 'noves dramatúrgies' i de fer-ho des d'espais emblemàtics, patrimonials o simplement no teatrals que es troben a l'intramurs de la ciutat. Amb el suport de l'Ajuntament i de diverses entitats privades, el Fitt neix enguany amb una programació i duració molt acotades.

El festival arrenca amb un pressupost de 200.000 euros, que compta amb les aportacions de l'Ajuntament, el Ministeri de Cultura, el CoNCA i d'entitats privades diverses. La política de preus, amb entrades a 15 euros i 18 per a l'espectacle inaugural respon a la voluntat de l'organització de facilitar l'accés a tot tipus de públic.

Els espais escollits per oferir els espectacles són part de l'encant del certamen, ja que no són indrets habituals per a la dramatúrgia, i es troben tots a l'interior de les muralles romanes de l'antiga Tarraco: l'Antiga Audiència, la capçalera del Circ Romà, l'Escola i Conservatori de Música i la mateixa Sala Trono.

La programació ofereix aquest divendres l'estrena al nostre país de l'espectacle 'Dignità autonome di postituzione', de l'italià Luciano Melchionna, a l'Escola i Conservatori de Música. Melchionna, un creador molt singular que s'apropa a l'univers cinematogràfic de Fellini, 'desmuntarà' el Conservatori de Tarragona per instal·lar-hi un 'prostíbul de l'art', amb 22 actors sobre l'escenari i amb la participació decisiva del públic, que serà el comprador de l'art que s'ha de representar al preu que ell marque.

L'obra es tornarà a representar, al mateix espai, demà dissabte. A la Sala Trono tindran lloc les representacions, dissabte i diumenge, de 'Bashir Lahzar' d'Évelyne de la Chenelière, dirigida per Magda Puyo i produïda amb la Sala Beckett en col·laboració amb el Temporada Alta 2010.

El festival es va obrir dimecres amb 'Massa soroll per a Shakespeare', de Dani Nel·lo. Aquest espectacle va substituir el que inicialment s'havia previst, un concert de Carles Santos, que no hi va poder actuar per qüestions de salut.


NOU LLIBRE DE L'ESCRIPTOR
JOAN GARÍ
La Patum fa vibrar la plaça Sant Pere

SALT DE L'ÀLIGA -   Foto: ACN/Mar Martí
La plaça Sant Pere de Berga s'ha omplert de gom a gom aquest dijous a la nit per participar a la Patum completa. Milers de persones han celebrat la festa per excel·lència berguedana en una jornada multitudinària degut a la coincidència amb la revetlla de Sant Joan, fet que no succeïa des de fa 155 anys. El Dijous de Corpus es va iniciar ahir al migdia amb la Patum de lluïment i es va completar amb la del vespre, que s'ha allargat fins ben entrada la matinada. Els esperats salts de plens han omplert la plaça de foc i festa i han fet vibrar milers de persones. Fins diumenge, la ciutat s'omplirà de música i foc en una festa que es remunta al segle XV. Es preveu que petin més de 7.000 fuets a la Patum.
AL TALL

"ROMANÇ CONTRA CAMPS"

Déu em done inspiració
per a poder explicar 
la vida d’un pecador 
que duu la ruina al poble
governant amb confusió.

Francisco Camps és la fitxa;
de la Generalitat
es repenja i encapritxa
i gastant sense trellat 
al país ha fet la guitza.

Du dins el pap una idea
Camps procura a poc a poc
soterrar la nostra llengua 
i penjar-la en la paret 
del museu de la indecència.

Amb ràbia i obstinació
va empentant una campanya
de brutal persecució
a Acció Cultural que sempre
per la llengua ha fet un front.

TV3 tan apreciada 
que durant 26 anys 
amb València connectava
Francisco Camps l’ha tancat, 
assolant un pont de guaita. 

Televisió en valencià
Canal Nou va retirant-se 
i el doblatge s’ha tallat 
vulnerant els estatuts 
què per això cèntims no hi ha.

Van per milers els infants
que volen entrar a escola 
estudiant en valencià, 
però Camps no crea places
Què per això cèntims no hi ha. 

Disculpeu Francisco Camps,
si sou gent de bona traça 
i al cor guardeu pietat, 
però fugiu de votar-lo 
què ens durà calamitats.

Mai no ha volgut escoltar
a les víctimes del metro, 
uns innocents ciutadans
que clamen per que assumisca
la responsabilitat

La seua veu és somorta,
diu que dos i dos són tres
i una més que ell en reporta
per atendre els seus amics
i ofrenar a Espanya glòria. 

Xoriços i presidiaris 
són amics que ell ha triat
mentre va resant rosaris
i entre tots han convertit 
esta terra en un calvari.

Ell somriu d’orella a orella, 
i mentre somriu es riu, 
quan se n’ix per la portella 
dels perills que alguns judicis
el condemnen a la rella.

Vergonya per a València, 
proposar un encausat
a ocupar la presidència 
de la Generalitat 
és un càrrec de consciència.

Entre l’America’s Cup, 
una visita del Papa 
o la ciutat de les Arts 
i amb la cursa d’automòbils, 
la butxaca ens ha escurat.

Escoles en barracons, 
la sanitat va ofegant-se 
per manca de previsió, 
els vells i aquells que no es valen 
oblidats en un racó.

I la Generalitat
deu mes diners que divisa, 
tant que no poden pagar 
les empreses que l’atenen 
van caient en un forat.

Verge dels Desemparats, 
dóna senderi en les urnes 
i als valencians unitat 
amb tots els pobles que tenen 
la llengua en comunitat. 

Valencians i valencianes,
no voteu Francisco Camps
que vos farà eixir per cames
de la llengua que parleu
i la llar dels vostres pares.

Al Tall


Revista EL TEMPS
vilaweb.cat

ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
16 d'abril de 2011
18 de juny de 2011

vilaweb.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada