20 de juny 2011

124 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat


Nou clam massiu per l'ensenyament públic en valencià
Desenes de milers de persones tornen a omplir els carrers de València contra el model d'ensenyament que vol imposar la Generalitat valenciana · La protesta ha reunit entitats, partits polítics, sindicats, associacions, estudiants, professors i famílies

www.racocatala.catDesenes de milers de manifestants (30.000 segons l'organització, 5.000 segons la policia) han marxat aquest dissabte a la tarda pel centre de València per dir "Sí al valencià" i rebutjar el nou model educatiu presentat per la Generalitat valenciana, que elimina l'ensenyament en valencià i imposa una línia única trilingüe. La plaça de la Mare de Déu de València va tornar a omplir-se de gom a gom en aquesta convocatòria de la Plataforma per l'Ensenyament Públic, la segona en menys de 10 dies que treu milers de persones al carrer contra el nou decret del govern valencià, després de les convocatòries d'Escola Valenciana de lasetmana passada. Entitats, partits polítics, sindicats d'ensenyament, associacions, estudiants, professors i famílies han repetit doncs el clam contra el model que impulsa la Conselleria d'Educació amb Font de Mora al capdavant. La marxa, convocada abans de les eleccions, volia ser una protesta contra les retallades de pressupost a l'ensenyament valencià, però el nou decret anunciat per Educació l'ha transformat en una crítica global contra el model educatiu valencià i la política lingüística del govern Camps.

Ho ha explicat la portaveu de la Plataforma, Maria José Navarro, que ha dit que tant la reducció pressupostària com l'eliminació de l'ensenyament en valencià fan inviable el nou model que proposa la Generalitat. Segons Navarro "caldria un equip de professors formats en anglès que no existeix. A hores d'ara els alumnes de cinc anys no fan anglès, com deurien, perquè la conselleria no subministra mestres preparats en aquesta llengua. Llavors, com impartiran el 33% de les matèries en anglès en tots els cursos si no poden arribar al mínim ara mateix?".

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha recordat que en l'elaboració del nou model educatiu valencià no s'ha consultat els experts en la matèria. Prova d'això és la posició de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), que agrupa les facultats de filologia catalana de les universitats de València, Alacant i la Jaume I de Castelló, que ha demanat la retirada del decret i ha recordat que el model actual s'ha consolidat els darrers 25 anys; desballestar-lo, considera l'IIFV, seria "un pas enrere".

En la mateixa línia, l'Associació d'Inspectors d'Educació del País Valencià ha fet públic que s'oposa al decret perquè no es fonamenta en cap metodologia rigorosa sinó que té el seu punt de partida en un "plantejament demagògic" que no té en compte els resultats de l'actual model educatiu. L'entitat recorda que els programes actuals de les línies en valencià (PIL i PIP) han demostrat que donen resultats acadèmicament superiors a les línies on el valencià no n'és la llengua vehicular. Així el valencià no només "no és un problema per als alumnes, sinó que és condició necessària per a l'excel·lència".

De fet, un informe de l'Institut Valencià d'Avaluació i Qualitat Educativa -ens de la Generalitat- admetia en al seu informe de 2005 que els alumnes dels programes educatius de les línies en valencià van obtenir millors resultats acadèmics que els de les línies que no ho eren. Els alumnes fins i tot es van demostrar més competents en anglès i en castellà que els de les línies castellanes.

Per tot plegat Moreno ha demanat diàleg a la Conselleria i ha reafirmat la necessitat de disposar d'un sistema plurilingüe "consensuat, elaborat per experts i amb el valencià com a llengua central que ha de dur a l'anglès". Escola Valenciana ha remès unacarta al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, recordant-li la contradicció que hi ha entre els objectius del nou model que proposa i els resultats que obtindria d'aplicar-se.

Els convocants han insistit en demanar diàleg a l'administració valenciana.


Acció Cultural del País Valencià (ACPV)
va participar en la manifestació que el passat 18 de juny va recórrer la ciutat de València, convocada per la Plataforma per l’Ensenyament Públic. Davant les precàries condicions de les infraestructures dels nostres centres i plantilles, del poc valor que l’actual Govern valencià atorga a l’ensenyament i del nou projecte de decret que pretén eliminar les anomenades “línies en valencià”, la nostra entitat acordà de sumar-se a la mobilització com a resposta a una política profundament antivalenciana que afecta directament molts dels nostres socis (que o bé són professors o bé duen els fills i filles a l’ensenyament en català) i indirectament a tots nosaltres, com a valencians i com a partidaris de polítiques de progrés.

ACPV continuarà treballant amb la comunitat educativa i amb les organitzacions polítiques, sindicals i cíviques per tal d’aconseguir la retirada del projecte de decret, així com per reforçar encara més la implicació de l’entitat en l’impuls de campanyes i iniciatives de promoció de l’ús social del català.


acpv.net


DOLÇAINES I TABALS D'EL MICALET

edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir


TOTS ELS ESPOTS D'ESTIU
TV3 A LA CARTA

 • Play00.27
  TV3 25 anys
  TV3 25 anys 

  Espot Estiu 1997. TV3, la televisió d'aquest estiu

  TV3, la televisió d'aquest estiu. Espot on una colla de gent jove juga a la platja amb una televisió inflable que ... • Play1.32
  TV3 25 anys
  TV3 25 anys 

  Espot estiu 1993. Munta't-ho bé amb TV3

  L'any 1993, es va crear una promoció on es reflectia l'alegria del bon temps, i això es materialitzava en una canç ... • Play1.21
  TV3 25 anys
  TV3 25 anys 

  Espot estiu 1994. Estiueja a TV3

  L'inici de l'estiu de 1994 a TV3 es va presentar a l'audiència en forma de videoclip musical. Els protagonistes er ... • Play1.06
  TV3 25 anys
  TV3 25 anys 

  Espot estiu 1995. Fes la teva

  L'estiu de 1995, TV3 convidava, juntament amb Lax'n'Busto, a fer la teva. Imatges molt estiuenques d'una família v ... • Play00.44
  TV3 25 anys
  TV3 25 anys 

  Espot estiu 1996. TV3, un bon lloc per passar l'estiu

  La complicitat de cares conegudes de la cadena, juntament amb una veu suggeridora, ens conviden a veure i gaudir d ...
 • València torna a reivindicar la immersió en català

  Una manifestació nova i multitudinària, la segona en 10 dies, demana la retirada del projecte plurilingüe de Camps. Els convocants critiquen l'escassa disposició a la negociació del Consell

  Aspecte de la marxa d'ahir a València, amb un riu de gent encara accedint a la plaça de la Mare de Déu pel carrer Micalet. 
  Foto: REDACCIÓ.

  Per segona vegada i en l'interval de només deu dies, milers de persones –30.000, segons els convocants– van tornar ahir a manifestar-se contra el projecte de decret sobre plurilingüisme del govern de Francisco Camps, que pretén posar fi a la immersió en català a les escoles. La marxa va estar encapçalada per representants de la comunitat educativa, des d'associacions de pares i mares a sindicats de docents, i va tenir el suport de tota l'oposició al govern del PP a les Corts Valencianes.
  La convocant Plataforma per l'Ensenyament Públic va alterar els seus plans inicials respecte a la manifestació, que es preparava des de feia un mes. El que en principi volia ser una censura contra les “retallades” pressupostàries en l'àmbit de l'educació, es va convertir finalment en una protesta més ampla contra els plans lingüístics de Camps, en transcendir tot just després de les últimes eleccions el projecte de l'executiu valencià.
  La portaveu de la plataforma, María José Navarro, va relacionar els dos arguments de la manifestació –la reducció del pressupost i la fi de les línies en valencià– per concloure que el decret sobre plurilingüisme és inviable. “Caldria un equip de professors formats en anglès que no existeix. A hores d'ara els alumnes de cinc anys no fan anglès, com deurien, perquè la conselleria no subministra mestres preparats en aquesta llengua. Llavors, com impartiran el 33% de les matèries en anglès en tots els cursos si no poden arribar al mínim ara mateix?”, es va preguntar Navarro.
  Per la seua banda, el president d'Escola Valenciana, federació que agrupa desenes d'entitats a favor de la llengua i que integra la plataforma, va criticar l'absència de consultes als experts en la redacció de l'esborrany del decret. “Les universitats diuen que a classe cal començar amb la llengua petita del territori, en aquest cas el valencià. L'esborrany no té trellat. Estem a favor de l'anglès i del castellà, començant pel valencià”, va subratllar.
  Els convocants van fer una apel·lació al diàleg amb la Generalitat, refractària a discutir el projecte. De fet, la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, va assegurar recentment que no negociaria “en el carrer” la política educativa. Moreno va voler ahir contestar a la consellera i va reivindicar la “dignitat” de les mobilitzacions. “Estem al carrer, no tenim cap altra cosa: dir-hi la nostra”, va afirmar.


  LA SAMARRETA DE L'ESTIU
  (8 euros - CLICA-HI)  Marxa multitudinària per l'ensenyament públic valencià  Milers de manifestants van sortir ahir als carrers de València per reclamar un ensenyament 'de qualitat, contra les retallades i en valencià', convocats per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic. Una multitud va sortir de la plaça de Sant Agustí fins arribar a la plaça de la Mare de Déu, on no hi va cabre tothom i on es va llegir el manifest que critica 'les últimes ocurrències del conseller d'Educació en funcions, Alejandro Font de Mora, com l'anunci del seu pla de fals plurilingüisme, un pla que suposa un atac al gran consens que suposa el disseny de les línies en valencià'. 

  La manifestació venia precedida per les concentracions d'Escola Valenciana, el 9 de juny passat, a Alacant, Castelló i València contra el decret de Font de Mora que proposa una sola línia trilingüe a l'ensenyament i, per tant, la supressió de la línia en català. Ahir, entre els milers de ciutadans hi havia representants de sindicats, entitats cíviques i partits de l'oposició.

  El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, va reclamar que es respectés el consens en l'aplicació de la llei i s'aturés el decret anunciat per Font de Mora. El portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera, va afirmar que la protesta mostrava 'la preocupació de milers de pares i mares per la ruptura del consens en educació'. De la mateixa manera, el portaveu d'EUPV a l'Ajuntament, Amadeu Sanchis, va reclamar que es tingués en compte la llengua catalana, tal com estableix l'estatut d'autonomia. 

  El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, va tornar a demanar diàleg al govern i va recordar que el model actual és avalat per institucions com ara l'Institut Valencià de la Qualitat. Moreno reafirma la necessitat d’un sistema plurilingüe, però no com el planteja la Conselleria, sinó com 'un model consensuat, elaborat per experts i amb el valencià com a llengua central que ha de dur a l'anglès'. En aquest sentit, divendres Escola Valenciana va enviar una carta (pdf) al president de la Generalitat, Francisco Camps, alertant-lo de 'l'alarmant contradicció' entre els objectius i els resultats de la polèmica proposta de decret.

  Els inspectors d'educació, també contra el decret

  També s'ha pronunciat (pdf) sobre el decret l'Associació d'Inspectors d'Educació del País Valencià, que considera que la proposta respon 'a un plantejament demagògic sense cap fonamentació rigorosa' i sense tenir en compte els programes plurilingües que s'apliquen actualment. L'entitat recorda que en totes les avaluacions dels programes ha quedat pal·lesa la superioristat del Programa d’Ensenyament en Valencià i del Programa d’Immersió Lingüística sobre el Programa d’Incorporació Progressiva, posant de manifest 'que el valencià no és un problema en els estudis de les xiquetes i xiquets valencians sinó més aviat la condició necessària per a l’excel·lència.'

  Per tot plegat, defensen que el document 'L'escola valenciana. Un model plurilingüe i intercultural al sistema educatiu valencià', de Vicent Pascual, és 'un plantejament metodològic de primer ordre 'si de veritat volem una escola valenciana de qualitat, arrelada al medi i amb les finestres obertes al món.'

  Suport de les facultats de filologia

  L'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), que aplega les facultats de filologia de la Universitat de València, la d'Alacant i la Jaume I, també s'ha afegit a les peticions al Consell perquè retiri la proposta de decret de model plurilingüe. En un comunicat, afirma que el decret suposa un pas enrere en l’ensenyament públic, consolidat durant més de vint-i-cinc anys. D'una altra banda, l'Associació Valenciana de la Llengua recordava fa uns dies en un comunicat la declaració que havia fet sobre la llengua, insistint que tothom té dret a rebre una educació en català.
  Equilibri lingüístic?

  La inspectora Tudi Torró defensa l'actual model lingüístic en contraposició a un decret mancat de rigor científic i pedagògic

  Quan parlem d’equilibrar, a tots ens sona molt bé i ens ve la imatge d’una balança en equilibri, el símbol de la justícia, cada plat de la balança està compensat. Tanmateix, les llengües no es poden mesurar com si foren objectes en una balança, és molt més qualitatiu, les llengües no s’aprenen enviant-les a compartiments separats sense cap relació entre elles ni, molt menys, podem parlar d’equilibri lingüístic acceptant la fórmula plantejada pel govern valencià en l’esborrany de Decret sobre plurilingüisme on presenta a la comunitat educativa la proposta “equilibradora” de repartir el temps curricular en un 33% en cada llengua d’aprenentatge: valencià, castellà i anglès, deixant l’1% restant supose que pel xinès. 

  La situació plantejada ens porta, una vegada més, i ja en són moltes, a una gran indignació contra els qui gestionen la política educativa del nostre país, i una vegada més haurem de dir ja n'hi ha prou, amb la força de les paraules i de la raó, amb els arguments necessaris que sé que seran incapaços de contestar i d’argumentar. Amb la proposta plantejada, la Conselleria d’Educació peca d’irresponsable alarmant a les famílies, l’alumnat i el professorat amb una altra “ocurrència” que desacredita l’educació valenciana, intenta manipular la comunitat educativa presentant un projecte “equilibrador” de llengües sense cap rigor científic ni pedagògic, altra vegada el conseller d’educació i els seus tècnics copien formules forànies, en aquest cas gallegues, per vendre’ns un model que s’ha demostrat que no funciona i que té en contra a tota la comunitat educativa gallega.L’ésser humà és plurilingüe per naturalesa, tots podem ser plurilingües, és una capacitat que tenim i que la podem desenvolupar si es donen les condicions idònies. La primera condició és saber d’on partim, on vivim, com s’aprenen les llengües i què necessita el nostre alumnat per devenir plurilingüe. Encara que no us ho cregueu, les llengües tenen ànima i és eixa “ànima” la que ens fa defensar la llengua de la qual hem de partir per poder anar reconeixent les altres llengües que necessitem conèixer i que ens seran útils en la nostra vida i, com la vida de cadascú és diferent, els educadors sabem que la llengua ànima del nostre poble és el valencià i d’ella sorgiran les altres. Per això, només amb un ensenyament amb plantejaments rigorosos i programes plurilingües contrastats i avaluats que ens indiquen per on hem d’anar i què és el que hem d’evitar podran facilitar a les generacions futures i no tan futures una formació plurilingüe que ens agrairan.Al País Valencià ja tenim els programes contrastats que sabem que funcionen malgrat els entrebancs que ha anat posant la pròpia Administració Educativa, i són els Programes d’Ensenyament en Valencià i d’Immersió Lingüística, funcionen garantint l’equilibri entre el valencià i el castellà, després vindrà una llengua estrangera i per això tenim aquests programes “enriquits”. Només ens falta una cosa, que els que ens governen s’ho creguen i posen els mitjans necessaris per la seua correcta aplicació, invertint en la formació del professorat no només en anglès, també en valencià però per damunt de tot en pedagogia, recursos materials i personals. Un sistema plurilingüe necessita de més esforç econòmic, no tot ha de partir dels centres, del professorat, de les famílies. Les famílies ho saben i per això cada any augmenten les sol·licituds per matricular-se en els Programes d’Ensenyament en Valencià i d’Immersió Lingüística enriquits, i per això el govern valencià, que no està pel valencià, suprimeix línies i desvia la matrícula als programes d’Incorporació Progressiva que no garanteixen, com està demostrat, aquest aprenentatge.Siguem positius, reconeguem el que tenim i sabem que funciona, valorem allò propi, consolidem plantejaments rigorosos i contrastats que ens han funcionat els darrers vint-i-cinc anys, respectem el valor de la nostra paraula, dels nostres mots.

  Tudi Torró i Ferrero
  Inspectora d’Educació i membre de la UEM (Unitat per l’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant) 
  OPINEN ELS LINGÜISTES...

  VICENT PITARCH

  “És una trampa ignominiosa”

  Entrevista de Núria Cadenes a El Temps 1409
  ALFONS ESTEVE

  Monolingüisme per decret

  Opinió d'Alfons Esteve a El Temps 1409
  VICENT BROTONS

  Un decret ben poc plurilingüe i etnocida

  Opinió de Vicent Brotons a El Temps 1409


  Enllaços

  Seguiment a Twitter amb l'etiqueta #síalvalencià
  Manifest contra el decret de la Generalitat.
  Vídeo: Lectura del manifest per part dels alumnes de l'Escola Gavina
  VilaWeb TV: Un decret molt contestat (Àngel Martí (Escola Valenciana), M. José Navarro (FAPA-València) i Honorat Ros (Acadèmia Valenciana de la Llengua) critiquen l'esborrany de decret)
  Editorial de Vicent Partal: 'Manifesteu-vos'  AL TALL

  "ROMANÇ CONTRA CAMPS"

  Déu em done inspiració
  per a poder explicar 
  la vida d’un pecador 
  que duu la ruina al poble
  governant amb confusió.

  Francisco Camps és la fitxa;
  de la Generalitat
  es repenja i encapritxa
  i gastant sense trellat 
  al país ha fet la guitza.

  Du dins el pap una idea
  Camps procura a poc a poc
  soterrar la nostra llengua 
  i penjar-la en la paret 
  del museu de la indecència.

  Amb ràbia i obstinació
  va empentant una campanya
  de brutal persecució
  a Acció Cultural que sempre
  per la llengua ha fet un front.

  TV3 tan apreciada 
  que durant 26 anys 
  amb València connectava
  Francisco Camps l’ha tancat, 
  assolant un pont de guaita. 

  Televisió en valencià
  Canal Nou va retirant-se 
  i el doblatge s’ha tallat 
  vulnerant els estatuts 
  què per això cèntims no hi ha.

  Van per milers els infants
  que volen entrar a escola 
  estudiant en valencià, 
  però Camps no crea places
  Què per això cèntims no hi ha. 

  Disculpeu Francisco Camps,
  si sou gent de bona traça 
  i al cor guardeu pietat, 
  però fugiu de votar-lo 
  què ens durà calamitats.

  Mai no ha volgut escoltar
  a les víctimes del metro, 
  uns innocents ciutadans
  que clamen per que assumisca
  la responsabilitat

  La seua veu és somorta,
  diu que dos i dos són tres
  i una més que ell en reporta
  per atendre els seus amics
  i ofrenar a Espanya glòria. 

  Xoriços i presidiaris 
  són amics que ell ha triat
  mentre va resant rosaris
  i entre tots han convertit 
  esta terra en un calvari.

  Ell somriu d’orella a orella, 
  i mentre somriu es riu, 
  quan se n’ix per la portella 
  dels perills que alguns judicis
  el condemnen a la rella.

  Vergonya per a València, 
  proposar un encausat
  a ocupar la presidència 
  de la Generalitat 
  és un càrrec de consciència.

  Entre l’America’s Cup, 
  una visita del Papa 
  o la ciutat de les Arts 
  i amb la cursa d’automòbils, 
  la butxaca ens ha escurat.

  Escoles en barracons, 
  la sanitat va ofegant-se 
  per manca de previsió, 
  els vells i aquells que no es valen 
  oblidats en un racó.

  I la Generalitat
  deu mes diners que divisa, 
  tant que no poden pagar 
  les empreses que l’atenen 
  van caient en un forat.

  Verge dels Desemparats, 
  dóna senderi en les urnes 
  i als valencians unitat 
  amb tots els pobles que tenen 
  la llengua en comunitat. 

  Valencians i valencianes,
  no voteu Francisco Camps
  que vos farà eixir per cames
  de la llengua que parleu
  i la llar dels vostres pares.

  Al Tall


  Revista EL TEMPS
  vilaweb.cat

  ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
  16 d'abril de 2011
  18 de juny de 2011

  vilaweb.cat

  Cap comentari:

  Publica un comentari a l'entrada