3 de juny 2011

107 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

tv3.cat



No res és casual
MANEL ALONSO I CATALÀ
02 juny 2011

La vida m’ha ensenyat que res no passa només perquè sí. No sóc un malalt de les teories de la conspiració, però puc afirmar amb una certa rotunditat que aquell que creu en les casualitats en política a aquestes altures no és més que un passarell. Hi ha gent molt sabuda que amb traça de delineant des dels laboratoris d’alguns partits polítics va redibuixant el futur de l’Estat, dels pobles que el conformen i dels seus ciutadans. Des de fa un temps assistim a una redefinició de l’Estat Espanyol que s’ha cuinat en part a la fundació del Partit Popular (FAES) i que ens reserva tot un seguit de retalls dels drets socials de la ciutadania, una recentralització de l’Estat que té com a objectiu descafeïnar el sistema autonòmic i condemnar a un segon pla les llengües no castellanes.
Aquesta gent no sols pretén posar el fre, sinó que fins i tot té previst posar la marxa enrere i convertir aquesta democràcia en l’evolució natural de l’anterior règim.

Hi ha qui creu que certes decisions les pren el senyor Font de Mora en alçar-se un matí amb el morro tort, i esclata ple d’ira en contra del poeta forense, no, s’equivoca, Font de Mora només aplica un guió que li ve donat des de les altures, on regna el senyor Aznar.
Font de Mora, CampsBauzàNuñez Feijoó són nadadors que aprofiten l’onada: una socialdemocràcia sense discurs i desconcertada, un electorat temorós que es refugia en massa en la dreta, la crisi econòmica, etc., per tal d’accelerar els canvis o donar els oportuns colps de timó.
El Partit Popular traspua ideologia per tots els costats, tanta que n’ha impregnat els mitjans de comunicació, bona part de la societat i fins i tot aquells que no el voten
U, que és una mica llegit i li agrada donar colps d’ulls al passat, ha arribat a la conclusió que la dreta espanyola arrossega amb ella les mateixes fòbies des de fa lustres, víctima com és d’un nacionalisme excloent i anihilador de la diferència, partidària com és de l’autoritarisme, del confessionalisme i del caïnisme i les disfressa amb un llenguatge adient als temps actuals.

Aquests dies de campanya he pogut llegir moltes estupideses i, entre altres, aquesta perla: el missatge de Compromís i d’EUPV és massa ideològic i per això té un escàs recolzament en les urnes, a diferència dels dos grans partits, mentida!, el Partit Popular traspua ideologia per tots els costats, tanta que n’ha impregnat els mitjans de comunicació, bona part de la societat i fins i tot aquells que no el voten.

Amb els anys que tinc i encara no em deixa de sorprendre la ceguesa del personal. Fa poc algú es va atrevir a dir-me que «la política, per a qui visca d’ella», eixe ha estat el problema, que hem deixat la política en mans de reaccionaris, però, també, de golafres que l’han convertida no sols en el seu modus vivendi, sinó que, a més, víctimes de l’avarícia, ens han venut els interessos de tots al millor postor.

Ja ho deia Joan Fuster: «tota política que no fem nosaltres, la faran en contra nostra», i a nosaltres, amb el beneplàcit de la majoria de la comunitat, ens l’estan fent ben feta, no van a deixar entre uns i altres ni el pal de la bandera.




Entitats del sector educatiu, 
sindicats i partits donen suport 
al manifest i a les mobilitzacions 
vídeo Vilaweb.TV



ESCOLA VALENCIANA ANUNCIA LES PRIMERES MOBILITZACIONS PER AL 9 DE JUNY
Tots amb l'ensenyament en valencià
L'INFORMATIU. 
Representants del sector educatiu, sindicats, partits polítics, entitats i institucions culturals donen suport al manifest d'Escola Valenciana a favor de l'ensenyament en valencià i d'un model plurilingüe de consens fet amb criteris pedagògics, i exigeix la retirada immediata de l'esborrany presentat per la Conselleria d'Educació. L'entita cívica anuncia un calendari de mobilitzacions que s'allargaran fins la retirada del decret.

La cadena espanyolista Veo7 tanca el 30 de juny

En menys d'un mes, el canal Veo7 tancarà definitivament. El canal del grup italià RCS Mediagroup, del qual també formen part els diaris 'Marca' i 'El Mundo' ha anunciat el seu tancament a causa de la crisi publicitària i de la falta d'audiència.


La cadena espanyolista Veo7 tanca el 30 de juny
02.06.2011 - 17:06 - Europa
El canal de TDT Veo7 deixarà d’emetre a partir del proper 30 de juny. Segons ha anunciat RCS Mediagroup, el grup italià que controla la cadena, la falta d’audiència –que en darrer mes no ha superat el 0,7% de share- i la crisi publicitària ha obligat als directius de Veo7 a tancar les emissions.
Des de feia mesos, la cadena ja arrossegava problemes econòmics que havien portat a RCS Mediagroup i a Unidad Editorial a reduir la seva programació, limitant-se a emetre el programa del director del diari “El Mundo”, Pedro J. Ramírez, “La vuelta al Mundo”; i el d’entrevistes “En confianza” presentat pel subdirector del diari, Casimiro García-Abadillo.
Tot i això, sembla que haver suprimit tots els espais informatius, els d’esports i haver acomiadat més de 60 persones no  ha estat suficient per salvar la cadena. Encara no està clar, però, si la cadena desapareixerà o si es reconduirà la seva programació amb continguts de “teletienda”, programes de tarot o contingut eròtic.
Les xarxes socials han estat un dels espais de reivindicació dels treballadors d’Unidad Editorial que han estat acomiadats. Sota el hashtag #noaldespidoenveo7, els twitaires manifesten les seves opinions al respecte del tancament del canal.

















Edició d'ahir . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

L'AVL reclama ensenyament en valencià al sistema educatiu


La AVL sale al paso del modelo que propugna el consejero Font de Mora  www.elpais.com

La urgencia del consejero de Educación en funciones, Alejandro Font de Mora, en derogar por la vía de los hechos los programas y contenidos de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) y su sustitución por un modelo único -en el que el valenciano se enseñará en cuatro materias troncales sin que los alumnos tengan la obligación de expresarse ni examinarse en valenciano- provocó ayer la reacción de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)

La institución, encargada de "velar por el uso normal del valenciano", defendió la ley, aprobada en 1983 sin ningún voto en contra, que establece que "los alumnos de la enseñanza obligatoria al final de todos los ciclos donde se declara obligatoria e, independientemente de cual sea la lengua en la que los iniciaron, deben de estar capacitados para utilizar el valenciano oral y por escrito, en igualdad que el castellano".

La Acadèmia recordó que es la Generalitat la que tiene que garantizar, en cumplimiento de la LUEV, la enseñanza en valenciano en todo el sistema educativo, y debe hacerlo desde la etapa de Infantil. Con el modelo de Camps, el valenciano prácticamente desaparece de esta etapa al dejar a los padres la decisión de la lengua en la que serán "atendidos" sus hijos.
La Acadèmia colgó ayer en su página web el documento aprobado por unanimidad en enero en el que fijaba su "criterio en relación a la presencia de la lengua propia en todos los centros educativos de la Comunidad Valenciana".

El recordatorio supuso, además, una respuesta a las declaraciones de la presidenta de la Acadèmia, Ascensión Figueres quien,tras el acto oficial de la presentación del nuevo plan, calificó la propuesta de "muy interesante" y "equilibrada". La apuesta por el valenciano del documento de la AVL es justo lo opuesto al proyecto de Educación porque suprime la enseñanza vehicular en valenciano que cursan 230.000 alumnos y la sustituye por una fórmula que les exime de examinarse y usar el idioma en las clases de las materias que se imparten en valenciano.Más de 40 centros educativos de 12 comarcas valencianas defendieron ayer la lectura de un Manifiesto en favor de la enseñanza en valenciano como modelo de calidad y acusaron al Gobierno en funciones de Francisco Camps de "ignorar la opinión de los expertos y de alejarse del rigor pedagógico". Esta fue la primera de una serie de actuaciones organizadas por la entidad cultural Escola Valenciana, que apuesta por las "movilizaciones" ante "la ineficaz política educativa del Gobierno valenciano", al tiempo que defiende la necesidad de una "alternativa".

La entidad, que agrupa a más de 200.000 usuarios de las líneas de enseñanza vehicular en valenciano, presentó en febrero un proyecto de enseñanza multilingüe mediante el cual, a partir de la enseñanza inicial en valenciano, por ser la lengua minoritaria, se incorporan progresivamente el castellano y el inglés hasta alcanzar la misma proporción las tres, al final de la enseñanza obligatoria. El modelo es opuesto al presentado por Camps bajo el caparazón de programa plurilingüe. En este, el inglés se introduce en un 33% en materias artísticas, de educación física y religión o su hora alternativa en Secundaria y solo en aquellos institutos incorporados al llamado "modelo avanzado".

Cumplir con la LOE
El resto del plan de Camps es un calco del horario de inglés de la actual normativa estatal que establece la Ley Orgánica de Educación (LOE) para toda España en las tres etapas educativas obligatorias.

En paralelo a la respuesta de Escola Valenciana, toda la oposición parlamentaria, los tres sindicatos STEPV, CC OO y UGT, la Confederación de Padres Gonzalo Anaya y entidades culturales y cívicas que apoyaron el modelo de Escola Valenciana, dan hoy una rueda de prensa para informar del calendario de movilizaciones para frenar esta "agresión" al valenciano. Además, la Gonzalo Anaya ha anunciado una manifestación para el sábado 18 de junio, coincidiendo con el fin del curso, que recorrerá el centro de Valencia en contra de "los recortes en el sistema educativo valenciano".

La Consejería de Educación, por su parte, asumió ayer que carece de los profesores de inglés necesarios para consolidar en seis años un sistema que fuera totalmente trilingüe. Para paliar el déficit anunció que "doblará el número de cursos" con el objetivo de que en "cuatro años unos 20.000 profesores del sistema público y concertado, un tercio del total, cuente con el certificado para impartir inglés". 




   

LA LLENGUA DELS VALENCIANS

       
       Antoni Pitarchhttp://desdevila-real.blogspot.com











Tots els territoris necessiten certa estabilitat i continuïtat en les polítiques econòmiques, culturals i socials per aconseguir certs nivells de progrés o bennestar, encara que en democràcia, també és cert, de vegades l'electorat es veu obligat a fer un gir perquè els dirigents espavilen i no s'adormen entre tant de poder i de llorer. Al País Valencià, dis-li "Comunitat", dis-li "Antic Regne", dis-li "regió", dis-li "província espanyola", això no passa perquè els polítics van per un costat i la societat per un altre...

La legislatura 1995-1999, després de la victòria d'Aznar a les generals, va portar-nos, per exemple, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que reconeix la unitat lingüística (català, valencià i balear són una mateixa llengua amb diferents fonètiques com totes les llengües del món) per fer front a la secessionista Academia de Cultura Valenciana (embolica que fa fort!) de la mà del pacte PP-CIU a Madrid: eren els temps quan José Mari parlava català en la intimitat i el telefònicEduardo Zaplana soltava alguna espardenyada en valencià...

De tota manera, a València Cap-i-Casal, des de la creació de Canal 9per Joan Lerma (PSOE) i els seus, com a contraposició a l'èxit que estava assolint TV3 a tot el País Valencià (van ser els primers en prohibir-nos la magnífica programació de la televisió del nord, 100 per 100 en la nostra llengua) encara que la creació venia avalada per l'excel·lent Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià com a instrument de normalització lingüística propiciada, entre d'altres, pel cunyat de Blasco(actual conseller del PP), és a dir, Ciprià Ciscar, així com Vicent Soler i tots aquells polítics que encara es creien allò del PSPVles coses no van començar amb bon peu ja que, a la primera de canvi, ja posaven pel·lícules en castellà, feien retransmissions en castellà i ben poca cosa en valencià. Amb la creació de Punt 2, és a dir, el segon canal autonòmic, a Canal 9 va arribar a ser quasi tot en castellà llevat dels informatius, ja que es deia que el valencià es potenciava pel segon, el de menys audiència... Darrerament, per a què contar-vos... Futbol aCanal 9? Que vinga Baraja que és de Valladolid. La Fòrmula 1? Que la conte un argentí. Els debats periodístics? Que vinguen els periodistes del PP de Madrid. I els valencianoparlants? Als valencianoparlants que els donen... algun traje?

La substitució per decret dels actuals programes d'ensenyament en valencià, és a dir, P.I.P. (programes d'incorporació progressiva) iP.E.V. (programa d'ensenyament en valencià) per un model únic semblant a l'adoptat pel PP de Galícia (que situa el valencià -la llengua identitària i minoritzada que ja no usa cap mitjà de comunicació des del tancament de TV3- al mateix nivell que l'anglés o l'idioma diglòssic o dominant per excel·lència, el castellà) ha articulat un moviment cívic i polític de rebuig per recuperar-nos del cop d'estat cultural contra la Llei d'Ús i Ensenyament (LUEV) aprovada el 1983, és a dir, l'única des queJaume I arribara a València amb els seus notaris, ens atorgara un Funs escrits en català i ens relatara, al Llibre dels Fets, com va anar la conquesta del terme de Borriana (1233), per exemple, o l'estada a la vora del Monestir del Puig dies abans de l'entrada triomfal a València un 9 d'octubre de 1238.

A la Generalitat Valenciana i al "nostre" conseller Font de Mora els ha entrat una espècie de complexe d'Edip, paregut al que ha patit el PP de Vila-real en la darrera legislatura, perquè es veu que no n'han tingut prou amb exiliar la seua escultura de la Plaça Major als afores de la Vila, sinó que ara volen fer acallar totalment la seua veu, per procedir en els propers anys a assassinar, totalment, la seua memòria com a pare  que és, també, de la identitat dels valencians, una identitat que comença amb el "defecte" de parlar una llengua que compartim amb els territoris veïns i que es veu que, segons el partit més votat a les Corts Valencianes, a partir d'ara no solament haurem de disculpar-nos per usar-la sinó que, fins i tot, haurem de demanar permís per usar-la a classe: si no fem classes en valencià al nostre territori, on les donaran, a la Lluna? La llengua dels valencians, a poc a poc, acabarà sent-ne només una: el castellà... És això el que es pretén? Doncs, això sembla.



El Consell culmina la supressió del servei de suport a la llengua a les escoles
'És 'l'estaca final al model actual i a la línia en valencià', alerta Àngel Martí, d'Escola Valenciana· Font de Mora diu que la implementació del nou model tardarà deu anys
Tot i que no s'ha explicitat fins aquesta setmana, ja fa mesos que el conseller d'Educació valencià Alejandro Font de Mora té el propòsit de suprimir la línia en català de l'ensenyament. Escola Valenciana ja va avisar a finals de l'any passat dels canvis que la conselleria promovia dins del Servei d'Ensenyament en Valencià, un òrgan encarregat d'assessorar les escoles en tot allò referent a la llengua i de vetllar pel correcte funcionament de la línia en valencià. 'Des del novembre passat molts assessors del Servei han estat substituïts per assessors amb un perfil de llengua anglesa', ha explicat a VilaWeb el gerent d'Escola Valenciana, Àngel Martí. És a dir, els assessors de català s'han anat substituint per assessors d'anglès.

Font de Mora ha anunciat ara un canvi de nom per aquest servei. Es dirà: 'Servei de Llengües'. 'Aquesta denominació s'adequa al perfil dels assessors que integren aquest departament a les noves necessitats del sistema educatiu', ha dit la conselleria en un comunicat. Per Martí, aquesta operació implica l'eliminació l'assessorament en català a les escoles i és 'l'estaca final al model actual i a la línia en valencià'. 'Feia mesos que ho vèiem i el canvi de nom és només l'últim punt de maquillatge que mancava', rebla Martí.
Festa per la llengua

Font de Mora diu que la implementació del nou model durarà deu anys

El conseller ha anunciat avui que la implementació del nou model durarà deu anys. I ha precisat el calendari d'aplicació: en els primers sis anys a partir del curs que ve preveu aplicar el programa inicial en el segon cicle d'infantil i en tota la primària; en el curs 2013-2014 s'aplicarà a primer i segon d'ESO; al 2014-2015, a tercer i quart d'ESO; per al 2015-2016 es preveu aplicar a primer de Batxillerat; i en el curs 2016-2017 s'aplicarà a segon de Batxillerat.

Font de Mora ha explicat que el programa inicial implica dividir la docència a parts iguals entre espanyol i català, introduint de mica en mica l'anglès. Passats aquets sis anys, es començaria a aplicar el programa avançat, d'uns quatre o cinc anys de durarada, segons que ha explicat, en el qual es començarien a fer més assignatures en anglès.


La comunitat educativa, en alerta
L'anunci de Font de Mora de suprimir la línia en valencià ha generat reaccions contràries tant en el sector educactiu com en els partits polítics. De moment ja hi ha convocades manifestacions contra aquesta mesura: per al 9 de juny ja hi ha convocades concentracions a Alacant, Castelló i València; i per al 18 de juny a València n'hi ha convocada una altra.

A més, Escola Valenciana es reuneix avui amb tota la comunitat educativa, universitats, entitats, partits i associacions, per a estudiar el decret del nou model lingüístic presentat per la Conselleria d'Educació i preparar una resposta contundent i unitària. Al vespre es farà públic un manifest conjunt.



Edició d'ahir . . . . . . . . . . . . 


                          FOTO: L'INFORMATIU
Camps tria l'ensenyament en valencià com a primera víctima de la nova legislatura
Tan sol una setmana després de revalidar en les urnes el govern autonòmic a la Comunitat Valenciana, Francisco Camps, en boca del que amb ell ha estat un dels membres del Consell més criticats en la passada legislatura, Alejandro Font de Mora, anunciava la seua primera gran mesura del seu nou govern: l'eliminació de les línies d'ensenyament en valencià. Un anunci que, al marge de l'atemptat al principal senyal d'identitat cultural del nostre poble, més que una simple notícia semblava una venjança per les crítiques de la comunitat educativa a la seua gestió. I un avís a navegants.
JUAN E. TUR. 31 maig 2011,  www.linformatiu.com


El 9 de juny. La data encara no és definitiva, però ara per ara és la proposta d'Escola Valenciana a la comunitat educativa, partits polítics, entitats cíviques i ciutadania, per a manifestar en els carrers el rebuig a la proposta d'eliminar les línies en valencià del programa educatiu a la Comunitat Valenciana anunciat ahir en el Consell. Un anunci, que, malgrat l'oposició frontal de tots els actors de la societat civil valenciana que s'han manifestat sobre el tema, no ha propiciat que ningú isca des de la Generalitat a modificar-ho gens ni mica.





CLICA-HI PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ


Reaccions:


SUBHASTA SOLIDÀRIA
                      PER A MÉS INFORMACIÓ,  CLICA-HI



  EL FORENSE dimarts, 31 de maig de 2011

Font de Mora vol acabar amb les línies en valencià

Pas a pas va estretint-se la corda per ofegar la nostra llengua i acabar amb les vel·leïtats de la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià, amb l'aplaudiment de tot l'ensenyament privat, siga o no concertat. Sols s'ha de vorer l'absència de línies en valencià. Els pares valencians d'aquests centres estan ajudant al soterrament de la seua llengua. Però aquesta mesura - bomba té una espoleta d'efecte retardat: carregar-se a Escola Valenciana, l'organització escolar mes forta i combativa, millor organitzada i real oposició a la Conselleria d'Educació.El forense Font de Mora vol testificar la defunció del català a l'escola i a tot el País Valencià .
Versió per imprimir (format PDF) - blogs.mesvilaweb.cat


ACPV DENUNCIA LA POLÍTICA ANTIVALENCIANA DEL PRESIDENT CAMPS I EL CONSELLER FONT DE MORA


La insistència en aquesta línia política farà augmentar la mobilització ciutadana i l’erosió electoral del PP

L’anunci fet avui pel Conseller d’Educació Font de Mora d’eliminar les anomenades “línies en valencià” en l’ensenyament públic significa una nova agressió a la llengua i la cultura dels valencians. Amb aquesta mesura, el President Camps i el Conseller Font de Mora insisteixen en la línia política que ha provocat una creixent mobilització ciutadana i la primera erosió electoral del PP en unes eleccions autonòmiques, una línia caracteritzada per la censura, l’autoritarisme i el més profund antivalencianisme.

En una Europa cada vegada més globalitzada i plurilingüe, pretendre tancar televisions públiques o acabar amb l’ensenyament en llengua pròpia són mesures que van contra la direcció de la història i contra l’opinió majoritària de la societat. A més, en el nostre cas, són iniciatives que ataquen també la qualitat: tothom sap que TV3 és la televisió de més qualitat en la nostra llengua, com també ho són les anomenades “línies en valencià” dins del conjunt de l’ensenyament.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) entén que el Conseller encara és a temps de rectificar i no aplicar una mesura que sap que provocarà el rebuig de la comunitat educativa i dels sectors socials compromesos amb la llengua i la cultura i amb un ensenyament de qualitat i, conseqüentment, tensió social i mobilització ciutadana.

Per tot això, ACPV insta al Conseller i al President a no executar l’amenaça i, contràriament, a fer una aposta clara i decidida a favor de l’ensenyament en català, públic i de qualitat, atenent als criteris i propostes dels professionals del sector educatiu i a l’exigència de promoció de la llengua pròpia dels valencians.


AL TALL
Ací teniu el videoclip i la lletra íntegra


"ROMANÇ CONTRA CAMPS"
Déu em done inspiració
per a poder explicar 
la vida d’un pecador 
que duu la ruina al poble
governant amb confusió.

Francisco Camps és la fitxa;
de la Generalitat
es repenja i encapritxa
i gastant sense trellat 
al país ha fet la guitza.

Du dins el pap una idea
Camps procura a poc a poc
soterrar la nostra llengua 
i penjar-la en la paret 
del museu de la indecència.

Amb ràbia i obstinació
va empentant una campanya
de brutal persecució
a Acció Cultural que sempre
per la llengua ha fet un front.

TV3 tan apreciada 
que durant 26 anys 
amb València connectava
Francisco Camps l’ha tancat, 
assolant un pont de guaita. 

Televisió en valencià
Canal Nou va retirant-se 
i el doblatge s’ha tallat 
vulnerant els estatuts 
què per això cèntims no hi ha.

Van per milers els infants
que volen entrar a escola 
estudiant en valencià, 
però Camps no crea places
Què per això cèntims no hi ha. 

Disculpeu Francisco Camps,
si sou gent de bona traça 
i al cor guardeu pietat, 
però fugiu de votar-lo 
què ens durà calamitats.

Mai no ha volgut escoltar
a les víctimes del metro, 
uns innocents ciutadans
que clamen per que assumisca
la responsabilitat

La seua veu és somorta,
diu que dos i dos són tres
i una més que ell en reporta
per atendre els seus amics
i ofrenar a Espanya glòria. 

Xoriços i presidiaris 
són amics que ell ha triat
mentre va resant rosaris
i entre tots han convertit 
esta terra en un calvari.

Ell somriu d’orella a orella, 
i mentre somriu es riu, 
quan se n’ix per la portella 
dels perills que alguns judicis
el condemnen a la rella.

Vergonya per a València, 
proposar un encausat
a ocupar la presidència 
de la Generalitat 
és un càrrec de consciència.

Entre l’America’s Cup, 
una visita del Papa 
o la ciutat de les Arts 
i amb la cursa d’automòbils, 
la butxaca ens ha escurat.

Escoles en barracons, 
la sanitat va ofegant-se 
per manca de previsió, 
els vells i aquells que no es valen 
oblidats en un racó.

I la Generalitat
deu mes diners que divisa, 
tant que no poden pagar 
les empreses que l’atenen 
van caient en un forat.

Verge dels Desemparats, 
dóna senderi en les urnes 
i als valencians unitat 
amb tots els pobles que tenen 
la llengua en comunitat. 

Valencians i valencianes,
no voteu Francisco Camps
que vos farà eixir per cames
de la llengua que parleu
i la llar dels vostres pares.

Al Tall

Revista EL TEMPS

EL DIA QUE EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
16 d'abril de 2011










































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada