21 de juny 2011

125 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

Economia
"Valor afegit" parla de la indústria discogràfica
Dimarts, 22.25, al 33 El funcionament de la indústria discogràfica sense discos, a "Valor afegit" Deu anys de revolució a internet han acabat ensenyant noves maneres d'espavilar-se i guanyar-se la vida en la difícil indústria musical. El programa "Valor afegit" parla de com s'ho fa aquesta indústria per guanyar diners sense gairebé vendre discos.
tv3.cat

Troba'ns a Facebook
                                  Complement social de Facebook
tv3.cat



El grotesc parany del decret del plurilingüisme

Alícia Marqués - www.levante-emv.com

Desde la Coordinadora de Dinamització Lingüística del País Valencià volem expressar la nostra indignació per l´esborrany del decret de plurilingüisme del conseller d´Educació. El nostre col·lectiu, com a professionals de la llengua, ens reconeixem, igual com el senyor Font de Mora, partidaris entusiastes d´un nou marc educatiu plurilingüe que garantisca plenament que l´alumnat valencià finalitze l´educació obligatòria amb uns nivells òptims de capacitat lingüística, no sols en la llengua pròpia, sinó també en la llengua cooficial i en altres llengües estrangeres.Però la situació evident de precarietat que pateix el nostre sistema educatiu públic des de fa molts anys ens fa pensar que la pretesa injecció extraordinària d´anglés en el currículum educatiu no és més que un romanç, una altra ocurrència del senyor conseller, que (igual que amb el xinés mandarí) només pretén embolicar la troca. Perquè no cal tindre una vista privilegiada per a constatar la situació de complet abandó a què la Conselleria d´Educació ha sotmés durant un bon grapat d´anys tota la xarxa de l´educació pública, no sols quant a les deficiències estructurals que s´hi perpetuen de forma indefinida, sinó també quant a la retallada incessant de recursos humans (baixes que no es cobreixen, reducció o supressió de personal especialitzat com ara logopedes o els mateixos mestres d´anglés). És en aquest marc educatiu on el senyor conseller té previst implantar el seu flamant pla plurilingüe, amb la dotació econòmica i el personal capacitat corresponents? Més prompte ens sembla una broma de mal gust.
martaortells.blogspot.com

L´anglés esdevé només un pretext embolcallat de modernor perquè el castellà desplace el valencià de bona part de les assignatures que fins ara ha vehiculat als centres amb línia en valencià. L´oposició real que se´ns presenta és la de sempre: castellà versus valencià; o dit d´una altra manera: allí on hi havia dos barracons, en deixarem un sol. Les tècniques i tècnics lingüístics som conscients que una mesura de caire polític que equipara la presència del castellà amb la del valencià en l´ensenyament ens aboca a la desaparició del valencià a llarg termini, per la senzilla raó que la nostra llengua es troba en una clara situació de desavantatge en la distribució dels àmbits d´ús de caràcter formal respecte del castellà en la nostra societat. I és que per a la nostra classe política no ha passat desapercebut que els darrers 25 anys de línies en valencià ens han deixat com a herència l´únic àmbit on la normalització lingüística ha esdevingut real, en gran part gràcies a l´esforç i al voluntarisme que les comunitats educatives i les associacions de pares i mares de l´alumnat hi han hagut d´invertir; tot això en una societat on la màxima responsable de vetlar per la llengua pròpia és la que s´esforça de forma reiterada a invisibilitzar-la en els àmbits prestigiosos.Plurilingüismes d´aquesta mena, no, gràcies.





edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir



QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
tv3.cat


Nou clam massiu per l'ensenyament públic en valencià
Desenes de milers de persones tornen a omplir els carrers de València contra el model d'ensenyament que vol imposar la Generalitat valenciana · La protesta ha reunit entitats, partits polítics, sindicats, associacions, estudiants, professors i famílies




Desenes de milers de manifestants (30.000 segons l'organització, 5.000 segons la policia) han marxat aquest dissabte a la tarda pel centre de València per dir "Sí al valencià" i rebutjar el nou model educatiu presentat per la Generalitat valenciana, que elimina l'ensenyament en valencià i imposa una línia única trilingüe. La plaça de la Mare de Déu de València va tornar a omplir-se de gom a gom en aquesta convocatòria de la Plataforma per l'Ensenyament Públic, la segona en menys de 10 dies que treu milers de persones al carrer contra el nou decret del govern valencià, després de les convocatòries d'Escola Valenciana de lasetmana passada. Entitats, partits polítics, sindicats d'ensenyament, associacions, estudiants, professors i famílies han repetit doncs el clam contra el model que impulsa la Conselleria d'Educació amb Font de Mora al capdavant. La marxa, convocada abans de les eleccions, volia ser una protesta contra les retallades de pressupost a l'ensenyament valencià, però el nou decret anunciat per Educació l'ha transformat en una crítica global contra el model educatiu valencià i la política lingüística del govern Camps.

Ho ha explicat la portaveu de la Plataforma, Maria José Navarro, que ha dit que tant la reducció pressupostària com l'eliminació de l'ensenyament en valencià fan inviable el nou model que proposa la Generalitat. Segons Navarro "caldria un equip de professors formats en anglès que no existeix. A hores d'ara els alumnes de cinc anys no fan anglès, com deurien, perquè la conselleria no subministra mestres preparats en aquesta llengua. Llavors, com impartiran el 33% de les matèries en anglès en tots els cursos si no poden arribar al mínim ara mateix?".

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha recordat que en l'elaboració del nou model educatiu valencià no s'ha consultat els experts en la matèria. Prova d'això és la posició de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), que agrupa les facultats de filologia catalana de les universitats de València, Alacant i la Jaume I de Castelló, que ha demanat la retirada del decret i ha recordat que el model actual s'ha consolidat els darrers 25 anys; desballestar-lo, considera l'IIFV, seria "un pas enrere".

En la mateixa línia, l'Associació d'Inspectors d'Educació del País Valencià ha fet públic que s'oposa al decret perquè no es fonamenta en cap metodologia rigorosa sinó que té el seu punt de partida en un "plantejament demagògic" que no té en compte els resultats de l'actual model educatiu. L'entitat recorda que els programes actuals de les línies en valencià (PIL i PIP) han demostrat que donen resultats acadèmicament superiors a les línies on el valencià no n'és la llengua vehicular. Així el valencià no només "no és un problema per als alumnes, sinó que és condició necessària per a l'excel·lència".

De fet, un informe de l'Institut Valencià d'Avaluació i Qualitat Educativa -ens de la Generalitat- admetia en al seu informe de 2005 que els alumnes dels programes educatius de les línies en valencià van obtenir millors resultats acadèmics que els de les línies que no ho eren. Els alumnes fins i tot es van demostrar més competents en anglès i en castellà que els de les línies castellanes.

Per tot plegat Moreno ha demanat diàleg a la Conselleria i ha reafirmat la necessitat de disposar d'un sistema plurilingüe "consensuat, elaborat per experts i amb el valencià com a llengua central que ha de dur a l'anglès". Escola Valenciana ha remès unacarta al president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, recordant-li la contradicció que hi ha entre els objectius del nou model que proposa i els resultats que obtindria d'aplicar-se.

Els convocants han insistit en demanar diàleg a l'administració valenciana.





Acció Cultural del País Valencià (ACPV)
va participar en la manifestació que el passat 18 de juny va recórrer la ciutat de València, convocada per la Plataforma per l’Ensenyament Públic. Davant les precàries condicions de les infraestructures dels nostres centres i plantilles, del poc valor que l’actual Govern valencià atorga a l’ensenyament i del nou projecte de decret que pretén eliminar les anomenades “línies en valencià”, la nostra entitat acordà de sumar-se a la mobilització com a resposta a una política profundament antivalenciana que afecta directament molts dels nostres socis (que o bé són professors o bé duen els fills i filles a l’ensenyament en català) i indirectament a tots nosaltres, com a valencians i com a partidaris de polítiques de progrés.

ACPV continuarà treballant amb la comunitat educativa i amb les organitzacions polítiques, sindicals i cíviques per tal d’aconseguir la retirada del projecte de decret, així com per reforçar encara més la implicació de l’entitat en l’impuls de campanyes i iniciatives de promoció de l’ús social del català.


acpv.net




DOLÇAINES I TABALS D'EL MICALET





AL TALL

"ROMANÇ CONTRA CAMPS"

Déu em done inspiració
per a poder explicar 
la vida d’un pecador 
que duu la ruina al poble
governant amb confusió.

Francisco Camps és la fitxa;
de la Generalitat
es repenja i encapritxa
i gastant sense trellat 
al país ha fet la guitza.

Du dins el pap una idea
Camps procura a poc a poc
soterrar la nostra llengua 
i penjar-la en la paret 
del museu de la indecència.

Amb ràbia i obstinació
va empentant una campanya
de brutal persecució
a Acció Cultural que sempre
per la llengua ha fet un front.

TV3 tan apreciada 
que durant 26 anys 
amb València connectava
Francisco Camps l’ha tancat, 
assolant un pont de guaita. 

Televisió en valencià
Canal Nou va retirant-se 
i el doblatge s’ha tallat 
vulnerant els estatuts 
què per això cèntims no hi ha.

Van per milers els infants
que volen entrar a escola 
estudiant en valencià, 
però Camps no crea places
Què per això cèntims no hi ha. 

Disculpeu Francisco Camps,
si sou gent de bona traça 
i al cor guardeu pietat, 
però fugiu de votar-lo 
què ens durà calamitats.

Mai no ha volgut escoltar
a les víctimes del metro, 
uns innocents ciutadans
que clamen per que assumisca
la responsabilitat

La seua veu és somorta,
diu que dos i dos són tres
i una més que ell en reporta
per atendre els seus amics
i ofrenar a Espanya glòria. 

Xoriços i presidiaris 
són amics que ell ha triat
mentre va resant rosaris
i entre tots han convertit 
esta terra en un calvari.

Ell somriu d’orella a orella, 
i mentre somriu es riu, 
quan se n’ix per la portella 
dels perills que alguns judicis
el condemnen a la rella.

Vergonya per a València, 
proposar un encausat
a ocupar la presidència 
de la Generalitat 
és un càrrec de consciència.

Entre l’America’s Cup, 
una visita del Papa 
o la ciutat de les Arts 
i amb la cursa d’automòbils, 
la butxaca ens ha escurat.

Escoles en barracons, 
la sanitat va ofegant-se 
per manca de previsió, 
els vells i aquells que no es valen 
oblidats en un racó.

I la Generalitat
deu mes diners que divisa, 
tant que no poden pagar 
les empreses que l’atenen 
van caient en un forat.

Verge dels Desemparats, 
dóna senderi en les urnes 
i als valencians unitat 
amb tots els pobles que tenen 
la llengua en comunitat. 

Valencians i valencianes,
no voteu Francisco Camps
que vos farà eixir per cames
de la llengua que parleu
i la llar dels vostres pares.

Al Tall


Revista EL TEMPS
vilaweb.cat

ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
16 d'abril de 2011
18 de juny de 2011

vilaweb.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada