19 de juny 2011

123 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
 tv3.cat


TOTS ELS ESPOTS D'ESTIU
A TV3 A LA CARTA

  • Play00.27
    TV3 25 anys
    TV3 25 anys 

    Espot Estiu 1997. TV3, la televisió d'aquest estiu

    TV3, la televisió d'aquest estiu. Espot on una colla de gent jove juga a la platja amb una televisió inflable que ...


  • Play1.32
    TV3 25 anys
    TV3 25 anys 

    Espot estiu 1993. Munta't-ho bé amb TV3

    L'any 1993, es va crear una promoció on es reflectia l'alegria del bon temps, i això es materialitzava en una canç ...


  • Play1.21
    TV3 25 anys
    TV3 25 anys 

    Espot estiu 1994. Estiueja a TV3

    L'inici de l'estiu de 1994 a TV3 es va presentar a l'audiència en forma de videoclip musical. Els protagonistes er ...


  • Play1.06
    TV3 25 anys
    TV3 25 anys 

    Espot estiu 1995. Fes la teva

    L'estiu de 1995, TV3 convidava, juntament amb Lax'n'Busto, a fer la teva. Imatges molt estiuenques d'una família v ...


  • Play00.44
    TV3 25 anys
    TV3 25 anys 

    Espot estiu 1996. TV3, un bon lloc per passar l'estiu

    La complicitat de cares conegudes de la cadena, juntament amb una veu suggeridora, ens conviden a veure i gaudir d ...







  • València torna a reivindicar la immersió en català

    Una manifestació nova i multitudinària, la segona en 10 dies, demana la retirada del projecte plurilingüe de Camps. Els convocants critiquen l'escassa disposició a la negociació del Consell


    Aspecte de la marxa d'ahir a València, amb un riu de gent encara accedint a la plaça de la Mare de Déu pel carrer Micalet. 
    Foto: REDACCIÓ.

    Per segona vegada i en l'interval de només deu dies, milers de persones –30.000, segons els convocants– van tornar ahir a manifestar-se contra el projecte de decret sobre plurilingüisme del govern de Francisco Camps, que pretén posar fi a la immersió en català a les escoles. La marxa va estar encapçalada per representants de la comunitat educativa, des d'associacions de pares i mares a sindicats de docents, i va tenir el suport de tota l'oposició al govern del PP a les Corts Valencianes.
    La convocant Plataforma per l'Ensenyament Públic va alterar els seus plans inicials respecte a la manifestació, que es preparava des de feia un mes. El que en principi volia ser una censura contra les “retallades” pressupostàries en l'àmbit de l'educació, es va convertir finalment en una protesta més ampla contra els plans lingüístics de Camps, en transcendir tot just després de les últimes eleccions el projecte de l'executiu valencià.
    La portaveu de la plataforma, María José Navarro, va relacionar els dos arguments de la manifestació –la reducció del pressupost i la fi de les línies en valencià– per concloure que el decret sobre plurilingüisme és inviable. “Caldria un equip de professors formats en anglès que no existeix. A hores d'ara els alumnes de cinc anys no fan anglès, com deurien, perquè la conselleria no subministra mestres preparats en aquesta llengua. Llavors, com impartiran el 33% de les matèries en anglès en tots els cursos si no poden arribar al mínim ara mateix?”, es va preguntar Navarro.
    Per la seua banda, el president d'Escola Valenciana, federació que agrupa desenes d'entitats a favor de la llengua i que integra la plataforma, va criticar l'absència de consultes als experts en la redacció de l'esborrany del decret. “Les universitats diuen que a classe cal començar amb la llengua petita del territori, en aquest cas el valencià. L'esborrany no té trellat. Estem a favor de l'anglès i del castellà, començant pel valencià”, va subratllar.
    Els convocants van fer una apel·lació al diàleg amb la Generalitat, refractària a discutir el projecte. De fet, la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, va assegurar recentment que no negociaria “en el carrer” la política educativa. Moreno va voler ahir contestar a la consellera i va reivindicar la “dignitat” de les mobilitzacions. “Estem al carrer, no tenim cap altra cosa: dir-hi la nostra”, va afirmar.


    LA SAMARRETA DE L'ESTIU
    (8 euros - CLICA-HI)



    Marxa multitudinària per l'ensenyament públic valencià



    Milers de manifestants van sortir ahir als carrers de València per reclamar un ensenyament 'de qualitat, contra les retallades i en valencià', convocats per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic. Una multitud va sortir de la plaça de Sant Agustí fins arribar a la plaça de la Mare de Déu, on no hi va cabre tothom i on es va llegir el manifest que critica 'les últimes ocurrències del conseller d'Educació en funcions, Alejandro Font de Mora, com l'anunci del seu pla de fals plurilingüisme, un pla que suposa un atac al gran consens que suposa el disseny de les línies en valencià'. 

    La manifestació venia precedida per les concentracions d'Escola Valenciana, el 9 de juny passat, a Alacant, Castelló i València contra el decret de Font de Mora que proposa una sola línia trilingüe a l'ensenyament i, per tant, la supressió de la línia en català. Ahir, entre els milers de ciutadans hi havia representants de sindicats, entitats cíviques i partits de l'oposició.

    El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, va reclamar que es respectés el consens en l'aplicació de la llei i s'aturés el decret anunciat per Font de Mora. El portaveu de Compromís a les Corts, Enric Morera, va afirmar que la protesta mostrava 'la preocupació de milers de pares i mares per la ruptura del consens en educació'. De la mateixa manera, el portaveu d'EUPV a l'Ajuntament, Amadeu Sanchis, va reclamar que es tingués en compte la llengua catalana, tal com estableix l'estatut d'autonomia. 

    El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, va tornar a demanar diàleg al govern i va recordar que el model actual és avalat per institucions com ara l'Institut Valencià de la Qualitat. Moreno reafirma la necessitat d’un sistema plurilingüe, però no com el planteja la Conselleria, sinó com 'un model consensuat, elaborat per experts i amb el valencià com a llengua central que ha de dur a l'anglès'. En aquest sentit, divendres Escola Valenciana va enviar una carta (pdf) al president de la Generalitat, Francisco Camps, alertant-lo de 'l'alarmant contradicció' entre els objectius i els resultats de la polèmica proposta de decret.

    Els inspectors d'educació, també contra el decret

    També s'ha pronunciat (pdf) sobre el decret l'Associació d'Inspectors d'Educació del País Valencià, que considera que la proposta respon 'a un plantejament demagògic sense cap fonamentació rigorosa' i sense tenir en compte els programes plurilingües que s'apliquen actualment. L'entitat recorda que en totes les avaluacions dels programes ha quedat pal·lesa la superioristat del Programa d’Ensenyament en Valencià i del Programa d’Immersió Lingüística sobre el Programa d’Incorporació Progressiva, posant de manifest 'que el valencià no és un problema en els estudis de les xiquetes i xiquets valencians sinó més aviat la condició necessària per a l’excel·lència.'

    Per tot plegat, defensen que el document 'L'escola valenciana. Un model plurilingüe i intercultural al sistema educatiu valencià', de Vicent Pascual, és 'un plantejament metodològic de primer ordre 'si de veritat volem una escola valenciana de qualitat, arrelada al medi i amb les finestres obertes al món.'

    Suport de les facultats de filologia

    L'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), que aplega les facultats de filologia de la Universitat de València, la d'Alacant i la Jaume I, també s'ha afegit a les peticions al Consell perquè retiri la proposta de decret de model plurilingüe. En un comunicat, afirma que el decret suposa un pas enrere en l’ensenyament públic, consolidat durant més de vint-i-cinc anys. D'una altra banda, l'Associació Valenciana de la Llengua recordava fa uns dies en un comunicat la declaració que havia fet sobre la llengua, insistint que tothom té dret a rebre una educació en català.





    Equilibri lingüístic?

    La inspectora Tudi Torró defensa l'actual model lingüístic en contraposició a un decret mancat de rigor científic i pedagògic
    www.vilaweb.cat


    Quan parlem d’equilibrar, a tots ens sona molt bé i ens ve la imatge d’una balança en equilibri, el símbol de la justícia, cada plat de la balança està compensat. Tanmateix, les llengües no es poden mesurar com si foren objectes en una balança, és molt més qualitatiu, les llengües no s’aprenen enviant-les a compartiments separats sense cap relació entre elles ni, molt menys, podem parlar d’equilibri lingüístic acceptant la fórmula plantejada pel govern valencià en l’esborrany de Decret sobre plurilingüisme on presenta a la comunitat educativa la proposta “equilibradora” de repartir el temps curricular en un 33% en cada llengua d’aprenentatge: valencià, castellà i anglès, deixant l’1% restant supose que pel xinès. 

    La situació plantejada ens porta, una vegada més, i ja en són moltes, a una gran indignació contra els qui gestionen la política educativa del nostre país, i una vegada més haurem de dir ja n'hi ha prou, amb la força de les paraules i de la raó, amb els arguments necessaris que sé que seran incapaços de contestar i d’argumentar. Amb la proposta plantejada, la Conselleria d’Educació peca d’irresponsable alarmant a les famílies, l’alumnat i el professorat amb una altra “ocurrència” que desacredita l’educació valenciana, intenta manipular la comunitat educativa presentant un projecte “equilibrador” de llengües sense cap rigor científic ni pedagògic, altra vegada el conseller d’educació i els seus tècnics copien formules forànies, en aquest cas gallegues, per vendre’ns un model que s’ha demostrat que no funciona i que té en contra a tota la comunitat educativa gallega.L’ésser humà és plurilingüe per naturalesa, tots podem ser plurilingües, és una capacitat que tenim i que la podem desenvolupar si es donen les condicions idònies. La primera condició és saber d’on partim, on vivim, com s’aprenen les llengües i què necessita el nostre alumnat per devenir plurilingüe. Encara que no us ho cregueu, les llengües tenen ànima i és eixa “ànima” la que ens fa defensar la llengua de la qual hem de partir per poder anar reconeixent les altres llengües que necessitem conèixer i que ens seran útils en la nostra vida i, com la vida de cadascú és diferent, els educadors sabem que la llengua ànima del nostre poble és el valencià i d’ella sorgiran les altres. Per això, només amb un ensenyament amb plantejaments rigorosos i programes plurilingües contrastats i avaluats que ens indiquen per on hem d’anar i què és el que hem d’evitar podran facilitar a les generacions futures i no tan futures una formació plurilingüe que ens agrairan.Al País Valencià ja tenim els programes contrastats que sabem que funcionen malgrat els entrebancs que ha anat posant la pròpia Administració Educativa, i són els Programes d’Ensenyament en Valencià i d’Immersió Lingüística, funcionen garantint l’equilibri entre el valencià i el castellà, després vindrà una llengua estrangera i per això tenim aquests programes “enriquits”. Només ens falta una cosa, que els que ens governen s’ho creguen i posen els mitjans necessaris per la seua correcta aplicació, invertint en la formació del professorat no només en anglès, també en valencià però per damunt de tot en pedagogia, recursos materials i personals. Un sistema plurilingüe necessita de més esforç econòmic, no tot ha de partir dels centres, del professorat, de les famílies. Les famílies ho saben i per això cada any augmenten les sol·licituds per matricular-se en els Programes d’Ensenyament en Valencià i d’Immersió Lingüística enriquits, i per això el govern valencià, que no està pel valencià, suprimeix línies i desvia la matrícula als programes d’Incorporació Progressiva que no garanteixen, com està demostrat, aquest aprenentatge.Siguem positius, reconeguem el que tenim i sabem que funciona, valorem allò propi, consolidem plantejaments rigorosos i contrastats que ens han funcionat els darrers vint-i-cinc anys, respectem el valor de la nostra paraula, dels nostres mots.

    Tudi Torró i Ferrero
    Inspectora d’Educació i membre de la UEM (Unitat per l’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant)






    OPINEN ELS LINGÜISTES...

    VICENT PITARCH

    “És una trampa ignominiosa”

    Entrevista de Núria Cadenes a El Temps 1409




    ALFONS ESTEVE

    Monolingüisme per decret

    Opinió d'Alfons Esteve a El Temps 1409




    VICENT BROTONS

    Un decret ben poc plurilingüe i etnocida

    Opinió de Vicent Brotons a El Temps 1409


    Enllaços

    Seguiment a Twitter amb l'etiqueta #síalvalencià
    Manifest contra el decret de la Generalitat.
    Vídeo: Lectura del manifest per part dels alumnes de l'Escola Gavina
    VilaWeb TV: Un decret molt contestat (Àngel Martí (Escola Valenciana), M. José Navarro (FAPA-València) i Honorat Ros (Acadèmia Valenciana de la Llengua) critiquen l'esborrany de decret)
    Editorial de Vicent Partal: 'Manifesteu-vos'



    edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir 


    ARA MOBILITZEM-NOS EL 18-J
    PER L'ENSENYAMENT PÚBLIC
    I EN VALENCIÀ...
    AVUI,  DISSABTE 18 DE JUNY
                      a les 18 h. a la P. SANT AGUSTÍ (València)


    ara.cat

    Enllaços

    Manifest contra el decret de la Generalitat.
    Vídeo: Lectura del manifest per part dels alumnes de l'Escola Gavina
    VilaWeb TV: Un decret molt contestat (Àngel Martí (Escola Valenciana), M. José Navarro (FAPA-València) i Honorat Ros (Acadèmia Valenciana de la Llengua) critiquen l'esborrany de decret)
    Editorial de Vicent Partal: 'Manifesteu-vos'

       www.vilaweb.cat


    DESPRÉS DEL 16-A PER TV3...
    Foto: Sergi Tomàs

    Dissabte 18 hem de tornar a dir: Sí al Valencià. Escola Valenciana, en el marc de la Plataforma per l'Ensenyament Públic, convoca a la manifestació del proper dissabte a València. La manifestació se centra en la reivindicació del model educatiu en valencià i en la protesta per les retallades a sistema públic.



    MANIFEST:

    Benvolgudes companyes, benvolguts companys:
    La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic convoca una MANIFESTACIÓ per un ensenyament públic de qualitat, contra les retallades i en defensa de l'ensenyament en valencià. 
    Tots i totes som conscients de les últimes agressions a l'escola pública. 
    Totes i tots sabem que cal plantar cara a aquesta Conselleria entestada a devaluar l'educació valenciana.
    Tots i totes rebutgem la cessió de sòl públic per a empreses privades.
    Totes i tots volem que l'alumnat valencià estudie en unes condicions dignes, amb les instal·lacions adequades, amb el professorat necessari i sense increments de ràtios.
    I a més, després de les últimes ocurrències de Font de Mora, amb l'anunci de l'inici del seu pla de fals plurilingüisme - un pla que suposa un atac al gran consens que suposà el disseny de les línies en valencià, que ens vol enganyar amb l'ensenyament en anglés però sense la formació necessària per al professorat i que suposarà una reducció en el nombre d'aules - la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha decidit convocar una manifestació el dissabte 18 de juny.
    Sabem que les retallades en professorat afectaran directament la qualitat de l'ensenyament, ja que tenim constància que es fusionaran grups de valencià amb grups de castellà, s'incrementaran les ràtios en totes les etapes, continuaran desapareixent els professors de compensatòria i els de suport, tot açò unit a la falta de places escolars en molts centres, cosa que obligarà, una vegada més, a crear unitats en espais comuns o a instal·lar algun barracó al pati (si és que encara hi cap) i crearà greus problemes organitzatius en els centres.Per tots aquestos motius i perquè no renunciem a la consecució d'una escola pública, valenciana i de qualitat. 
    Per un ensenyament públic de qualitat.No a les retallades, sí al valencià! 

    US ESPEREM el DISSABTE 18 DE JUNY
                       a les 18 h. a la P. SANT AGUSTÍ (València)

    intersindical.org


    La immersió en valencià millora els resultats de l'anglès

    La conselleria d'Educació ho reconeix en un informe propi

    Escola Valenciana demana Camps per carta la retirada del projecte de decret sobre plurilingüisme

    Concentració de fa una setmana contra el projecte de decret plurilingüe. Foto: JOSÉ CUÉLLAR.

    Escola Valenciana ha enviat una carta al president de la Generalitat, Francisco Camps, en què li exposa “les línies claus d'oposició al projecte” pel que es pretenen eliminar les línies en valencià. L'entitat ha divulgat igualment un informe elaborat per la conselleria d'Educació que conclou que els alumnes que estudien en immersió lingüística en valencià i introdueixen l'anglés des dels 3 anys són els que obtenen millors resultats.
    L'estudi, elaborat per l'Institut València de l'Avaluació i Qualitat Educativa i basat en els programes plurilingües posats en funcionament des de 1998, analitza en 13 centres les diferències entre dos models: el Programa d'Immersió Lingüística Enriquit (PILE) i el Programa d'Incorporació Progressiva Enriquit (PIPE), actualment en aplicació en una quarta part dels centres d'educació infantil (434 centres). El PILE aposta des dels tres anys pel valencià com a llengua vehicular i la introducció de l'anglés, ajornant la incidència del castellà al cicle de primària.
    “L'avaluació, basada en la competència dels alumnes en comprensió oral, expressió oral, coneixements culturals, lectura i escriptura, és aclaparadora: els alumnes que comencen a estudiar vehicularment en la llengua minoritària, en aquest cas el valencià, obtenen millors resultats”, assenyalen des d'Escola.
    Per una altra banda, en la carta enviada a Camps, l'entitat assenyala: “Divergim substanciament en el procés, nosaltres volem un equilibri de les llengües en el resultat final, en l'aprenentatge, el decret pretén un tractament equilibrat de les llengües en l'horari d'ensenyament”.





    AL TALL

    "ROMANÇ CONTRA CAMPS"

    Déu em done inspiració
    per a poder explicar 
    la vida d’un pecador 
    que duu la ruina al poble
    governant amb confusió.

    Francisco Camps és la fitxa;
    de la Generalitat
    es repenja i encapritxa
    i gastant sense trellat 
    al país ha fet la guitza.

    Du dins el pap una idea
    Camps procura a poc a poc
    soterrar la nostra llengua 
    i penjar-la en la paret 
    del museu de la indecència.

    Amb ràbia i obstinació
    va empentant una campanya
    de brutal persecució
    a Acció Cultural que sempre
    per la llengua ha fet un front.

    TV3 tan apreciada 
    que durant 26 anys 
    amb València connectava
    Francisco Camps l’ha tancat, 
    assolant un pont de guaita. 

    Televisió en valencià
    Canal Nou va retirant-se 
    i el doblatge s’ha tallat 
    vulnerant els estatuts 
    què per això cèntims no hi ha.

    Van per milers els infants
    que volen entrar a escola 
    estudiant en valencià, 
    però Camps no crea places
    Què per això cèntims no hi ha. 

    Disculpeu Francisco Camps,
    si sou gent de bona traça 
    i al cor guardeu pietat, 
    però fugiu de votar-lo 
    què ens durà calamitats.

    Mai no ha volgut escoltar
    a les víctimes del metro, 
    uns innocents ciutadans
    que clamen per que assumisca
    la responsabilitat

    La seua veu és somorta,
    diu que dos i dos són tres
    i una més que ell en reporta
    per atendre els seus amics
    i ofrenar a Espanya glòria. 

    Xoriços i presidiaris 
    són amics que ell ha triat
    mentre va resant rosaris
    i entre tots han convertit 
    esta terra en un calvari.

    Ell somriu d’orella a orella, 
    i mentre somriu es riu, 
    quan se n’ix per la portella 
    dels perills que alguns judicis
    el condemnen a la rella.

    Vergonya per a València, 
    proposar un encausat
    a ocupar la presidència 
    de la Generalitat 
    és un càrrec de consciència.

    Entre l’America’s Cup, 
    una visita del Papa 
    o la ciutat de les Arts 
    i amb la cursa d’automòbils, 
    la butxaca ens ha escurat.

    Escoles en barracons, 
    la sanitat va ofegant-se 
    per manca de previsió, 
    els vells i aquells que no es valen 
    oblidats en un racó.

    I la Generalitat
    deu mes diners que divisa, 
    tant que no poden pagar 
    les empreses que l’atenen 
    van caient en un forat.

    Verge dels Desemparats, 
    dóna senderi en les urnes 
    i als valencians unitat 
    amb tots els pobles que tenen 
    la llengua en comunitat. 

    Valencians i valencianes,
    no voteu Francisco Camps
    que vos farà eixir per cames
    de la llengua que parleu
    i la llar dels vostres pares.

    Al Tall


    Revista EL TEMPS
    vilaweb.cat

    ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
    16 d'abril de 2011
    18 de juny de 2011

    vilaweb.cat

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada