5 de juny 2011

109 dies sense TV3 al País Valencià

I TAMPOC PODREM VEURE...
tv3.cat

15000 persones han confirmat a Facebook l'assistència a les concentracions del 9 de juny 
i més d'un miler al Manifest Sí al valencià. Reenvieu la informació als vostres contactes.

mobilitza't !


Prou de mentides sobre el valencià
Diego Gómez, 05/06/2011 - www.vilaweb.cat

L'ex-president d'Escola Valenciana demana d'eixir al carrer per protestar contra els atacs a la llengua
És hora de dir prou i desmuntar totes les mentides i falsedats que es diuen entorn a la nostra llengua i al seu procés de normalització. Crec que molta gent està farta de sentir parlar de la imposició del valencià, de la manca de llibertat al nostre País per parlar una o altra llengua, d’escoltar que el castellà es troba arraconat i que l’ensenyament en valencià i la immersió lingüística són els dimonis del nostre sistema educatiu. I també hi ha gent que està farta de la manca de resposta davant de tots aquests atacs. Estem farts dels despropòsits i pocs trellats del conseller Font de Mora i del nostre president Francisco Camps.

Sense dubtes, avui al País Valencià, encara és més fàcil viure en castellà que en valencià. S’ha imposat un bilingüisme d’una sola direcció: els valencianoparlants són bilingües i solen canviar de llengua i passar-se al castellà quan s’adrecen a un no valencianoparlant; en canvi, els qui tenen el castellà com a primera llengua solen mantenir-se monolingües. Sense dubtes i després de més de 27 anys de la LUEV i de l’escola en valencià, la nostra llengua té poca presència al carrer i en molts àmbits públics, especialment i no únicament en les zones urbanes i més poblades de les nostres comarques. Aquesta reflexió no apareix en el decret traïdor que el conseller forense ens vol fer engolir abans d’eixir del seu despatx de Campanar.

També cal dir, que els diferents governs que hem tingut els valencians i valencianes, han estat molt dolents en quan al desenvolupament i el compliment de la LUEV, ni en fets, ni en recolzament al seu esperit de respecte, promoció i divulgació del valencià com a llengua pròpia. Els nostres dirigents en els darrers anys, sempre han estat referents del castellà, no s’han dignat a participar en una Trobada (ni tan sols en el seu poble) i amb menyspreat constantment el moviment d’Escola Valenciana.

I ara comença la veritable burla i desfeta, ara es destapa la mentida permanent d’aquells que diuen estimar el valencià i ens apunyalen per l’esquena amb l’excusa de l’anglès i del plurilingüisme. Són de nou els lladres que entren per Almansa, que ens tapen la boca i ens prohibeixen llegir el manifest de Si al Valencià en la Trobada del seu poble. Però aquesta batalla l’anem a guanyar per una senzilla raó. La raó de la dignitat que acompanya als milers i milers de xiquets i xiquetes que han estudiat en valencià, la dignitat de les famílies que han cregut en un model educatiu de qualitat, la dignitat dels professionals de l’ensenyament que sabem com costa de fer passos endavant i com és de fàcil recular en el procés de normalització de la nostra llengua per unes decisions sempre polítiques i mai pedagògiques.

Aturem aquesta gent que pensa que la democràcia és anar a votar cada quatre anys i en el seu nom s’atreveix ha menysprear l’escola en valencià, l’única escola que ens fa bilingües i ens projecta fàcilment cap el plurilingüisme i la interculturalitat. Prou de mentides, sense una escola que ensenya a llegir i escriure en la nostra llengua, no hi ha normalització.

Perquè hem de dir prou, i per la nostra dignitat, considere que ja és hora que els partits polítics, els agents socials, les entitats culturals, els moviments veïnals i, en general, tots aquells que sabem en quina situació es troba la nostra llengua, denunciem sense pal·liatius aquest atac directe que pateix el valencià i l’Escola Valenciana. Eixim al carrer, mai podran amb un poble alegre i combatiu.


Las trampas del "plurilingüismo"
Neus Caballer, València - 04/06/2011 - www.elpais.com

Una clase de atención educativa consiste en lo que su nombre indica: cuidar de los alumnos que no cursan religión esa hora; velar porque no se accidenten en el patio; o, en el mejor de los casos, llevarlos a la biblioteca. Es decir, consiste en gestionar el orden y el silencio durante ese tiempo no curricular. Con el nuevo decreto de la Generalitat que "regula el plurilingüismo", "el silencio [de atención educativa] se enseñará en inglés", describe gráficamente uno de los miembros fundadores del Consejo Escolar Valenciano.

Confunde la materia de valenciano con la enseñanza en valenciano

La segunda premisa -según coinciden los expertos en regulación educativa consultados y los tres grandes sindicatos- es que la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) se incumple de manera flagrante. Desaparecidos los tres programas lingüísticos que fija la LUEV, el valenciano se reduce a la materia curricular lingüística propiamente dicha en cada curso. La establecida tanto en la LUEV como en la Ley Orgánica de Educación para las comunidades bilingües. Si bien, la presencia de la lengua propia se trufa con varias asignaturas catalogadas para ser impartidas en valenciano (dependiendo del nivel y el curso), en las que los alumnos están exentos de usarla en clase, en las pruebas orales y escritas y en los exámenes.

Las "disfunciones" semánticas y jurídicas del borrador de decreto que, según el consejero de Educación en funciones, Alejandro Font de Mora, se ha trabajado "durante un año y medio", aparecen desde el capítulo 1. Todo el texto está plagado de confusiones entre "la enseñanza del valenciano" (obligatoria por ser materia curricular) y "la enseñanza en valenciano".
 


Un repaso por el decreto muestra que "el traje jurídico no ha tenido buen sastre", coinciden las fuentes consultadas.

- No es plurilingüe, es bilingüe. El llamado "programa plurilingüe inicial" -de obligado cumplimiento para todos los centros públicos y concertados- regula solo "la presencia equilibrada en el currículo de los dos idiomas oficiales" de la Comunidad en todas las etapas.

- El inglés que marca la LOE. En el programa plurilingüe inicial, excepto las horas asignadas a los currículos de lengua extranjera, castellano y valenciano, que marca la Ley Orgánica de Educación, no hay más opciones para aprender inglés. Y en Secundaria, lo mismo. Ese es el programa obligado en todos los centros públicos y privados.

- El "programa avanzado plurilingüe". El resto del inglés propuesto para el llamado modelo "avanzado" -en los centros que lo soliciten- solo podrá extenderse a una materia más, ya que obliga a que la lengua extranjera no supere el 33%, a elegir entre Educación Artística, Educación Física y Religión / Atención educativa, en Primaria.

En Secundaria, la opción del inglés se amplía a Música, Optativa e Informática. Siempre sin sobrepasar el 33% del horario conjunto de estas materias. Es decir, otra hora más de inglés. Nada más.

- Latín y segunda lengua extranjera, en inglés. Esta es la parte más dura de tragar para los expertos en materia lingüística, ya que se trata de materias curriculares lingüísticas, en las que se deben aprender las competencias orales y escritas de ambas lenguas y aprobar el correspondiente examen. "En ningún país se estudian lenguas extranjeras en un idioma distinto a los oficiales", reconocen los lingüistas.

- Confusión entre enseñanza del valenciano y enseñanza en valenciano. Este error se reproduce desde la página 9 y a lo largo de todo el citado borrador. Por ejemplo, cuando se refiere a "la exención de la enseñanza del valenciano para sus hijos, cuando así lo soliciten al formalizar la inscripción". Hay que insistir en que "ninguna materia curricular puede estar exenta de cursarse, ni matemáticas, ni filosofía, ni ninguna otra", precisa la misma fuente. No obstante, el decreto confunde constantemente la "exención de enseñanza en valenciano" (el uso vehicular de la lengua) o de la de "la enseñanza del valenciano", que es la materia curricular de enseñanza obligatoria tanto la LOE como la LUEV.

- Exenciones temporales. No existe el término. "La propia existencia humana es temporal", advierte el experto. Debería de especificar la periodicidad. "Si un alumno está de paso un año, dos o X años", precisa un experto en normativa educativa.

- Castellanización. Abrir la consulta a los padres de en qué lengua cooficial quieren que sean atendidos en Infantil, acaba desde la primera etapa educativa con la línea de enseñanza en valenciano y castellaniza toda la escolarización. Nada garantiza, además, que en los centros concertados en las materias asignadas para ser dadas en valenciano (Historia, Geografía, Biología y Geología, en Secundaria), los alumnos aprendan la lengua cooficial, ya que no tienen que usarla, ni hablarla, ni escribirla.

- Asesores externos. "La consejería podrá colaborar con Administraciones o entidades privadas o asociaciones para facilitar la aplicación de programas plurilingües en los centros docentes". ¿Quiere decir que externalizará el trabajo que hasta ahora realiza su servicio lingüístico? ¿O que los centros, que puedan pagarlo, introducirán un módulo de inglés como actividad extraescolar contratada a una empresa privada?

- Discriminación por redes. Para entrar en un "programa avanzado", un centro público tiene que tener la autorización y el profesorado de la Consejería de Educación. En los privados, la decisión es interna. Pero los que lo implanten tendrán "una asignación específica a los gastos de funcionamiento".

- Catecismo en inglés. La materia curricular que gana es la posibilidad de dar el catecismo en inglés, que ofrece a las familias una hora de historia y de valores en el idioma de Shakespeare.


Bronca a Font de Mora en Vila-real


Foto: Ángel Sánchez (elpais.com)

El consejero de Educación, Alejandro Font de Mora, fue recibido ayer con una pitada en Vila-real, su localidad natal, después de inaugurar la biblioteca todavía sin libros (hasta julio) del municipio. Silbatos, trompetas, pancartas y gritos de dimisión para reprochar la situación de la educación pública y la supresión de la línea en valenciano.

Sonriente, Font de Mora, al que le queda poco al frente de Educación, inició un carrusel de inauguraciones en su municipio, aprovechando que el alcalde en funciones, Juan José Rubert (también del PP) todavía no ha cedido la vara de mando al socialista José Benlloch, tras el acuerdo del cuatripartido.

En este frenesí, Font de Mora llegó a descubrir hasta dos placas conmemorativas con su nombre inscrito. La que ayer colocó en la fachada del remodelado colegio Cervantes, después de cuatro años en barracones, deja constancia de que allí estudió el consejero: "Fue inaugurado siendo consejero Alejandro Font de Mora, exalumno del Cervantes". 

APROFITA, QUE S'ACABA...!
El lunes más, porque antes de abandonar la cartera, el responsable de Educación volverá a Vila-real para inaugurar el Centro de Tecnificación Deportiva.



Edició d'ahir  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .


LA PROHIBICIÓ DEL DIA...
tv3.cat



Manifesteu-vos
Vicent Partal, 03/06/2011 - www.vilaweb.cat - director@vilaweb.cat

Cal escoltar la veu del president d'Escola Valenciana. Ahir Vicent Moreno es va adreçar a tots els catalanoparlants, després de l'assemblea que va perfilar el moviment contra la supressió de les línies d'ensenyament en valencià. I va dir que l'atac d'ara era un atac contra tots, no contra uns quants. Que no era una cosa de valencians, o de mallorquins, sinó una cosa de tots –que rebrem tots. 

La proposta del conseller Font de Mora d'eliminar les línies en català de les escoles valencianes és un dels atacs més greus contra la llengua que hàgem viscut aquests darrers anys –i n'hem viscuts molts. Especialment si, com sembla evident que passarà, va acompanyat d'una maniobra semblant a Mallorca. I, també, de més pressió judicial sobre les escoles del Principat. 
vídeo  - Vilaweb.TV

Ells saben, i ho saben bé, que l'escola ha estat i és una de les barreres més poderoses i eficaces contra la destrucció planificada del país. Potser no se n'adonaren a final dels anys setanta i primers dels vuitanta del segle passat, quan es van posar pertot arreu les bases de la normalització a les escoles. Però ara la FAES, i darrere seu el PP, ho han entès del tot i han posat la proa, a tot el territori. Se'ns tiren a sobre, sí; a sobre de tots. 

I per això la reacció obligatòriament ha de ser també de tots nosaltres. Al País Valencià la societat civil ja s'ha conjurat per fer d'aquesta batalla un gran combat per la llengua. També a les Illes. Però i al Principat? Avui publiquem a VilaWeb les primeres reaccions de gent del Principat que ja han entès que aquest és un atac contra tots. Però ens cal molt més. El 9 de juny hi haurà concentracions a les principals ciutats valencianes per protestar contra les intencions del conseller. I la pregunta és: no s'haurien d'organitzar també concentracions iguals a Girona, o a Barcelona, a les ciutats del Principat?



Un model d'involució lingüística
Vicent Luna, 03/06/2011 - blocs.mesvilaweb.cat

Fa uns dies l'inefable Conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, ens anuncià a bombo i platerets que la seua conselleria està enllestint un decret que, derogant la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), implantarà (seria millor dir ens imposarà) un nou model plurilingüe d'una sola línia.
Els valencians, malauradament, ja fa un bon grapat d'anys que  coneixem molt bé com les gasta el PP. Des que l'any 1995 van fer-se amb el control del Govern valencià que n'hem vist de tots els colors. En el tema de la llengua hem pogut constatar amb xifres ( només cal que consulteu l'informe sobre l'ensenyament en valencià, De l'entrebanc a la involució, del STEPV.
mevalencia2011.pdf) com els populars han posat, al llarg de tots aquest anys, tots els entrebancs possibles per minimitzar, aturar i desprestigiar l'ensenyament en català al País Valencià. Ara bé, no imaginàvem ( o si?) que serien capaços de derogar la LUEV, una llei que va tindre  l'any 1983 el suport de tots els grups parlamentaris. I és que  tot açò era no res si ho comparem amb el que es porten entre mans i ens ve a sobre.
Per al PP les llengües “regionals”, així com les comunitats autònomes,  són un problema per al seu model d'estat, per a la seua idea unitària d'Espanya. Aquest partit representa millor que cap altre l'Espanya rància, jacobina, centralista, uniformitzadora i excloent de tota la vida. L'Espanya que ha imposat al llarg dels segles ( “la letra con sangre entra”) una llengua, una pàtria i una identitat espanyola, excloent, perseguint i anorreant la resta de realitats nacionals. Per això, i com sap que la llengua és el tret més personal de la pròpia identitat, i l'element que pot posar en qüestionament el model esmentat, han tirat pel recte dissenyat, i posant en funcionament a Galícia, un model lingüístic que en principi sembla molt modern i actual ( 33% de gallec, 33% d'espanyol i 33% d'anglés) però que a la pràctica té com a objectiu arraconar, ridiculitzar, deteriorar i dinamitar l'ús de la llengua autòctona, en benefici de l'espanyol i l'anglés.

Que la gent acabe sabent espanyol i anglés i ni un borrall de la seua pròpia llengua, als populars no els importa gens ni mica, és més, això és el que pretén aquest model. Un model que han experimentat a  Galícia  i volen exportar ací al País Valencià i a les Illes Balears, i a Catalunya i a Euskadi perquè no poden. A Galícia s'hi va aprovar malgrat la resistència dels partits de l'oposició i les manifestacions en contra de tots els sindicats de l'ensenyament, associacions de pares i mares i estudiants, així com de tots els moviments de renovació pedagògica, institucions culturals i el Consell Escolar de Galícia. Durant la transició el gallec  era la llengua més parlada a Galícia, més que el català a Catalunya, a les Illes i al País Valencià, o que l'èuscar a qualsevol territori del País Basc. Però, en aquests anys d'autonomia, la llengua ha anat perdent parlants un any i un altre. L'objectiu no és altre que accelerar la seua desaparició. Consulteu la web:
http://www.publico.es/espana/287439/galicia-protesta-por-el-decretazo-del-gallego-impuesto-por-feijoo

Què us sembla? Ja podem imaginar quina ens espera per als propers cursos. “Ho teníem al programa electoral i el poble ens ha donat la majoria”, aquesta és la frase que, amb un somriure d'orella a orella i sorneguerament, no es cansen de dir-nos.

Ara bé, arribats ací que podem fer. L'experiència ens ha demostrat que per molta majoria que tinguen, la Comunitat Educativa del País Valencià ( ensenyants, estudiants, pares i mares, sindicats, moviments de renovació pedagògica, institucions culturals i cíviques…) són sensibles i combatives en aquest tema i un os dur de rosegar. El nou conseller o consellera que substituirà a Font de Mora ho sap molt bé, i no ho tindrà gens fàcil si aconseguim anar tots plegats i fer un front comú. No podem permetre aquesta involució, aquesta supèrbia popular que vol malmetre el treball de molts anys, l'esforç de molts mestres i de molta gent. El model d'ensenyament en català, recomanat per la mateixa Unió Europea, és l'únic model que acompleix que, en finalitzar els estudis obligatoris, l'alumnat domine al mateix nivell el català i l'espanyol, és l'únic model que ens garanteix el futur de la nostra llengua. El problema és que això mateix és el que no pot suportar el model del PP. Ells aspiren al model de les escoles concertades i privades, on l'ensenyament del català és una anècdota. Ara, el que volen, és que aquesta anècdota també s'hi done a l'ensenyament públic.

Ens hi espera un curs 2011-2012 força mogudet. D'entrada la reunió convocada per Escola Valenciana amb el sector educatiu, els partits polítics, sindicats, universitats, entitats i institucions per consensuar un front a favor de l'ensenyament en valencià i el plurilingüisme ha estat un èxit, i ja s'han convocat mobilitzacions per al proper 9 de juny. De bell nou, com si no hagués passat el temps, la dreta més involucionista i descarada tornarà a enfrontar a la societat valenciana, utilitzant la llengua com a instrument manipulatiu. Hauríem d'haver aprés bé la lliçó per no tornar a caure en els paranys que el PP ens té preparats, almenys fins les properes eleccions generals.
Alcoi, 3 de juny del 2011
vilaweb.cat

Unes 60 persones escridassen Font de Mora a Vila-real

Els concentrats protestaven pels plans del conseller d'Educació en funcions de "carregar-se les línies en valencià" www.vilaweb.cat  - 04/06/2011 

L'encara conseller en funcions, Alejandro Font de Mora --que ha demanat ser substituït en el nou govern, i de qui es diu que podria ser el nou president de les Corts-- va visitar divendres Vila-real, la seua població natal, una setmana abans que el PP perda l'alcaldia de la població en mans del Pacte de Progrés. 

Font de Mora anava a inaugurar les instal.lacions d'un nou centre escolar, a i "reinaugurar" la nova "biblioteca sense llibres", que ja va obrir el PP abans de la campanya electoral. Però es va trobar amb la protesta d'unes 60 persones, que el van escridassar repetidament, a causa del projecte que ha fet públic per tal de suprimir les línies escolars en català. Entre els concentrats es trobaven alguns regidors electes que formaran part la propera setmana d'aquest Pacte de Progrés, com ara Mònica Àlvaro, del BLOC, o Albet Ibàñez, d'Iniciativa.

Aqusta xiuladissa no ha estat sinó el primer acte, una mica pensat i fet en saber-se la visita de l'encara conseller, de les moltes protestes que preparen una sèrie d'entitats --Escola Valencian, el STEPV-IV, Acció Cultural, molts centres escolars...-- i que la propera setmana tindran la seua concreció en la concentració convocada a Castelló dijous dia 9, a les 19 hores, davant de la Casa dels Caragols, seu de la delegació a la ciutat del govern valencià.




Edició d'ahir . . . . . . . . . . . . . . . .


No res és casual
MANEL ALONSO I CATALÀ
02 juny 2011

La vida m’ha ensenyat que res no passa només perquè sí. No sóc un malalt de les teories de la conspiració, però puc afirmar amb una certa rotunditat que aquell que creu en les casualitats en política a aquestes altures no és més que un passarell. Hi ha gent molt sabuda que amb traça de delineant des dels laboratoris d’alguns partits polítics va redibuixant el futur de l’Estat, dels pobles que el conformen i dels seus ciutadans. Des de fa un temps assistim a una redefinició de l’Estat Espanyol que s’ha cuinat en part a la fundació del Partit Popular (FAES) i que ens reserva tot un seguit de retalls dels drets socials de la ciutadania, una recentralització de l’Estat que té com a objectiu descafeïnar el sistema autonòmic i condemnar a un segon pla les llengües no castellanes.
Aquesta gent no sols pretén posar el fre, sinó que fins i tot té previst posar la marxa enrere i convertir aquesta democràcia en l’evolució natural de l’anterior règim.

Hi ha qui creu que certes decisions les pren el senyor Font de Mora en alçar-se un matí amb el morro tort, i esclata ple d’ira en contra del poeta forense, no, s’equivoca, Font de Mora només aplica un guió que li ve donat des de les altures, on regna el senyor Aznar.
Font de Mora, CampsBauzàNuñez Feijoó són nadadors que aprofiten l’onada: una socialdemocràcia sense discurs i desconcertada, un electorat temorós que es refugia en massa en la dreta, la crisi econòmica, etc., per tal d’accelerar els canvis o donar els oportuns colps de timó.
El Partit Popular traspua ideologia per tots els costats, tanta que n’ha impregnat els mitjans de comunicació, bona part de la societat i fins i tot aquells que no el voten
U, que és una mica llegit i li agrada donar colps d’ulls al passat, ha arribat a la conclusió que la dreta espanyola arrossega amb ella les mateixes fòbies des de fa lustres, víctima com és d’un nacionalisme excloent i anihilador de la diferència, partidària com és de l’autoritarisme, del confessionalisme i del caïnisme i les disfressa amb un llenguatge adient als temps actuals.

Aquests dies de campanya he pogut llegir moltes estupideses i, entre altres, aquesta perla: el missatge de Compromís i d’EUPV és massa ideològic i per això té un escàs recolzament en les urnes, a diferència dels dos grans partits, mentida!, el Partit Popular traspua ideologia per tots els costats, tanta que n’ha impregnat els mitjans de comunicació, bona part de la societat i fins i tot aquells que no el voten.

Amb els anys que tinc i encara no em deixa de sorprendre la ceguesa del personal. Fa poc algú es va atrevir a dir-me que «la política, per a qui visca d’ella», eixe ha estat el problema, que hem deixat la política en mans de reaccionaris, però, també, de golafres que l’han convertida no sols en el seu modus vivendi, sinó que, a més, víctimes de l’avarícia, ens han venut els interessos de tots al millor postor.

Ja ho deia Joan Fuster: «tota política que no fem nosaltres, la faran en contra nostra», i a nosaltres, amb el beneplàcit de la majoria de la comunitat, ens l’estan fent ben feta, no van a deixar entre uns i altres ni el pal de la bandera.


Entitats del sector educatiu, 
sindicats i partits donen suport 
al manifest i a les mobilitzacions 
vídeo Vilaweb.TV


ESCOLA VALENCIANA ANUNCIA LES PRIMERES MOBILITZACIONS PER AL 9 DE JUNY
L'INFORMATIU. 
Representants del sector educatiu, sindicats, partits polítics, entitats i institucions culturals donen suport al manifest d'Escola Valenciana a favor de l'ensenyament en valencià i d'un model plurilingüe de consens fet amb criteris pedagògics, i exigeix la retirada immediata de l'esborrany presentat per la Conselleria d'Educació. L'entita cívica anuncia un calendari de mobilitzacions que s'allargaran fins la retirada del decret.



AL TALL
Ací teniu el videoclip i la lletra íntegra


"ROMANÇ CONTRA CAMPS"
Déu em done inspiració
per a poder explicar 
la vida d’un pecador 
que duu la ruina al poble
governant amb confusió.

Francisco Camps és la fitxa;
de la Generalitat
es repenja i encapritxa
i gastant sense trellat 
al país ha fet la guitza.

Du dins el pap una idea
Camps procura a poc a poc
soterrar la nostra llengua 
i penjar-la en la paret 
del museu de la indecència.

Amb ràbia i obstinació
va empentant una campanya
de brutal persecució
a Acció Cultural que sempre
per la llengua ha fet un front.

TV3 tan apreciada 
que durant 26 anys 
amb València connectava
Francisco Camps l’ha tancat, 
assolant un pont de guaita. 

Televisió en valencià
Canal Nou va retirant-se 
i el doblatge s’ha tallat 
vulnerant els estatuts 
què per això cèntims no hi ha.

Van per milers els infants
que volen entrar a escola 
estudiant en valencià, 
però Camps no crea places
Què per això cèntims no hi ha. 

Disculpeu Francisco Camps,
si sou gent de bona traça 
i al cor guardeu pietat, 
però fugiu de votar-lo 
què ens durà calamitats.

Mai no ha volgut escoltar
a les víctimes del metro, 
uns innocents ciutadans
que clamen per que assumisca
la responsabilitat

La seua veu és somorta,
diu que dos i dos són tres
i una més que ell en reporta
per atendre els seus amics
i ofrenar a Espanya glòria. 

Xoriços i presidiaris 
són amics que ell ha triat
mentre va resant rosaris
i entre tots han convertit 
esta terra en un calvari.

Ell somriu d’orella a orella, 
i mentre somriu es riu, 
quan se n’ix per la portella 
dels perills que alguns judicis
el condemnen a la rella.

Vergonya per a València, 
proposar un encausat
a ocupar la presidència 
de la Generalitat 
és un càrrec de consciència.

Entre l’America’s Cup, 
una visita del Papa 
o la ciutat de les Arts 
i amb la cursa d’automòbils, 
la butxaca ens ha escurat.

Escoles en barracons, 
la sanitat va ofegant-se 
per manca de previsió, 
els vells i aquells que no es valen 
oblidats en un racó.

I la Generalitat
deu mes diners que divisa, 
tant que no poden pagar 
les empreses que l’atenen 
van caient en un forat.

Verge dels Desemparats, 
dóna senderi en les urnes 
i als valencians unitat 
amb tots els pobles que tenen 
la llengua en comunitat. 

Valencians i valencianes,
no voteu Francisco Camps
que vos farà eixir per cames
de la llengua que parleu
i la llar dels vostres pares.

Al Tall

Revista EL TEMPS

EL DIA QUE EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
16 d'abril de 2011







































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada