QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
58 DIES DE PROMESA
Les autonomies: l'origen
El programa ‘30 minuts' estrena curs amb un reportatge que analitza el que es coneix com a ‘café para todos' des d'un punt de vista històric
Enllaços relacionats
Inclou una entrevista a Terradellas molt poc coneguda del 1985, de l'arxiu de Poblet
30 minuts (TV3, 21.50 h) estrena temporada amb l'origen de la construcció autonòmica. A partir de la crisi, les autonomies han esdevingut el punt de mira i el programa de TV3 es pregunta com va començar tot això. Qui va demanar l'autonomia després de la mort de Franco? Per què es van crear disset autonomies? Per què es va generalitzar el café para todos?
30 minuts ha volgut anar més enllà de la polèmica actual i ha volgut tornar als orígens: al naixement de l'Estat de les autonomies, fa més de trenta anys. El reportatge, Història del cafè (para todos) incorpora algunes imatges d'arxiu pràcticament desconegudes. En una filmació, s'hi recull la crema d'una bandera espanyola a Castella. El reportatge inclou fragments d'una entrevista molt poc coneguda, del 1985, al president Josep Tarradellas, provinent de l'arxiu de Poblet. En l'entrevista, el 1985, Tarradellas reflexiona amb una sorprenent actualitat.
Testimonis
En el reportatge, hi participen personalitats clau en la configuració de l'estat autonòmic actual: Rodolfo Martín Villa, ministre de Governació de l'època; Salvador Sánchez Terán, exgovernador civil de Barcelona i enviat especial de Suárez per negociar el retorn de Tarradellas; Jaume Sobrequés, exsenador de l'Entesa dels Catalans i membre de la comissió redactora de l'Estatut del 1979; Jordi Pujol, José Manuel Otero Novas, ministre de Presidència amb Adolfo Suárez; Manuel Clavero Arévalo, ministre adjunt per a les Regions; Gregorio Peces Barba, ponent de la Constitució del PSOE; Joaquín Leguina, expresident de la Comunitad de Madrid; Rafael Escuredo, expresident de la Junta d'Andalusia i Miguel Ángel Revilla, fundador del Partit Regionalista de Cantàbria.
La crisi i la memòria històrica
La crisi econòmica ocuparà el primer tram de la tardor, amb diverses propostes. 30 minuts tractarà de la situació dels joves que no troben feina i l'opció de marxar a l'estranger. També s'acostarà als jubilats en el context de la crisi i es revisaran les solucions que va adoptar Islàndia, quan va entrar en bancarrota. També s'analitzaran qüestions relacionades amb la memòria històrica. Concretament, un equip del programa ha investigat el periple d'aquells que se'n vana anar clandestinament a l'exili, també se seguiran les rutes d'aquella fuga a l'Estat francès a partir dels sumaris trobats als soterranis del Palau de Justícia de Barcelona, i es parlarà amb les famílies.
La Mostra Interacional de Mim de Sueca fa el gest d'adéu
Últimes representacions i activitats de la 22a edició
www.vilaweb.cat
www.vilaweb.cat
La Mostra Internacional de Mim de Sueca arriba avui a l'última jornada de l'edició 2011, i ho fa amb una sessió doble de la companyia local Maduixa Teatre, que a les dotze i a les set de la vesprada representa 'Consonant', un espectacle en què amb el referent de l’univers imaginari del poeta Joan Brossa, fa que la dansa, el teatre, les ombres, les arts plàstiques i les noves tecnologies transporten el públic a un món de poesia visual.
Una altra sessió doble (19.30 i 22.30 h) serà la de la companyia espanyola Yllana, amb 'Muu!2', una sàtira sobre la tauromàquia que el grup recupera per estrenar-la a la Mostra de Sueca amb una versió revisada amb una mirada viva, humorística i renovada. I a les set de la vesprada els valencians Jamelia mostraran un resum de 'Música per Buster Keaton', un homenatge a l'actor amb música en directe. L'espectacle sencer es podrà veure, com a cloenda de la Mostra, a les 20.30 h.
La vesprada es completa amb l'exposició 'Tast antològic 1989-2011', una col·leccio de materials com cartells, detalls d’escenografies i fotos dels espectacles i accions creats per l'artista José A. Portillo. Seu és tambe l'audiovisual 'Moi, j'attends' que mostra un mosaic d'imatges amb els diferents gestos trobats en 36 persones de Sueca mentres llegien un llibre.
En total, hauran esat cinc dies en què han conviscut muntatges com 'Dröppo', de Teatro del Velador, el 'Peccata minuta', recreat en els antics despatxos de l'Ateneu Sueco del Socorro, de Francachela-Teatre Íntim, o el Persèfone que Comediants ha rescatat de la mitologia grega. Hi ha hagut també temps per a la festa de carrer amb 'El dolçainer de Tales' amb Xarxa Teatre, o la presentació del llibre 'Al·legat sobre la producció escènica' de Manuel Jaqués i Robert Lisart.
VOLEM TV3
El Mercat de Música Viva de Vic tanca amb èxit de participació de professionals
Se n'hi han acreditat més de vuit-cents de tots els àmbits de la música · Els concerts de Joan Colomo i Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien, dos dels que han generat més expectació entre els programadors
Jordi Pujol insta a defensar la llengua a l'escola
El català, encara cosa de totsL'etiqueta per un Twitter en català, tema estel·lar del dia a l'Estat espanyol
edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir
L'expresident de la Generalitat demana resistència davant “l'intent de l'Estat d'esbandir els catalans”
Celebra la reacció de tots els partits polítics excepte el Partit Popular
18/09/11 www.elpuntavui.cat
edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir
QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...
LA MÚSICA MALLORQUINA A FINALS
DELS 80 A "CANÇONS D'UNA ILLA"
57 DIES DE PROMESA
LES TRAVES A LA SEUA DISTRIBUCIÓ CONTRASTEN AMB EL BON MOMENT DELS ESCRIPTORS |
El mercat arracona la literatura en valencià |
SUSANNA LIGERO TORMO. WWW.LINFORMATIU.CAT |
La literatura en valencià viu un moment d'esplendor en l'àmbit creatiu que no es reflecteix un èxit de vendes corresponent. Parlem amb l'escriptor Vicent Usó sobre els entrebancs amb què es troben els llibres en valencià a València, i com la divisió de la comunitat lingüística a una banda i altra de les fronteres administratives perjudica més encara el sector. |
Revista EL TEMPS |
16 d'abril de 2011
ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada