4 de set. 2011

200 dies sense TV3 al País Valencià



QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

 tv3.cat



45 DIES DE PROMESA



Tortosa

Mas es compromet a encapçalar "una defensa clara i inequívoca" de la llengua davant qualsevol intent de margina-la


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat des de Tortosa que el govern i ell mateix encapçalaran "una defensa clara i inequívoca" de la llengua catalana davant de qualsevol intent que hi hagi de margina-la.Mas ha llançat un missatge d'encoratjament al poble català i les institucions a mantenir la lluita i la defensa per la identitat i la llengua catalanes. Una lluita, ha recordat, que fa segles que perdura i que seguirà davant els atacs i les amenaces actuals. "Per molts intents que hi hagi en aquests moments de laminar i marginar la nostra cultura i la nostra llengua, nosaltres ens mantindrem fidels i dempeus en defensa de la identitat, les tradicions i la llengua més que centenària", ha dit.Pel president de la Generalitat, és més la decisió de la majoria del poble català a lluitar per la seva identitat que "les ganes que hi hagi de convertir el català en quelcom residual". "Tots els intents fracassaran", ha sentenciat. El president ha recordat que són molts els segles durant els quals s'ha intentat marginar la cultura de Catalunya i la seva llengua i que, abans com ara, les intencions de laminar-la "xocaran amb la voluntat del poble".Mas ha assegurat que el govern i ell com ha president defensaran de forma inequívoca la personalitat catalana i s'ha mostrat confiat que també les institucions i els ajuntaments en primer lloc sabran defensar el model lingüístic i la preeminència del català, "que és l'única manera que tenim que el nostre idioma, més que secular, es mantingui com a nervi de la nostra nació", ha apuntat. I és que el president s'ha mostrat convençut que darrere les institucions hi haurà tot "un poble sencer" que es nega a ser marginat pels que, "tot i que són pocs i de vegades poderosos", ataquen el català.El president Mas ha recordat que la identitat col·lectiva del país "és de tots els catalansque ens l'hem guanyat forjant-la al llarg de la història i ara és el moment de preservar-la i de defensar-la de cara el futur". Mas ha assegurat que no es permetrà que la llengua catalana es converteixi en res de "folklòric i provincià".







La campanya 'Jo no acato la sentència contra el català' supera els trenta-cinc mil adherits

Oriol Pujol avisa el PP que serà descartat per a futurs acords si posen la condició de l'escola bilingüe · Entitats, sindicats i partits demanen fermesa a la Generalitat per defensar la immersió lingüística

La campanya a Facebook 'Jo no acato la sentència contra el català' ha superat els trenta-cinc mil adherits en poc més de vint-i-quatre hores d'existència. Reuneix la indignació ciutadana per la interlocutòria (pdf) del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) exigint a la Generalitat desmuntar en dos mesos la immersió lingüística. Avui, Oriol Pujol ha avisat al PP que serà descartat per a futurs acords si posen la condició de l'escola bilingüe.

El moviment per a la desobediència creix cada minut amb força i proposa una reacció activa contra la sentència. Són moltes les propostes que es plantegen, però totes tenen el denominador comú de no acatar la sentència.

Avui, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha avisat el PP que el govern el descartarà per a futurs acords si posen la condició de l'escola bilingüe. En declaracions a Catalunya Informació, ha dit que els populars 'fan més bandera d'això de portes enfora', perquè mai han posat la condició de tirar endavant uns pressupostos a canvi d'introduir el castellà com a llengua vehicular. 'I si ens la posa, el PP deixarà de ser un company de viatge en la dinàmica pressupostària', ha apuntat Pujol, que també ha advertit que no renunciaran a res per defensar el model d'immersió. 'Si en alguns moments hem d'estar al límit del que plantegi algun tribunal, potser estarem al límit', ha dit.

El ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, va avisar que el Tribunal Constitucional avala que el català pot ser la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya. El ministre va subratllar que la interlocutòria emesa divendres pel TSJC es refereix a un cas concret i va deixar clar que les lleis catalanes 'són constitucionals'. En referència al termini de dos mesos que ha donat el TSJC al govern català perquè inclogui el castellà com a llengua vehicular, Caamaño diu que 'la justícia no dóna ultimàtums, dicta sentències'.

Tots els partits catalans, a excepció del PP i Ciutadans, fan costat al govern, que ja va anunciar que presentaria un recurs a la interlocutòria del TSJC. A més, els partits demanen al govern que es mostri ferm en la defensa de la immersió lingüística i que no faci cap pas enrere en la qüestió del català a l'escola.

Entitats, associacions de pares i mares, i sindicats també han proclamat la seva disposició a desobeir l'ordre del tribunal i reclamen fermesa i unitat als partits. Així ho van fer l'Òmnium Cultural, la plataformaSomescola.cat, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), UGT, CC OO, USTEC·STE's, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC).

Recurs de la Generalitat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar (vídeo) divendres que presentarà un recurs a la interlocutòria del TSJC que dóna dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS).

La consellera Rigau va explicar que el departament ja va enviar un document al TSJC sobre l'ús del castellà on donava raó motivada de la seva posició el passat juliol, però el tribunal va considerar que es mantenia l'incompliment de la sentència del TS. Rigau va remarcar que presentaran el recurs amb la lleialtat institucional que correspon, diu, a la Generalitat, però que mantindran el compromís amb l'immersió lingüística.

La consellera va afirmar que el model d'immersió és un patrimoni col·lectiu com a país que ha garantit la cohesió social i va recordar les paraules d'Alexandre Galí: 'No separeu mai als infants per raó de llengua'.







Revista EL TEMPS

16 d'abril de 2011
ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
18 de juny de 2011

vilaweb.cat     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada