31 d’ag. 2011

196 dies sense TV3 al País Valencià

QUÈ ENS HANPROHIBIT AVUI...

 tv3.cat
41 DIES DE PROMESA

La crisi i la indignació propulsen la banca ètica

Triodos, una de les entitats més conegudes, ha fet un 45% més de clients aquests darrers sis mesos.   www.vilaweb.cat

Cada vegada hi ha més gent que confia els estalvis o demana préstecs a les cooperatives de serveis financers i a les banques ètiques. N'hi ha molts que ja fa anys que existeixen, però FETS, una entitat paraigua que vol construir un sistema de finances ètic al Principat, diu que la crisi econòmica i la indignació de molta gent contra el sistema econòmic establert ha fet créixer els qui opten per aquesta mena de bancs.Triodos, un dels bancs ètics més populars, tenia el juny d'engany més de vint mil clients als Països Catalans, un 45% més que no pas a final del 2010, segons xifres que el banc mateix va fer públic ahir.

Al nostre país hi ha entitats que es regeixen pels principis de banca ètica, és a dir que destinen recursos a la transformació social, si bé treballen sectors diferents: Fiare i Coop57 posen l'èmfasi en el finançament de l'economia social i solidària, Triodos sobretot en les energies renovables i Oikocredit en el finançament de projectes als països subdesenvolupats.

Els responsables d'aquests projectes, amb qui ha parlat VilaWeb, han coincidit a dir que treballaven amb tota transparència envers socis i clients. És a dir, que dediquen molts esforços a explicar quines activitats es financen amb els seus diners: volen assegurar-los que els diners es dediquen a projectes ètics i sostenibles que els cients coneixen.

Creixement per causa del boca-orella
Des de FETS, l'entitat que impulsa aquesta llei d'empreses i cooperatives, asseguren que cada vegada hi ha més gent que els truca per demanar-los informació. Han fet desenes de col·loquis a molts pobles i ciutats, cridats, sovint, per les assemblees sorgides del moviment del 15-M. FETS creu que els índexs de morositat gairebé inexistents d'aquestes entitats en demostren la fiabilitat.

Triodos és un banc que depèn d'una fundació privada neerlandesa i que té delegacions a cinc països europeus. Ja té oficina a València i a Barcelona, i fonts de l'empresa han comunicat a VilaWeb que al setembre n'obririen una a Palma. Al nostre país el creixement de clients ha estat espectacular: d'un 45% aquests darrers sis mesos. Les mateixes fonts indiquen que la crisi i la indignació són alguns dels fonaments d'aquesta creixença, i el boca-orella, la millor publicitat. També cal tenir en compte el paper de les xarxes socials.

Banca Popolare Etica té al Principat Fiare, una agència cooperativa de banca ètica que només gestiona comptes d'estalvi a llarg terme. Jordi Ibáñez, un dels responsables, ha recalcat que, per ells, era bàsica una massa crítica que els tingués confiança. Si la gent hi continua confiant, hi haurà més serveis i se'n brindaran més al País Valencià i a les Illes, bo i tenint en compte, diu Ibañez que els seus processos de maduració són llargs. 

Coop57 i Oikocredit són cooperatives de crèdit i tenen uns augments molt més pausats. David Fernández, responsable de comunicació de Coop57, comenta que la guerra de l'Irac els féu créixer i que amb el moviment dels indignats se'ls ha desbordat la feina. Avui aquesta cooperativa finança cinc-cents projectes, com ara l'Olivera, una cooperativa vinícola de Vallbona de les Monges, o la Fundació Futur.

També preveuen que la tendència de creixement es mantindrà i calculen que tancaran l'any amb xifra rècord de nous clients.
Les diputacions no tenen raó de ser

31/08/11  JOAN VENTURA -  www.elpuntavui.cat  
Arriba un moment que els ciutadans
ja no poden suportar més nivells administratius que es paguen amb els diners de tots
Rubalcaba ha baixat del cavall i ha proposat reconvertir les diputacions per estalviar diners públics i evitar duplicitats (a bona hora: amb els anys que el PSOE ha governat, i després d'haver perdut el control, entre altres, de la Diputació de Barcelona, la que mou més pressupost...). A Catalunya aquesta demanda hauria de ser un anacronisme, ja que les lleis d'organització territorial, aprovades el 1987, advocaven per la desaparició de les diputacions i en aquesta línia es va aprovar la creació dels consells comarcals. Avui CiU les governa totes quatre i no ha tingut manies per pactar-hi amb el PP, de la mateixa manera que, en temps de Jordi Pujol, el PSC feia servir la Diputació (i l'Ajuntament) de contrapoder. I amb el tripartit ERC i ICV bé prou que se n'han aprofitat. És a dir, que si per una banda els partits polítics tenen un discurs crític sobre els diferents nivells d'administracions que cohabiten, en la pràctica són totalment acrítics i s'aprofiten de la institució per col·locar-hi aquells càrrecs municipals que han de completar el sou i per pagar favors en la figura dels assessors polítics o càrrecs de confiança del partit. Feta la llei feta la trampa, però és una situació d'escàndol i algú hi ha de posar remei. A més, els diputats provincials qui els ha votat? I quina és la funció actual de les diputacions? En el cas de Girona, amb un pressupost per sobre dels cent milions d'euros, entre els serveis que presta hi trobem sanitat, algunes carreteres, agricultura, publicacions, ajudes als municipis petits, etcètera. Només faltaria que amb 27 diputats, uns quants assessors i un bon grapat de funcionaris i personal laboral no es fes feina! Però diputats, partits i qui estigui mitjanament informat, convindran que el paper principal de la Diputació és el de repartidora per als qui en poden gaudir. Aquesta institució que arrossega dos-cents anys d'història és una incongruència i arriba un moment que els ciutadans ja no poden suportar més nivells administratius que es paguen amb els diners de tots. Els polítics han de ser els primers de predicar amb l'exemple en temps d'ERO, retallades i passos enrere en les conquestes socials. A Catalunya les diputacions no tenen raó de ser, i els partits han d'ensenyar les cartes i no fer més demagògia.


Els centres mèdics poden quedar-se sense subministraments. Foto:EFE

La Plataforma de Proveïdors adverteix que si la Generalitat no paga 
el deute es produiran tancaments d'empreses i comiats “involuntaris” 
El conseller reconeix que “les arques estan buides”

edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir edició d'ahir

QUÈ ENS HAN PROHIBIT AVUI...

 tv3.cat40 DIES DE PROMESAMadrid
L'IPC torna a caure a l'agost i se situa en el 2,9%, dues dècimes menys que al julio 
30/08/2011 - www.tv3.cat


La inflació ha tornat a caure aquest mes d'agost per quart mes consecutiu i s'ha situat en el 2,9%, dues dècimes per sota de la dada de juliol. És la dada de l'indicador avançat de l'índex de preus de consum (IPC), que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques ha estat el que més hi ha influït. I si ens fixem en l'indicador avançat harmonitzat, l'IPCA, que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode que en els països de la zona de l'euro, la inflació interanual encara ha baixat més a l'agost, i s'ha quedat en el 2,7%, després d'una davallada de tres dècimes respecte al mes anterior. La dada definitiva de l'IPC es coneixerà el 13 de setembre, si bé no acostuma a variar de forma significativa respecte de l'indicador avançat que s'ha conegut. 


Corva descendent
Els preus baixen des del mes d'abril d'aquest any, quan l'IPC interanual va assolir el 3,8%. Aquell mes va trencar una tendència ascendent que durava des des del setembre del 2010, quan la inflació se situava en el 2,1%. Al maig, encara que l'IPC va seguir pujant, ho va fer amb menys força i va quedar en el 3,5% interanual. Des d'aquest mes, ha continuat la seva moderació. 
Per mirar l'evolució de l'indicador avançat de l'IPC cal recordar que l'INE va modificar les metodologies de càlcul de l'IPC i de l'IPCA aquest gener. A partir d'aleshores l'IPC i l'IPCA es diferencien en el tractament del vestit, del calçat i les fruites i hortalisses fresques, per l'entrada en vigor d'un canvi reglamentari en la Comissió Europea. 
D'aquesta manera, encara que l'INE publicava un indicador avançat de l'IPCA des del 2004, ara ofereix una informació més completa sobre l'evolució dels preus del consum.FESTES D'ONTINYENT

Els ballets Òpera i Màsters d'Ontinyent donen espectacularitat a les capitanies i ambaixadors   
www.vilaweb.cat
L'Entrada de Moros i Cristians manté el pols a la crisi amb un gran espectacle 
Ontinyent va mantindre l'alt nivell amb una Entrada que va sorprendre els espectadors, però també molts festers. Les bandes de música van ser també protagonistes per lla quantitat de músics, i per la diversitat de peces interpretades. Centenars de músics vinguts de les Comarques Centrals acompanyaren tota la vesprada i la nit els festers i festeres ontinyentins.
vilaweb.cat


VOLEM TV3                       Barça total


L'equip de Guardiola fa una nova demostració de joc i gols davant del Vila-real (5-0) amb només un defensa natural, Abidal, en l'onze titular. Thiago, Cesc, Alexis i Messi van plasmar en dues ocasions la superioritat blaugrana en el marcador. www.esport3.cat


Revista EL TEMPS

16 d'abril de 2011
ELS DIES EN QUÈ EL POBLE VALENCIÀ VA DIR PROU
18 de juny de 2011

vilaweb.cat    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada