30 d’oct. 2013

2 anys i 244 dies sense TV3 al País Valencià


La reciprocitat entre TV3 i Canal 9 continua essent paper mullat
L'acord restava condicionat a un nou múltiplex reclamat pel govern valencià
L'executiu espanyol no té previst d'atorgar-l'hi




El portaveu del govern català, Francesc Homs, anunciava el 30 d'abril passat un acord de reciprocitat amb la Generalitat Valenciana perquè TV3 es pogués veure al País Valencià i Canal 9 al Principat. Un acord que restava condicionat al fet que el govern espanyol atorgués més espai radiolèctric al valencià i que es respectessin 'els signes d'identitat' de tots dos territoris. Mig any després, l'acord encara no s'ha executat. El País Valencià continua --com des de fa gairebé tres anys-- sense veure TV3, i Catalunya, sense rebre Canal 9.

L'escull: un nou múltiplex
Tots dos governs tenen la responsabilitat de fer efectiu l'acord que van tancar, però la Generalitat Valenciana s'excusa en la manca d'un nou múltiplex per a emetre els canals de Televisió de Catalunya i diu a VilaWeb que la reciprocitat roman supeditada al fet que el govern espanyol autoritzi un altre múltiplex 'per a la correcta emissió dels canals'. De fet, aquest era un dels termes de l'acord, i fonts del govern català també es limiten a donar aquesta resposta per justificar que no s'hagi fet efectiva la reciprocitat: 'Tot depèn del ministeri, perquè l'acord és que es farà quan ells tinguin múltiplex.'

TV3 podria emetre's pels múltiplexs que ja hi ha
Sobre els dos múltiplexs que actualment té el govern valencià, fonts de vice-presidència diuen a VilaWeb que són ocupats. Tanmateix, en aquests múltiplexs hi ha tres canals que emeten doblats. Per tant, es podrien fer servir per a l'emissió de TV3. Tècnicament, doncs, no hi ha cap impediment.

ACPV: 'El govern valencià actua a la defensiva'
'El govern valencià actua a la defensiva. Després d'haver perdut la majoria social i jurídica va optar per acceptar l'acord formalment, però sense executar-lo. L'única cosa que pot fer ara és retardar el procés', diu Toni Gisbert, coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'entitat responsable dels repetidors que durant vint-i-sis anys van fer arribar TV3 a tot el sud del país. Finalment, ACPV va guanyar la batalla judicial i el Tribunal Suprem espanyol va anul·lar la resolució del govern valencià que obligava a tancar les emissions. 

Pla B: que el govern català torni a emetre el senyal als repetidors d'ACPV
Si els governs valencià i català no executessin l'acord, hi hauria una segona opció: que el govern català tornés a emetre el senyal cap als repetidors d'ACPV al sud. Gisbert recorda que el febrer del 2011, quan l'entitat va tancar els últims repetidors obligada pel govern, la Generalitat de Catalunya va deixar d'enviar-los el senyal de TV3, com un gest cap al govern valencià. Per tant, si ara ACPV tornés a obrir els repetidors no serviria de res: caldria que el govern català tornés a enviar-los el senyal. Això, a més, tindria un risc afegit: ACPV emetria de manera 'al·legal' i s'exposaria a més multes per part del Ministeri d'Indústria espanyol.

'Pressionar perquè compleixin l'acord' 
'No aspirem només a tornar a la situació anterior --diu Gisbert--. Ara som en la fase final, aquella en què hem guanyat la majoria social, i també jurídica, però el govern s'entesta a resistir. Podrà aguantar una mica però acabarà cedint, i haurà d'executar allò a què es va comprometre.' 
Sobre l'argument de la necessitat d'un tercer múltiplex, que dependria de la concessió espanyola, ACPV diu i rediu que és una excusa i que es pot emetre amb els múltiplexs actuals. Per això demana que es faci pressió damunt el govern d'Alberto Fabra perquè compleixi l'acord, i també damunt la Generalitat de Catalunya, 'perquè hi ha en joc la seua credibilitat'.




ICV vol que TV3 torni al País Valencià 
en un termini de tres mesos
Ha registrat una resolució al Parlament per reclamar el retorn de les emissions i proposa que el Govern es faci càrrec d'eventuals noves sancions a Acció Cultural
ara.cat
Barcelona, 28/10/2013 

Manifestació a favor de TV3 al País Valencià l'any 2011


ICV-EUiA vol que el retorn de les emissions de TV3 al País Valencià es faci efectiu en un termini màxim de tres mesos. Per això, han registrat al Parlament una proposta de resolució per instar el Govern a "realitzar les gestions necessàries per garantir que s'apliqui", com a molt tard d'aquí tres mesos, "l'acord de reciprocitat entre Canal 9 i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) signat pels governs valencià i català el mes de maig del 2013 i que implica l'emissió efectiva del senyal dels programes de les ràdios i televisions públiques valencianes a Catalunya, i de les ràdios i televisions públiques catalanes al País Valencià".

Els ecosocialistes recorden que el desembre de l'any passat el Tribunal Suprem "va establir que el govern valencià no tenia autoritat per sancionar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) pel fet de facilitar la recepció de TV3 al País Valencià", però que onze mesos després, i quan ja fa mig any que els dos executius van tancar el pacte de reciprocitat, aquest acord "no s'ha posat en pràctica" perquè "la solució es remet a la concessió d'un nou múltiplex per part del govern de l'Estat". Segons la seva proposta de resolució, "aquesta situació de paràlisi està afectant els legítims drets de la ciutadania i d'Acció Cultural del País Valencià i exigeix un pronunciament del Parlament de Catalunya".
El text d'ICV-EUiA demana també que, en cas que el govern valencià s'oposi a l'aplicació de l'acord de reciprocitat i no emeti a través de les freqüències de Canal 9 el senyal de TV3 en el termini fixat, la CCMA "torni a cedir" el senyal a Acció Cultural perquè el faci arribar a les comarques valencianes. Així mateix, Iniciativa insta l'executiu català a "assumir el cost d'una hipotètica sanció per part del govern de l'Estat per la reobertura de les emissions dels canals de la CCMA per part d'Acció Cultural del País Valencià", com a mostra del "compromís" del Parlament i el Govern "amb l'espai lingüístic de comunicació".




ESCOLA VALENCIANA
ET NECESSITA...


Descripció del projecte

PER QUÈ AQUESTA CAMPANYA DE MICROMECENATGE SOCIAL?
S’acompleixen 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i estem patint atacs directes als nostres drets lingüístics. Davant la marginació de l’ensenyament en valencià, plurilingüe i de qualitat. Davant la manca d’oferta educativa en la nostra llengua. Davant un Decret de plurilingüisme sense recursos. Davant la imposició de lleis pròpies de l’era predemocràtica com la LOMCE: et fem una crida.

Una crida econòmica que ens permeta continuar treballant per la normalització lingüística. Una crida per assegurar la dignitat que li pertoca al nostre tret d’identitat més important. Una crida per aconseguir que la nostra riquesa lingüística siga compartida per totes i tots.
Volem sumar la voluntat de milers de persones que defenen el dret bàsic de l’educació en la nostra llengua. Volem que es visualitze l’estima per la nostra llengua. Volem que el vaixell del valencià continue navegant.
Mural Estimem la nostra llengua (València, 1995)
PER QUÈ CAL QUE FACES ESCOLA VALENCIANA?
Escola Valenciana és un moviment de base social que treballa per la cohesió i la suma de voluntats que impulsen la riquesa de la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat amb projectes propis i amb el treball compartit amb altres agents socials.

Fa quasi tres dècades que engegàrem una maquinària participativa, transversal i comarcal que pertany a totes les persones que participeu d’aquest moviment i totes les que us hi vulgueu sumar.
Volem que Escola Valenciana et continue servint d’altaveu de promoció de la nostra llengua a l’escola i al carrer. Un altaveu de l’ensenyament en valencià, de la música en valencià, del cinema en valencià, de la literatura en valencià, del voluntariat lingüístic, dels drets lingüístics i de tota la resta d’activitats de cohesió social i de xarxa que duem a terme.
Escola Valenciana ets tu i el teu suport econòmic és fonamental. Necessitem que totes i tots ens impliquem per continuar obrint aquesta drecera de normalitat. És per això que et proposem aquesta manera de contribuir al funcionament d’aquesta federació d’associacions per la llengua comarcals i de país.
Passacarrer d’una Trobada d’Escoles en Valencià
PER QUÈ VOLEM REUNIR 60.000 €?
El Verkami d’Escola Valenciana està concebut per a mantindre el nostre funcionament mentre paral·lelament desenvolupem diverses vies d’autofinançament. Volem aconseguir garantir projectes sostenibles i estables. Ara per ara això perilla greument.

Si entre totes i tots arribem a l’objectiu econòmic d’aquest micromecenatge, la nostra activitat podrà continuar desenvolupant-se durant els pròxims mesos.
Tu tens la clau. Tots tenim la clau. La teua aportació econòmica servirà per mantenir l’estructura bàsica que potencie:
  • L’organització de les Trobades d’Escoles en Valencià.
  • L’assessorament a les famílies i els docents per demanar l’obertura de més línies en valencià a les escoles.
  • La cobertura de les accions judicials per aconseguir que s’òbriguen línies en valencià.
  • La denúncia pública de les irregularitats que actualment existeixen a tots els nivells educatius respecte al bon funcionament dels programes d’ensenyament en valencià.
  • L’assessorament jurídic a persones a les quals es nega el dret a viure en valencià mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics.
  • L’impuls de campanyes informatives sobre la matriculació en valencià.
  • La formació del professorat en un plurilingüisme real on la nostra llengua és la peça fonamental en el procés d’aprenentatge.
  • L’organització de mobilitzacions per l’ensenyament de qualitat al País Valencià.
  • La creació de materials i la col·laboració amb entitats i institucions de les nostres comarques i dels territoris de parla comuna.
  • L’organització de concursos literaris en valencià per a tots els nivells educatius amb els Premis Sambori.
  • El foment de nous parlants en la nostra llengua mitjançant el programa Voluntariat pel Valencià.
  • La potenciació de la música en valencià amb l’organització dels concerts de La Gira i l’edició de recopilatoris de música.
  • La programació de pel·lícules en la nostra llengua per a l’alumnat amb el Cinema a l’Escola i a les sales comercials amb el Cinema en temps d’oci.
  • El desenvolupament de la campanya d’Amics i Amigues d’Escola Valenciana. Ens cal arribar a un mínim de 3.500 Amics i Amigues per garantir el futur d’aquest moviment social i les seues activitats.
Amb tu, comptem! Perquè tu ets Escola Valenciana.
Altres formes de fer la teua aportació económica:
En cas que et siga impossible fer una aportació amb targeta bancària o PayPal i vulgues contribuir a dur endavant Escola Valenciana, pots fer una transferència al següent número de compte bancari especificant en el concepte FES ESCOLA VALENCIANA:

3159 / 0060 / 18 / 2315229126
LES ACTIVITATS D'ESCOLA VALENCIANA
LES ASSOCIACIONS I ENTITATS QUE CONFORMEN ESCOLA VALENCIANA
Actualment la Federació Escola Valenciana està formada per 29 associacions i entitatscomarcals i de país.

MÉS INFORMACIÓ
verkami@escolavalenciana.org / 963 472 783

MITJANS DE COMUNICACIÓ COL·LABORADORS
La Veu del País Valencià



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada