7 de nov. 2013

2 anys i 252 dies sense TV3 al País Valencià



EL GOVERN VALENCIÀ
TANCA LA RADIO TELEVISIÓ
VALENCIANA, RTVV - CANAL 9




Els treballadors de Canal 9
prenen les regnes amb una
programació reivindicativa
 www.324.cat

El to reivindicatiu s'ha apoderat de Canal 9. L'endemà de l'anunci del tancament de Ràdio Televisió Valenciana, i el mateix dia que el president de la Generalitat Valenciana ha justificat la decisió per no haver de tancar escoles i hospitals, l'emissora ofereix un to editorial molt diferent del que era habitual fins ara. Els treballadors ja van advertir que mantindrien les emissions amb normalitat i han decidit agafar les regnes i donar la veu als professionals de la casa i la societat civil, perquè reivindiquin una televisió pública de qualitat i en valencià. A més, el logotip de la cadena s'ha substituït per l'etiqueta #RTVVnoestanca.
Els informatius han dedicat bona part del seu temps a explicar el tancament. A la tarda, un programa especial amb connexions en directe des de València, Castelló i Alacant ha permès sentir les opinions de personalitats diverses i col·lectius com Escola Valenciana o el sindicat d'estudiants BEApresent per primera vegada a la televisió pública, o representants del món periodístic.
"Reivindiquem una televisió pública en valencià, però ben feta", ha destacat l'actor Eugeni Alemany, que des del centre de València ha demanat autocrítica. "No és normal que la gent tingui la desafecció que sent per la seva televisió pública. On era Canal 9 quan es reunien en aquesta plaça les víctimes de l'accident de metro?", s'ha preguntat. "Quantes causes justes s'han perdut perquè Ràdio Televisió Valenciana no esra allí?", ha afegit.
Les cares visibles de Canal 9 s'han expressat amb rotunditat. Davant la pregunta d'Alemany, la presentadora Maribel Vilaplana ha contestat: "Ja tocava poder parlar així de clar i dir les coses com són, i sobretot en valencià". S'han sentit testimonis de treballadors denunciant les pressions i censura amb què han treballat i advertint els ciutadans que tots hi perden, amb el tancament, i que els periodistes han fet la seva feina pensant sempre en ells.

L'informatiu migdia ha criticat que el president valencià hagi contraposat els mitjans públics amb altres serveis com la sanitat o l'educació. El titular de la informació sobre el tancament ha estat "Fabra no assumeix responsabilitats" i la veu en off ha indicat que RTVV ""és viable si es gestiona de manera eficient i honrada". Les xarxes socials també han funcionat com a via d'escapament i un dels testimonis que ha tingut més ressò és el de la periodista Iolanda Marmol, corresponsal a Madrid, amb detalls de censura que van des de no poder dir "retallades" fins a evitar alguns plans d'Eduardo Zaplana o la prohibició de donar veu a qualsevol persona que critiqués el PP o la Generalitat.
En consonància amb les emissions, el portal informatiu també s'ha tenyit de to reivindicatiu, amb espais dedicats a la trajectòria de 24 anys de RTVV i als programes mítics de la cadena.

https://www.facebook.com/LlibertatiTV3

Fabra ensenya el projecte del PP

www.vilaweb.cat

El tancament de Ràdio Televisió Valenciana ha estat una sorpresa monumental. L'actuació del govern valencià és intolerable i indigna. Tancar el servei públic de ràdio i televisió és un atemptat en tota la regla contra el conjunt dels valencians. Justificar-ho dient que és prioritària la sanitat o l'escola és d'una barra descomunal. El govern d'Alberto Fabra no té gens de credibilitat a l'hora de defensar l'estat del benestar. I, siga com siga, uns mitjans públics i de qualitat són també estat del benestar.

Més enllà de la indignació i l'estupor, cal veure en el gest de Fabra una definició directa i precisa del projecte del PP. Durant anys ha volgut fer creure que defensava una manera de ser valencià contra una altra --la de nosaltres els catalanistes--. Però ara tot allò que siga valencià és enemic, per ells. Tancant RTVV, Fabra s'ha situat al costat del nou PP de Bauzá: pur espanyolisme frenètic sense gota de concessió ni al regionalisme més candorós. Tot allò que siga valencià, exactament tot allò que no siga estàndard espanyol, és perillós, per aquest Partit Popular. Això és un canvi important.

Tanmateix, el problema greu és que ja no parlem únicament en termes ideològics. Parlem de lladres, de delinqüència, de prevaricació, de robatoris, de delictes. Recordem que el PP valencià té més de cent polítics implicats en casos de corrupció, molts dels quals asseguts a les corts. I no oblidem els milions i milions d'euros que han balafiat i que de segur que farien una diferència important, avui al país. Gürtel o Bankia passen factura a tothom. 

I, com han recordat els treballadors, el robatori ha estat especialment escandalós a RTVV, amb un deute que no s'ha explicat mai com podia ser tan gros, amb uns càrrecs directius indignes, acusats fins i tot d'agressions sexuals, però protegits pel poder polític, amb una manipulació informativa neuròtica, que l'ha desqualificat en èpoques molt i molt negres. I amb un ERO final que els tribunals han rebutjat. 

Amb el PP ha desaparegut, doncs, la ràdio i la televisió pública valenciana. Ho podem sumar a la desaparició de la banca pròpia, a la incapacitat de reclamar i fer el corredor mediterrani, a l'atac constant contra la llengua a l'escola, al desballestament de la sanitat, al menyspreu a les empreses petites i mitjanes, que són el teixit bàsic de la nostra economia, a destrellats com l'aeroport de Castelló, a decisions irresponsables com la d'autoritzar el projecte Castor, a l'abandonament del camp, a l'ocultament i la persecució de les víctimes innocents del metro, a l'abús dels esdeveniments insostenibles --de la fórmula 1 a la Copa de l'Amèrica, insostenibles i incapaços de crear res que perdure--, a la complicitat amb l'extrema dreta més feixista...

Els valencians som qui hem de dir si mereixem aquest govern, aquesta plaga, o si és definitivament l'hora de canviar. Ara falta massa temps per a les eleccions del 2015. Fabra té la potestat de dissoldre les corts i convocar eleccions avançades. Però no ho farà, tret que la pressió del carrer siga extrema. Aquesta és, doncs, la feina que ara hem de fer. Perquè si el PP aconsegueix arribar viu al 2015, d'aquest país nostre no en quedarà ni el nom.

Quatre acotacions al marge:
1) Canal 9 va nàixer per frenar la presència de TV3 al País Valencià. Recordeu Lerma. Si TV3 encara emetés estic segur que no tancarien Canal 9. Entesos?
2) Ara hi ha canals lliures de sobres. Molts. TV3 emetrà al País Valencià o, havent tancat Canal 9, ja no hi ha espai per a la reciprocitat? Què pensa fer el govern de Catalunya? Què farà Acció Cultural del País Valencià?
3) Canal 9 no ha tingut un historial digne com a televisió pública al servei de la cultura valenciana. Durant molts anys, la programació ha estat una vergonya insuperable. No cal rabejar-s'hi, però tampoc no cal oblidar-ho tot, ara.


i 4) Per a la gent del Principat. Això, tot això, no va tan sols pel País Valencià i les Illes. No us torneu a equivocar...
Vicent Partal, director de Vilaweb.cat






Escola Valenciana entrega un guardó que la direcció de Canal 9 no aceptà

Vicent Moreno lliura el premi en directe al programa #RTVVNoestanca


Comentaris Cap comentari      
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

Comunicat d'Escola Valenciana:

“Mai fins a un dia tan trist i indignant com hui cap president d’Escola Valenciana havia estat convidat a un plató en directe de la nostra televisió pública”, aquestes han estat les paraules de presentació de Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, al programa especial que s’està emetent aquesta vesprada a la Televisió Pública Valenciana per iniciativa dels treballadors i treballadores de la cadena.

Ha estat en una taula rodona dedicada a les repercussions extremadament negatives que el tancament de RTVV suposa per a la normalització del nostre màxim tret d’identitat, el valencià.

El president d’Escola Valenciana ha parlat de la importància que ha tingut durant 24 anys la programació infantil en valencià de la cadena, “que ha estat un referent per a diverses generacions d’alumnes valencians que veien programes i dibuixos animats en la nostra llengua”.

Així mateix Vicent Moreno ha volgut explicitar el caràcter de servei públic i social que li correspon a una televisió pública autonòmica com la nostra i la seua capacitat de ser una potent eina vertebradora de país, de cohesió de la nostra cultura, la nostra tradició i els nostres trets d’identitat. En aquest sentit el president de l’entitat ha volgut explicitar que massa sovint el model de RTVV establert no a acomplert aquests objectius i la conductora del programa, Maribel Vilaplana ha dit públicament que “amb tota la raó cal dir que moltes vegades no s’ha estat a l’alçada de les circumstàncies”, en referència a la opacitat i la manca de llibertat d’expressió i pluralitat amb què el Govern valencià ha sotmès la cadena.

La manca de sensibilitat cap a una entitat com Escola Valenciana per part de la direcció de la cadena de televisió pública valenciana es va fer palesa de forma pública quan l’entitat va atorgar el Guardó a l’Ús Social del Valencià a la programació infantil de la cadena l’any 2011, en la 8a Nit d’Escola Valenciana. En aquella ocasió ningú de la direcció de Canal9 va voler acceptar el premi, simbolitzat en una creació de l’escultor Andreu Alfaro anomenada “Intentant la llibertat”: “Hui estem ací justament per això, per intentar la llibertat d’expressió que ha estat negada a tanta gent en la televisió de totes i tots els valencians”, ha apuntat Moreno.

El president d’Escola Valenciana ha lliurat el guardó en directe i l’ha dedicat als treballadors i treballadores de RTVV que intenten la llibertat.

El representant d’Escola Valenciana ha dit que “la Generalitat Valenciana ha comés un cop d’estat mediàtic a la llibertat d’expressió i comunicació amb la decisió de tancar la ràdio i la televisió públiques, les de totes i tots, les úniques que s’expressen en valencià al País valencià” i ha afegit: “Aquest ha estat el regal que ens ha fet Alberto Fabra per commemorar els 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, una mostra d’atac frontal del president de la Generalitat Valenciana a la nostra llengua”.

Vicent Moreno ha acabat la seua intervenció dient que l’entitat cívica també passa per moments molt durs des del punt de vista econòmic i ha fet referència a la crida social de micromecenatge que va posar en marxa fa 15 dies.








ACPV considera la decisió del president Fabra un error gravíssim

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) considera la decisió del president Fabra de tancar RTVV com un greu error:

-primer, pel cost econòmic que implica, i que molt probablement serà molt major que el de mantenir l’ens;
-segon, perquè significa desmantellar el que hauria de ser un dels principals instruments de cohesió del País Valencià i de promoció de la llengua i cultura pròpies dels valencians, i d’una indústria àudiovisual pròpia;
-tercer, perquè el País Valencià necessita de mitjans de comunicació públics, de qualitat i en la nostra llengua.

La nostra entitat fa en aquest sentit una crida al president Fabra per a obrir vies de diàleg, amb l’objectiu de buscar solucions possibles a l’única alternativa que no hauria de contemplar-se, que és la de la liquidació de Canal 9. Per responsabilitat, per lideratge, per compromís amb l’autogovern, el president Fabra hauria de negar-se a ser el protagonista del que serà –si acaba acomplint-se- el gran fracàs de la història de l’autonomia valenciana.

Però si el Govern valencià persisteix en l’error, Acció Cultural valora la situació com una oportunitat per a recuperar el projecte del que podia haver estat Canal 9 i, junt amb entitats, sindicats i partits, perquè el que un Govern liquida, un altre Govern pot refer. Amb la complicitat dels extreballadors de l’ens, dels actors, dels professionals de la cultura, dels dobladors, de la indústria àudiovisual...

Un projecte en el que sempre ha cregut Acció Cultural: cal recordar que vam impulsar, en els moments inicials de l’ens, la campanya “Per un Canal 9 públic, de qualitat i en valencià”, i vam aconseguir el pronunciament favorable d’una gran majoria de municipis valencians; i que hem treballat molt per fer possible l’arribada de Canal 9 a Catalunya.

I és que la crisi de Canal 9 no és un fet que s’ha produit per causes inevitables, sinó que té una clara motivació: la gestió –la mala gestió- econòmica i política realitzada pels succesius governs autonòmics des de la creació de l’ens, que han fet perdre a RTVV la seua credibilitat professional i la seua audiència. Però els valencians, a pesar de tot, mantindrem la voluntat i l'esperança d'un futur millor i més digne per al nostre país.








EDICIOANTERIOREDICIOANTERIOREDICIOANTERIOREDICIOANTER



La reciprocitat entre TV3 i Canal 9 continua essent paper mullat
L'acord restava condicionat a un nou múltiplex reclamat pel govern valencià
L'executiu espanyol no té previst d'atorgar-l'hi






El portaveu del govern català, Francesc Homs, anunciava el 30 d'abril passat un acord de reciprocitat amb la Generalitat Valenciana perquè TV3 es pogués veure al País Valencià i Canal 9 al Principat. Un acord que restava condicionat al fet que el govern espanyol atorgués més espai radiolèctric al valencià i que es respectessin 'els signes d'identitat' de tots dos territoris. Mig any després, l'acord encara no s'ha executat. El País Valencià continua --com des de fa gairebé tres anys-- sense veure TV3, i Catalunya, sense rebre Canal 9.

L'escull: un nou múltiplex
Tots dos governs tenen la responsabilitat de fer efectiu l'acord que van tancar, però la Generalitat Valenciana s'excusa en la manca d'un nou múltiplex per a emetre els canals de Televisió de Catalunya i diu a VilaWeb que la reciprocitat roman supeditada al fet que el govern espanyol autoritzi un altre múltiplex 'per a la correcta emissió dels canals'. De fet, aquest era un dels termes de l'acord, i fonts del govern català també es limiten a donar aquesta resposta per justificar que no s'hagi fet efectiva la reciprocitat: 'Tot depèn del ministeri, perquè l'acord és que es farà quan ells tinguin múltiplex.'

TV3 podria emetre's pels múltiplexs que ja hi ha
Sobre els dos múltiplexs que actualment té el govern valencià, fonts de vice-presidència diuen a VilaWeb que són ocupats. Tanmateix, en aquests múltiplexs hi ha tres canals que emeten doblats. Per tant, es podrien fer servir per a l'emissió de TV3. Tècnicament, doncs, no hi ha cap impediment.

ACPV: 'El govern valencià actua a la defensiva'
'El govern valencià actua a la defensiva. Després d'haver perdut la majoria social i jurídica va optar per acceptar l'acord formalment, però sense executar-lo. L'única cosa que pot fer ara és retardar el procés', diu Toni Gisbert, coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l'entitat responsable dels repetidors que durant vint-i-sis anys van fer arribar TV3 a tot el sud del país. Finalment, ACPV va guanyar la batalla judicial i el Tribunal Suprem espanyol va anul·lar la resolució del govern valencià que obligava a tancar les emissions. 

Pla B: que el govern català torni a emetre el senyal als repetidors d'ACPV
Si els governs valencià i català no executessin l'acord, hi hauria una segona opció: que el govern català tornés a emetre el senyal cap als repetidors d'ACPV al sud. Gisbert recorda que el febrer del 2011, quan l'entitat va tancar els últims repetidors obligada pel govern, la Generalitat de Catalunya va deixar d'enviar-los el senyal de TV3, com un gest cap al govern valencià. Per tant, si ara ACPV tornés a obrir els repetidors no serviria de res: caldria que el govern català tornés a enviar-los el senyal. Això, a més, tindria un risc afegit: ACPV emetria de manera 'al·legal' i s'exposaria a més multes per part del Ministeri d'Indústria espanyol.

'Pressionar perquè compleixin l'acord' 
'No aspirem només a tornar a la situació anterior --diu Gisbert--. Ara som en la fase final, aquella en què hem guanyat la majoria social, i també jurídica, però el govern s'entesta a resistir. Podrà aguantar una mica però acabarà cedint, i haurà d'executar allò a què es va comprometre.' 
Sobre l'argument de la necessitat d'un tercer múltiplex, que dependria de la concessió espanyola, ACPV diu i rediu que és una excusa i que es pot emetre amb els múltiplexs actuals. Per això demana que es faci pressió damunt el govern d'Alberto Fabra perquè compleixi l'acord, i també damunt la Generalitat de Catalunya, 'perquè hi ha en joc la seua credibilitat'.




ICV vol que TV3 torni al País Valencià 
en un termini de tres mesos
Ha registrat una resolució al Parlament per reclamar el retorn de les emissions i proposa que el Govern es faci càrrec d'eventuals noves sancions a Acció Cultural
ara.cat
Barcelona, 28/10/2013 

Manifestació a favor de TV3 al País Valencià l'any 2011


ICV-EUiA vol que el retorn de les emissions de TV3 al País Valencià es faci efectiu en un termini màxim de tres mesos. Per això, han registrat al Parlament una proposta de resolució per instar el Govern a "realitzar les gestions necessàries per garantir que s'apliqui", com a molt tard d'aquí tres mesos, "l'acord de reciprocitat entre Canal 9 i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) signat pels governs valencià i català el mes de maig del 2013 i que implica l'emissió efectiva del senyal dels programes de les ràdios i televisions públiques valencianes a Catalunya, i de les ràdios i televisions públiques catalanes al País Valencià".

Els ecosocialistes recorden que el desembre de l'any passat el Tribunal Suprem "va establir que el govern valencià no tenia autoritat per sancionar Acció Cultural del País Valencià (ACPV) pel fet de facilitar la recepció de TV3 al País Valencià", però que onze mesos després, i quan ja fa mig any que els dos executius van tancar el pacte de reciprocitat, aquest acord "no s'ha posat en pràctica" perquè "la solució es remet a la concessió d'un nou múltiplex per part del govern de l'Estat". Segons la seva proposta de resolució, "aquesta situació de paràlisi està afectant els legítims drets de la ciutadania i d'Acció Cultural del País Valencià i exigeix un pronunciament del Parlament de Catalunya".
El text d'ICV-EUiA demana també que, en cas que el govern valencià s'oposi a l'aplicació de l'acord de reciprocitat i no emeti a través de les freqüències de Canal 9 el senyal de TV3 en el termini fixat, la CCMA "torni a cedir" el senyal a Acció Cultural perquè el faci arribar a les comarques valencianes. Així mateix, Iniciativa insta l'executiu català a "assumir el cost d'una hipotètica sanció per part del govern de l'Estat per la reobertura de les emissions dels canals de la CCMA per part d'Acció Cultural del País Valencià", com a mostra del "compromís" del Parlament i el Govern "amb l'espai lingüístic de comunicació".




ESCOLA VALENCIANA
ET NECESSITA...


Descripció del projecte

PER QUÈ AQUESTA CAMPANYA DE MICROMECENATGE SOCIAL?
S’acompleixen 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i estem patint atacs directes als nostres drets lingüístics. Davant la marginació de l’ensenyament en valencià, plurilingüe i de qualitat. Davant la manca d’oferta educativa en la nostra llengua. Davant un Decret de plurilingüisme sense recursos. Davant la imposició de lleis pròpies de l’era predemocràtica com la LOMCE: et fem una crida.

Una crida econòmica que ens permeta continuar treballant per la normalització lingüística. Una crida per assegurar la dignitat que li pertoca al nostre tret d’identitat més important. Una crida per aconseguir que la nostra riquesa lingüística siga compartida per totes i tots.
Volem sumar la voluntat de milers de persones que defenen el dret bàsic de l’educació en la nostra llengua. Volem que es visualitze l’estima per la nostra llengua. Volem que el vaixell del valencià continue navegant.
Mural Estimem la nostra llengua (València, 1995)
PER QUÈ CAL QUE FACES ESCOLA VALENCIANA?
Escola Valenciana és un moviment de base social que treballa per la cohesió i la suma de voluntats que impulsen la riquesa de la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat amb projectes propis i amb el treball compartit amb altres agents socials.

Fa quasi tres dècades que engegàrem una maquinària participativa, transversal i comarcal que pertany a totes les persones que participeu d’aquest moviment i totes les que us hi vulgueu sumar.
Volem que Escola Valenciana et continue servint d’altaveu de promoció de la nostra llengua a l’escola i al carrer. Un altaveu de l’ensenyament en valencià, de la música en valencià, del cinema en valencià, de la literatura en valencià, del voluntariat lingüístic, dels drets lingüístics i de tota la resta d’activitats de cohesió social i de xarxa que duem a terme.
Escola Valenciana ets tu i el teu suport econòmic és fonamental. Necessitem que totes i tots ens impliquem per continuar obrint aquesta drecera de normalitat. És per això que et proposem aquesta manera de contribuir al funcionament d’aquesta federació d’associacions per la llengua comarcals i de país.
Passacarrer d’una Trobada d’Escoles en Valencià
PER QUÈ VOLEM REUNIR 60.000 €?
El Verkami d’Escola Valenciana està concebut per a mantindre el nostre funcionament mentre paral·lelament desenvolupem diverses vies d’autofinançament. Volem aconseguir garantir projectes sostenibles i estables. Ara per ara això perilla greument.

Si entre totes i tots arribem a l’objectiu econòmic d’aquest micromecenatge, la nostra activitat podrà continuar desenvolupant-se durant els pròxims mesos.
Tu tens la clau. Tots tenim la clau. La teua aportació econòmica servirà per mantenir l’estructura bàsica que potencie:
  • L’organització de les Trobades d’Escoles en Valencià.
  • L’assessorament a les famílies i els docents per demanar l’obertura de més línies en valencià a les escoles.
  • La cobertura de les accions judicials per aconseguir que s’òbriguen línies en valencià.
  • La denúncia pública de les irregularitats que actualment existeixen a tots els nivells educatius respecte al bon funcionament dels programes d’ensenyament en valencià.
  • L’assessorament jurídic a persones a les quals es nega el dret a viure en valencià mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics.
  • L’impuls de campanyes informatives sobre la matriculació en valencià.
  • La formació del professorat en un plurilingüisme real on la nostra llengua és la peça fonamental en el procés d’aprenentatge.
  • L’organització de mobilitzacions per l’ensenyament de qualitat al País Valencià.
  • La creació de materials i la col·laboració amb entitats i institucions de les nostres comarques i dels territoris de parla comuna.
  • L’organització de concursos literaris en valencià per a tots els nivells educatius amb els Premis Sambori.
  • El foment de nous parlants en la nostra llengua mitjançant el programa Voluntariat pel Valencià.
  • La potenciació de la música en valencià amb l’organització dels concerts de La Gira i l’edició de recopilatoris de música.
  • La programació de pel·lícules en la nostra llengua per a l’alumnat amb el Cinema a l’Escola i a les sales comercials amb el Cinema en temps d’oci.
  • El desenvolupament de la campanya d’Amics i Amigues d’Escola Valenciana. Ens cal arribar a un mínim de 3.500 Amics i Amigues per garantir el futur d’aquest moviment social i les seues activitats.
Amb tu, comptem! Perquè tu ets Escola Valenciana.
Altres formes de fer la teua aportació económica:
En cas que et siga impossible fer una aportació amb targeta bancària o PayPal i vulgues contribuir a dur endavant Escola Valenciana, pots fer una transferència al següent número de compte bancari especificant en el concepte FES ESCOLA VALENCIANA:

3159 / 0060 / 18 / 2315229126
LES ACTIVITATS D'ESCOLA VALENCIANA
LES ASSOCIACIONS I ENTITATS QUE CONFORMEN ESCOLA VALENCIANA
Actualment la Federació Escola Valenciana està formada per 29 associacions i entitatscomarcals i de país.

MÉS INFORMACIÓ
verkami@escolavalenciana.org / 963 472 783

MITJANS DE COMUNICACIÓ COL·LABORADORS
La Veu del País Valencià



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada