4 de gen. 2014

2 anys i 306 dies sense TV3 i 36 dies sense RTVV al País Valencià

valenciaplaza.com


Lola Johnson plou a Espanya

Julià Álvaro www.eldiario.es - 03/01/2014 

No recorde el seu nom. Era un professor de llengua espanyola que jo tenia a la facultat. Li déiem Max perquè la majoria d’oracions que donava a analitzar tenien un tal “Max” de protagonista. Doncs bé, tinc memòria d’una de les frases que al professor Max li agradava comentar. Era la següent: “Plou a Espanya”. On està el subjecte? El subjecte, el subjecte…? Indeterminat, el subjecte és indeterminat. No hi ha un responsable concret de l’acció. Plou, qui plou? Indeterminat. 
Amb el pas dels anys, qui m’ho anava a dir llavors, el subjecte indeterminat ha acabat perseguint-me o, almenys, aquesta és la sensació que tinc i, per això, me’n recorde sovint del professor Max i el seu “Plou a Espanya”. Em venen a la memòria aquelles classes, aquell “plou? Qui plou?” quan tope cada dos per tres amb l’exèrcit de subjectes indeterminats que corren per la vida real, coses que passen i que tenen responsables concrets però que no hi ha manera de posar-los nom. 
Dos fets recents: 1. Tancament de Canal 9, desenes de periodistes que s’havien salvat de l’ERO es queden sense treball i, de sobte, com Pau de Tars cap a Damasc, cauen del cavall i comencen a reconéixer la manipulació i la censura a la que han estat sotmesos durant anys (i la que ells mateixos s’han vist obligats aplicar). 2. El Govern de la Generalitat nomena Lola Johnson secretària autonòmica de Comunicació. Johnson va ser durant dos anys, entre 2007 i 2009, cap d’Informatius de Canal 9. Lliguem, per favor els dos fets. Com pot ser que encara cap d’aquells periodistes que ara demanen a crits la dimissió de Fabra en les concentracions d’extreballadors de RTVV, que van pels pobles predicant el molt que s’ha mentit a Canal 9, no hagen eixit a donar detalls sobre què feia, què els ordenava, què els manipulava Lola Johnson quan era la cap d’Informatius de Canal 9? La manipulació de Canal 9 no és com la “pluja a Espanya”. La manipulació i la censura a Canal 9 té noms i cognoms i els que ara s’han convertit a la democràcia informativa i al dret a una informació lliure i veraç s’haurien de plantar hui mateix davant l’ordinador (ja tarden) i començar a explicar que els deia Johnson quan els cridava al despatx. Donar detalls, especificar frases, concretar les consignes i que cada vegada que el govern Fabra faça una roda de premsa se’ls puga bombardejar a preguntes sobre el passat de la nova secretaria de Comunicació. En un país normal, un personatge com Johnson no podria accedir a un càrrec públic com el que ara ocupa. 
Els conversos tenen això, que, si volen, disposen de molta informació a donar. Ara mateix en el “ai, ai, ai quanta manipulació hem patit, què malament ens hem portat” hi ha directors i editors d’informatius que eren els que rebien directament les ordres de Johnson i els que, amb mà de ferro, les aplicaven, “cas Gürtel”, inclòs; hi ha responsables de les notícies polítiques que escrivien al dictat de Johnson; hi ha presentadors i presentadores que es dedicaven a servir la “desinformació” com la cuinava Johnson… Què esperen per explicar-ho? Algú tindrà la mínima decència necessària per donar detalls? 
Els extreballadors de Canal 9, jo ho sóc, com a col·lectiu, no ens mereixem ni un 10% del suport que estem rebent. Ja sé que no és un suport a nosaltres sinó a la necessitat que té el país de disposar d’uns mitjans públics independents i de qualitat però és que el nostre comportament segueix tenyit per la vergonya, la indigne i la misèria. La gran majoria de la gent desconfia, i molt, de nosaltres. Els periodistes continuem parlant de censura i manipulació, demanem perdó a les víctimes del Metro, a la ciutadania en general però, en la millor tradició catòlica, donem la confessió per suficient i fem veure que ens sentim perdonats. Doncs no. No hi ha d’haver perdó. Se li ha de dir a la ciutadania que tenim moltíssima informació que seria de gran utilitat per evitar que en el futur tornen a passar les coses que han passat. 
Ningú pensa donar raó del que obligava a fer Jesús Sánchez Carrascosa quan era director de RTVV? Els seus màxims col·laboradors estan en les concentracions d’extreballadors. I Genoveva Reig? Callaran els seus lloctinents? També estan en les concentracions. I els ajudants directes de Pau Pérez Rico, de Maite Fernández o de Salud Pedrós quan van ser cap d’Informatius? Seguiran muts? No pensen explicar els detalls de com es va manipular la informació sobre l’accident del Metro els homes i dones de confiança de Lluís Motes? Sí, sí també són dels que ara criden en les manifestacions. 
Sembla com si estiguérem davant subjectes indeterminats: “es manipulava”, “no ens deixaven informar”, “rebien ordres dels despatxos”… Sí però, quins despatxos? Quines ordres? Qui les donava? Noms, situacions, casos concrets. Aquesta és la fase en la qual ja estem. Els temps dels colps al pit, els dies de les llàgrimes i els penediments ja han passat. Ara toca dir les coses pel seu nom, buscar i destacar el subjecte de cada acció. El moment dels sentiments ha caducat, ara cal informació, dades. Encara que només siga per justícia poètica, per decència o per anar fent pràctiques de periodisme de cara al futur, ja va sent hora que cadascú explique el que sap.

edicioanterioredicioanterioredicioanterior


EL GOVERN DEL PP DEIXA
ALS VALENCIANS SENSE RTVV

  
EL PAÍS VALENCIÀ OBRI ELS ULLLS,
DEMANA LA DIMISSIÓ DE FABRA 
I ELECCIONS ANTICIPADES
EDITORIAL

Durant molts anys, els valencians han vist com es malgastava irresponsablement la vidriola pública i la paciència, els diners aportats pels ciutadans amb el seu treball diari, en projectes interessats, partidistes i que només afavorien els entorns d'amiguisme dels governs Zaplana, Camps i Fabra. 
No han pogut (no han volgut) dissimular les seues intencions i han pensat que el poble valencià podia ser submís i resignat per sempre, davant els abusos de poder, la mala gestió i la manipulació. Tot això anava ajudat per la seua màquina de control i censura de la informació, el mitjà de comunicació públic: Canal 9 TV. Han utilitzat un instrument que havia de ser ressort en la vertebració del País Valencià, com a pamflet descarat i totalitarista en favor del seu partit polític, com a propanganda de to feixista, com a insquisició contra els entorns oposats a la seua política, o simplement a la seua ideologia de dreta anacrònica. Personatges com Ricardo Costa, Rus, Font de Mora, Paula Sánchez de León, Rita Barberà, Camps, Carlos i Alberto Fabra... són difícils d'imaginar en qualsevol altre país occidental amb un govern democràtic.
La Ràdio Televisió Valenciana havia arribat a un grau de manipulació sobre la qual molts ciutadans, per damunt de la decepció i la vergonya, se sentien enganyats i menyspreats, per un govern que havia de representar-los, però els portava a la misèria moral i econòmica. La realitat, en canvi, era la d'un poder apartat dels interessos dels seus ciutadans, dirigint un país amb senyes d'identitat que no senten, no coneixen i ni tan sols es creuen, perquè viuen físicament a València però no són valencians. En lloc de la coherència i l'honradesa en la gestió, era la corrupció la que s'hi havia apoderat, amb una xarxa de favoritismes que es perdia en el còmput de milions desviats de les arques dels valencians. Tot i el control informatiu del mitjà a les seues mans, altres mitjans minoritzats i la cistella per on sempre se'ls escapava l'aigua, les xarxes socials, van advertir que el patrimoni d'un poble se n'anava a norris per culpa d'uns incompetents que, per la sana intenció del vot democràtic, s'havien entronat al poder de la Generalitat i estaven desfent la casa des de dins. Barbaritats mereixedores de denúncia, de presó, impossibles de tolerar (accident del metro a València, amb morts; desballestament d'un barri històric, el Cabanyal; destrucció del sistema educatiu en valencià, repressió policial a les manifestacions estudiantils, desviament corrupte de la hisenda pública en butxaques personals del partit, censura franquista a la cultura valencianista, etc.) van omplir el got a vessar. I finalment la darrera gota, el tancament de RTVV, que no per ser la més grossa sinó per arribar quan el poble ja estava fart, els ha posat davant del precipici, que és l'únic lloc on es pot acabar quan es va contra la societat a qui s'ha de servir.
No solament l'acomiadament del gruix important de treballadors de RTVV, sinó efectes contraproduents com ara deixar descol·locats aquells que es manifestaven seguidors del mitjà, fins i tot votants de la mateixa ideologia, o dels majors que veien en els programes de Canal 9 una finestra propera que no els oferien les televisions i ràdios estatals, han cavat més fons el clot on haurien de ser soterrats en les properes eleccions, si la raó i el seny continuen sent un valor en les persones. Els treballadors de Canal 9 van estar massa temps emmudits, però finalment han parlat, han demanat perdó i han rectificat, cosa que mai farà la classe política governant, tal vegada perquè ja no saben com es viu sent un habitant normal, sense la cobertura de les lleis fabricades a mesura, i tenen por d'amollar el mànec. Per això són capaços de suportar les recriminacions, acusacions i epítets que els darrers dies els ha dedicat l'oposició al complet.
Camps va eixir indemne del cas Gurtel, Carlos Fabra no entrarà a la presó, Alberto Fabra serà recompensat amb algun càrrec estatal... però l'error del tancament de RTVV sí que farà justícia, perquè en aquest cas el tribunal serà el poble, el País Valencià autèntic, a través de les urnes. O ara, o mai!
L i TV3
2 anys i 273 dies sense TV3 i 2 dies sense RTVV al País valencià


manifestació a València, 30 de novembre de 2013


EL CLAM DEL POBLE
"FABRA DIMISSIÓ. ELECCIONS ANTICIPADES JA"
Milers de persones han omplit els carrers de la ciutat de valència per protestar contra el tancament de la ràdio i televisió de tots els valencians i valencianes. Després de les últimes actuacions del govern de Fabra, el poble valencià ha eixit al carrer per demanar la dimissió del president i la convocatòria d'eleccions anticipades ja.

www.laveupv.com
Uns 60.000 valencians, segons els organitzadors, han recorregut els carrers de València per reclamar la dimissió d'Alberto Fabra i la convocatòria d'eleccions. Amb el ritme de 'L'Estaca' de Lluís Llach, que ha estat molt present al llarg del recorregut, els manifestants han respost al carrer contra el tancament de la Ràdio i Televisió Valenciana d'aquest divendres al crit de "No teniu vergonya!", "Botiflers", "Açò és un colp d'estat" o "Fabra feixista, ets un colpista", entre altres consignes.

Una gran pancarta amb l'explícit 'Eleccions anticipades ja!' ha encapçalat la manifestació amb una capçalera conformada pels líders dels partits polítics de l'oposició així com els portaveus de les entitats, associacions i sindicats convocats.
Un dels assistents ha sigut Ignasi Blanco d'EUPV qui ha manifestat que Fabra "està desacreditat per a continuar governant. Han estat molts anys aplicant unes retallades en contra del poble i ara s'ha carregat la ràdio i televisió de tots els valencians" A més ha afegit que des d'EUPV "demanem la seua dimissió i eleccions anticipades ja".

Blanco ha dit que aquesta és una mesura "precipitada, errònia i antidemocràtica". Blanco ha lamentat que el País Valencià siga notícia per una mesura "autoritària" i ha confiat que la manifestació d'aquest dissabte serveis per deixar ben palès que "la societat valenciana no vol un govern que actua d'aquesta manera i reclama eleccions".
Per la seua banda, Enric Morera de Compromís ha assenyalat que Fabra "està incapacitat per a governar. Ens ha tancat RTVV." Morera ha insistit que "hui comença el dia 1 de la nova televisió valenciana, una televisó de qualitat. El govern de Fabra és le govern de la indecència. Volem un mitjà de comunicació valencià lliure d'injerències".

El líder del PSPV, Ximo Puig, ha criticat durament la gestió del PP al aís valencià i l'acusa "de portar-nos a la misèria", amb un 30% de persones aturades, un 30% de corrupció i un 30% d'indecència" Puig ha recordat que que al programa electoral del PP no entrava el tancament de la RTVV i per això: "Han mentit el poble valencià. Per tant, exigim la convocatòria d'eleccions anticipades".

Com hem viscut a "El matí de Catalunya Ràdio" el tancament de Canal 9?

Com hem viscut a "El matí de Catalunya Ràdio" el tancament de Canal 9?

Pepa Ferrer, Víctor Villar i Josep Casanovas ens recullen en aquest reportatge els moments del programa "El matí de Catalunya Ràdo" dedicats als companys de Canal 9 ...

El matí de Catalunya Ràdio 29/11/2013

Toni Mollà, autor del llibre d'estil de Canal 9

Toni Mollà, autor del llibre d'estil de Canal 9

Ignasi Muñoz, delegat de Catalunya Ràdio a València i Coia Ballasté ens acosten les primeres reaccions al tancament de Canal 9.Tornem a sentir Amàlia Garrigós, periodista de ...

El matí de Catalunya Ràdio 29/11/2013

Lluís Cartés, músic nascut a Andorra

Lluís Cartés, músic nascut a Andorra

Actuació musical del músic andorrà Lluís Cartes que presenta en directe el seu disc: "Carenant l'absurd" i també ens parla de l'espectacle "El vigilant del no ...

El matí de Catalunya Ràdio 29/11/2013

Ignasi Muñoz i Coia Ballasté expliquen la fosa a negre de Canal 9

Ignasi Muñoz i Coia Ballasté expliquen la fosa a negre de Canal 9

Vivim en directe amb el nostre corresponsal a València i la nostra enviada especial Coia Ballasté com són els últims instants abans del tancament de Canal ...

El matí de Catalunya Ràdio 29/11/2013

Victòria Maso: "Estem orgullosos de veure la resposta de tots els companys d'un mitjà públic"

Victòria Maso: "Estem orgullosos de veure la resposta de tots els companys d'un mitjà públic"

Entrevistem Victòria Maso, periodista de Canal 9 després d'haver estat al capdavant de les emissions de la cadena durant tota la matinada. Ens explica quines són les emocions de ...

El matí de Catalunya Ràdio 29/11/2013CLAM A VALÈNCIA
PER UNES ELECIONS AVANÇADES
www.vilaweb.cat

Les manifestacions d'ahir a la vesprada a València i Alacant contra el tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) la matinada de divendres van ser multitudinàries. A València, desenes de milers de ciutadans van omplir els carrers més cèntrics de la ciutat. La pancarta que obria la marxa deia 'Eleccions avançades ara' i el crit més unànime era 'Fabra dimissió'. A la capçalera hi havia tots els màxims dirigents de l'oposició valenciana –Ximo Puig (PSPV), Enric Morera (Compromís) i Ignacio Blanco (EUPV)– així com representants de les entitats cíviques –Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Toni Gisbert (ACPV), entre més–. Els treballadors de RTVV marxaven plegats en un bloc amb la pancarta '#RTVVnoestanca És la teua' i eren rebuts amb aplaudiments pels assistents que miren com passa la manifestació.

Convocats pel comitè d'empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), els sindicats, entitats, associacions i tots els partits de l'oposició, els manifestants van exigir la depuració de responsabilitats després del tancament de Canal 9 i van repudiar la manera com s'havia dut a terme el cessament d'emissions després de la resistència dels treballadors. Els manifestants van cridar consignes com 'Fabra dimissió', 'RTVV no es tanca' o 'Lladres, lladres'.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada