30 d’abr. 2013

2 anys i 72 dies sense TV3 al País Valencià

ACORD DE RECIPROCITAT
O ESTRATÈGIA ESPECULATIVA
DEL GOVERN VALENCIÀ?LA PREMSA SE'N FA RESSÒ DE L'ACORD

TV3 tornarà al País Valencià 
gràcies a un acord de reciprocitat 
dels canals televisius30/04/2013 - www.324.cat

Televisió de Catalunya es tornarà a veure al País Valencià i el Canal 9 es veurà a Catalunya. El govern ha aprovat la firma d'un conveni amb la Generalitat Valenciana per la reciprocitat dels canals televisius, segons ha anunciat el portaveu i conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu de cada dimarts.

Homs ha destacat "la voluntat" expressada per la Generalitat Valenciana "d'anar establint llaços de col·laboració sobretot centrats en aspectes relacionats en allò que pugui ser comú". Aquesta reciprocitat de les emissions, però, es farà efectiva quan la Generalitat Valenciana "disposi de més espai radioelèctric", segons ha explicat Homs. Per aquest motiu, se sol·licitarà al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme l'atribució de les freqüències corresponents.
L'acord entre tots dos governs parla de respectar els trets identitaris de cada autonomia. La llei espanyola de l'audiovisual estableix que dues comunitats limítrofes poden acordar bilateralemnt la reciprocitat de les emissions de televisió per raons lingüístiques i culturals.

Anys d'estira-i-arronsa
D'aquesta manera s'enterra un conflicte entre els governs català i valencià que va començar fa anys, quan la Generalitat Valenciana va començar a tancar repetidors a cop de multa. L'últim va deixar d'emetre al febrer de fa dos anys.
Entremig, però, ja es va obrir una primera porta al retorn de les emissions de TV3 al País Valencià amb una sentència del Tribunal Suprem, que al desembre passat va sentenciar a favor d'un recurs de cassació que Acció Cultural del País Valencià va interposar davant del tancament dels repetidors i la sanció de 300.000 euros que la Generalitat Valenciana li va imposar.

La reciprocitat entre TV3 i Canal 9 no serà immediata
www.vilaweb.cat

Resta condicionada al ministeri espanyol, que ha d'atorgar més espai radioelèctric al govern valencià • 'S'hauran de respectar els signes d'identitat', segons Las Provincias


La Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord de reciprocitat que permeti de veure TV3 al País Valencià i Canal 9 al Principat. L'acord, l'ha anunciat avui el portaveu del govern català i conseller de Presidència, Francesc Homs. Permetrà que TV3, 3/24, Super3, 33, Esport 3, TV3HD, TV3CAT s'emetin al País Valencià, i que Canal Nou, Canal Nou HD, Canal Nou Dos, Canal Nou 24 i Canal Nou Internacional es rebin al Principat. Però aquesta reciprocitat no serà pas immediata: no es farà efectiva fins que el govern valencià no disposi de més espai radioelèctric, que ha de ser concedit pel Ministeri d'Indústria espanyol.
A més, segons el diari Las Provincias, l'acord preveu també que 'es respectin les senyes d'identitat de les dues autonomies', tal com exigia la Generalitat Valenciana, que sempre, tant en el govern de Camps com en el de Fabra, havia expressat malestar pel mapa de l'oratge de TV3 i per l'ús del terme 'País Valencià'.

El camí fins a l'acord
El mes de febrer, Homs ja va dir que, tan bon punt s'havia fet pública la sentència del Tribunal Suprem espanyol que anul·lava l'obligació de tancar les emissions de TV3, s'havia posat en contacte amb el vice-president delgovern valencià per establir un mecanisme per a recuperar el senyal de la televisió pública catalana al territori.
El Tribunal Suprem espanyol va acceptar el desembre passat el recurs d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i anul·lava la resolució del govern valencià que obligava a tancar les emissions de TV3 i imposava una sanció de 300.000 euros a l'entitat. L'alt tribunal considerava que era l'estat i no el govern del País Valencià que tenia competències per a controlar i sancionar l'ús del domini públic radioelèctric.
D'ençà d'aquell moment, l'entitat responsable dels repetidors va demanar als seus socis si calia reobrir els repetidors de senyal i s'hi van mostrar favorables. ACPV va decidir d'ajornar la reobertura per facilitar el diàleg obert entre els governs català i valencià per la reciprocitat, confiant que l'acord arribés amb un marge de temps raonable.
Ara s'ha anunciat aquest acord, que arriba més de dos anys després del tancament del senyal de TV3 al País Valencià.SEGUIMENT DE L'HISTORIAL DE MOBILITZACIÓ PER RECLAMAR EL RETORN DE LA SENYAL TV3, 
A VILAWEB:

· Vuitanta mil valencians al carrer contra Camps i per la TV3 (16 d'abril de 2011)
· 'TV3 és nostra, la volem i la recuperarem' (Pepa López llegeix el manifest de la manifestació)
· Manifestació multitudinària a Castelló per reclamar TV3 al País Valencià (27 de febrer de 2011)
· Clam a València per TV3 (Concentració espontània per internet de 5.000 persones a la Plaça de la   
  Mare de Déu. 22 de febrer de 2011)
· Concentració a Barcelona per les emissions de TV3 al País Valencià (22 de febrer de 2011)
· Eliseu Climent: 'No donem gens per perduda TV3? (21 de febrer de 2011)
· 'El tancament de TV3 és un atac a tota la nació' (Declaracions de tot de representants socials i 
  per Toni Albà)
· 'El tancament de TV3 em sembla un acte feixista' (Professionals de la comunicació contra el  
  tancament de TV3. 18 d'octubre de 2007)
· No han passat (Fracassa l'intent de tancar el repetidor de la Carraquesta per la presència de centenars 
  de manifestants. 27 d'abril de 2007)
· La Federació Llull reclama que TV3 es pugui veure arreu del país (17 d'abril de 2007)
· Valencians amb TV3: Marta Garcia, Obrint Pas i Diego Gómez (3 d'abril de 2007)
· Valencians amb TV3. Conxi Olid, Sol Picó i Vicent Torrent (2 d'abril de 2007)
· Valencians amb TV3: Carles Solà, Núria Cadenes i Carles Arnal (30 de març de 2007)
· Diàleg de carrer entre Espai País Valencià i Montilla, Carod i Tresserras (29 de març de 2007)
· Eliseu Climent: 'Som davant l'atac més gran a la llengua catalana' (29 de març de 2007)
· Valencians amb TV3: Maria Josep Picó, Àngel Alonso i Mavi Dolz (29 de març de 2007)
· J. Ignacio Pastor (PSPV): 'Tenim el dret de continuar veient TV3? (28 de març de 2007)
· Visita al repetidor de TV3 de la Ciutat de València (28 de març de 2007)
· Valencians amb TV3: Rosa Serrano, Ferran Torrent i Àngel Martí (28 de març de 2007)
· Valencians amb TV3: Enric Morera, Vicent Sanchis i Glòria Marcos (27 de març de 2007)
· Últim concert de Lluís Llach: comença el concert reivindicant TV3 al País Valencià (26 març 2007)
· Eliseu Climent: 'Si entren, ho faran a la força' (15 de març de 2007) +


ENHORABONA 
  A TOT EL POBLE MOBILITZAT
NO HEM DEFALLIT !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada